Foto: EPA-EFE/Daniel Dal Zennaro
Foto: EPA-EFE/Daniel Dal Zennaro

Markanen, Bitadze, Šilds...

U jeku priprema za Svetsko prvenstvo koje se od 25. avgusta igra na Filipinima, košarkaška reprezentacija Srbije saznale je rivale u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo čiji će domaćini biti Finska, Poljska, Kipar i Letonija.

„Orlovi“ će voljom kuglica biti smešteni u grupu G gde će joj rivali biti stari znanci Gruzija i Finska preko kojih smo prošli put bili u istoj kvalifikacionoj grupi, a poslednji rival je selekcija Danske.

PROČITAJTE JOŠ

Kako je Finska jedan od domaćina, ova selekcija je već obezbedila plasman na turnir, pa će se preostale tri boriti za dva mesta koja vode dalje, što u suštini znači da Srbija treba da bude ispred jednog od preostala dva rivala da bi odradila posao.

Kada su u pitanju protivnici, jasno je da su Finska i Gruzija najozbiljniji konkurenti, s tim što Finci bez rezultatskog imperativa mogu da igraju mnogo opuštenije i da isprobavaju više stvari i da nekome pomrse konce.

Finska će ovog leta igrati na Svetskom prvenstvu gde će se najbolje videti o kakvom se timu radi, a predvodi je velika zvezda Lauri Markanen koji zbog NBA možda ne bude dostupan u kvalifikacijama.

Na Mundobasketu ih teška grupa sa Australijom, Nemačkom i Japanom, a pored Markanena najpoznatije ime ovdašnjoj javnosti je iskusni veteran Sasu Salin koji je igrao u Olimpiji u ABA ligi, ali veliko je pitanje da li će on i Markanen biti deo tih kvalifikacija.

Od nosilaca igre treba pomenuti Šona Hafa i Edona Mahdžonija, kao i još jednog veterana Peterija Koponena.

Foto: EPA-EFE/MAURI RATILAINEN

Ipak glavni fokus će biti na selekcijama Gruzije i Danske sa kojima se borimo za prolaz dalje.

Glavna snaga Gruzijaca leži u reketu gde kombinacijom mladosti i iskustva spada u bolje ekipe u Evropi kada govorimo o visokim igračima. Goga Bitadze je prvi centar ekipe i dobro poznat na ovim prostorima jer je bio MVP ABA lige kao igrač Mege, dok mu je zamena iskusni Đorđi Šermadini.

Na krilnom centru igra NBA as iz San Antonija Sandro Mamukelašvili, a od ključnih igrača je tu i stranac Ted Mekfeden. Tu je i talentovani plej Andronikašvili iz Mursije i veteran Đorđi Cincandze.

I njima će biti problem ukoliko Bitadze i Mamukelašvili ne dođu u neke klubove u Evropi da igraju u najjačem sastavu.

EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Iako na papiru zvuče kao najveći autsajder, ekipa Danske bi mogla da bude nagazna mina svakoj ekipi koja je potceni.

Glavni razlog je tandem na spoljnoj poziciji koji čine Ife Lundberg iz Virtusa i čovek koji je briljiao u Evroligi u dreau CSKA i jedno od najboljih evroligaških krila, Amerikanac Ševon Šilds iz Armanija koji je dobio danski pasoš. Kada se na to doda i Jonas Zohore koji trenutno igra u Litvaniji, u pitanju je vrlo nezgodna ekipa koja može da napravi probleme mnogim selekcijama koje je ne shvate ozbiljno.

Dodatan motiv će im biti i činjenica da se Evroobasket igra u susednoj Finskoj pa će sigurno igrati maksimalno motivisani.

BONUS VIDEO Tuča grčkih i hrvatskih navijača na ulicama Atine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar