Foto: Dusan Milenkovic/Starsport

Iza fudbalske reprezentacije Srbije je poprilično težak period, a sudeći prema poslednjim informacijama, ni ono što se nalazi pred Draganom Stojkovićem i njegovim izabranicima nije ništa lakše.

Štaviše, situacija bi tek mogla da se iskomplikuje.

PROČITAJTE JOŠ...

Naime, FIFA je otkrila kako će izgledati put ka Svetskom prvenstvu, tačnije, koji kriterijumi će biti korišćeni za kreiranje šešira.

Žreb za kvalifikacije zakazan je za decembar, dok će trka za karte za Mundijal započeti u martu 2025. godine.

A Srbija bi mogla da u njih uđe iz prvog, verovatno drugog, ali ukoliko „orlovi“ podbace u narednim mečevima, potencijalno i trećeg šešira.

Krenimo redom…

Prvi šešir činiće timovi koji su se plasirali u četvrtfinale A divizije Lige nacija – drugim rečima, po dve najbolje selekcije iz svake grupe. Kako je Srbija u grupi sa Španijom, Danskom i Švajcarskom, pitanje je koliko je realno da „orlovi“ budu među dve najjače ekipe.

Preostala četiri mesta u prvom šeširu popuniće preostale četiri najbolje selekcije na FIFA rang listi, što će biti parametar i za preostale šešire.

U drugom će se naći narednih 12 najboljih selekcija, u trećem još 12, i tako do kraja.

Srbija je trenutno 19, gledajući ekipe iz Evrope, a ispred Slovačke, Rumunije, Češke, Škotske, Norveške, Slovenije, Grčke, Republike Irske… „Orlovi“ moraju da pokušaju kako znaju i umeju da, nakon šest mečeva u A diviziji Lige nacija, bar zadrže mesto među 24 najbolja tima u Evropi.

Ako u tome uspeju, rivale će čekati iz drugog šešira, što znači da bi trebalo da izbegnu neke u najmanju ruku neugodne protivnike poput Poljske, Šveske, Turske, Mađarske…

Ukoliko, pak, nastave sa istim partijama kakve su pružali na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, ne bi bilo čudo ni da „orlovi“ dodatno padnu na tabeli, te da vizu za Meksiko, Kanadu i SAD pokušaju da izvade na znatno teži način.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare