Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Selektor na slatkim mukama.

Fudbalska reprezentacija Srbije nastupiće na Mundijalu u Kataru ove godine, a selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju neće biti lako da odabere najboljih 11 koji će počinjati utakmice.

PROČITAJTE JOŠ:

Poslednji meč u kvalifikacijama i trijumf nad Portugalom 2:1, pokazali su da se Piksi ne libi da najboljeg strelca u istoriji nacionalnog tima, Aleksandra Mitrovića, stavi na klupu. Ispostavilo se da je to bilo produktivno, pošto je Mitrović ušao u drugom poluvremenu, a potom i postigao gol vredan plasmana na Mundijal.

Isprobavao je Piksi tokom kvalifikacija razne formacije, nekada sa dva nekada sa jednim napadačem, pa će biti zanimljivo videti u kakvoj će kombinaciji igrati Srbija u Ligi nacija i kasnije na Svetskom prvenstvu.

Mitrović je nedavno stigao do 41. gola u Čempionšipu, ubedljivo je najbolji igrač i strelac tog takmičenja, a ujedno je i najzaslužniji što je Fulam izborio povratak u elitu.

Sa druge strane, Dušan Vlahović je na zimu promenio klub, ali ne i navike. Nastavio je srpski golgeter da trese mreže i u dresu Juventusa i za sada ih ima 23 od starta sezone u Seriji A. Na prijateljskim utakmicama protiv Mađarske i Danske nije dobio šansu, jer se oporavljao od povrede, pa se očekuje da Piksi oproba napadački dvojac tek u Ligi nacija početkom juna.

Vlahović ima iskustvo igranja sa još jednim napadačem pored sebe, pošto mu u Juventusu uglavnom društvo pravi Alvaro Morata. Međutim, ne može se očekivati da Mitrović ima istu ulogu kao Španac, pošto se Morata u tandemu sa Vlahovićem više izvlači na krilo. Mitrović je drugačiji tip napadača, „surovi golgeter“ i traži da tim radi za njega, te da mu namešta golove, što najbolje zna kapiten Dušan Tadić.

Foto: Xinhua/Predrag Milosavljevic)

Poziv za Mundijal očekuje i treći napadač „orlova“ Luka Jović, kome mala minutaža u Realu ne dozvoljava da „ispliva“ u prvi plan kako u klubu tako i u reprezentaciji. Međutim, ne treba zaboraviti da se Jović pokazao kao dobar „džoker“. U Srbiji ne zaboravljaju njegov gol za produžetke protiv Škotske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Još jedna dilema za Piksija je koga staviti na gol. U kvalifikacijama prvi golman je bio Predrag Rajković, koji brani u francuskom Remsu. Rajković je jedan od zapaženijih golmana u Ligi 1, a do sada je u sezoni primio 36 golova. Njegova ekipa nalazi se na 13. mestu, ali je po primljenim golovima šesta najbolja u ligi.

Na prijateljskoj utakmici sa Mađarskom šansu na golu dobio je Vanja Milinković-Savić, koji je ove sezone odigrao i 27 mečeva za Torino. Vanja na među protiv Mađara nije primio gol, a ne bi bilo iznenađenje da zaigra i u Ligi nacija. Najmanje šanse za poziciju prvog čuvara mreže ima Marko Dmitrović, koji uglavnom sedi na klupi kako u reprezentaciji tako i u Sevilji.

foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto
foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto

Najveći problem za Srbiju može biti desna strana terena i to uglavnom kada je defanziva u pitanju. Na poziciji ofanzivnog desnog beka ili manje ofazivnog krila, kako ko voli, menjala su se uglavnom tri imena – Darko Lazović, Nemanja Radonjić i Andrija Živković. Sva trojica su više orijentisana ka napadu.

Lazović se istakao kao najpouzdaniji što se tiče defanzivnih zadataka, a i najstandardniji je kada je reč o klupskim nastupima. Bivši igrač Zvezde ima 31 meč ove sezone, a upisao je dva gola i četiri asistencije za Veronu.

Sa druge strane, Radonjić nikako ne može da nađe pravi ritam u klubu, pošto u Benfiki skoro i da ne dobija šansu. Međutim, za reprezentaciju je umeo da bude i te kako važan, što je pokazao u prvom duelu protiv Portugala, kada je ušao na poluvremenu, u trenutku kada je Srbija imala zaostatak od 2:0. Radonjić je tada za 15 minuta upisao dve asistencije, čime je direktno učestvovao u osvajanju bitnih bodova za „orlove“.

Foto: EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Živković je od pomenute trojice imao najmanje minutažu dresu reprezentacije, ali se Piksi odlučio baš za njega kao startera u najbitnijem meču protiv Portugalaca. Ipak, kada se sve sabere očekuje se da Lazović bude prva opcija, a da Radonjić i Živković dobiju šansu kada je neophodan gol ili se juri rezultat.

Meč sa Danskom najbolje je pokazao koliko Srbija ima problema u odbrani. Nikola Milenković istakao se kao lider na tom delu terena i čini se da je samo njemu zagarantovano mesto u timu. Najčešće smo uz njega mogli videti Miloša Veljkovića i Strahinju Pavlovića, a mnogi bi želeli da u toj ulozi po prvi put vide i mladog Strahinju Erakovića.

Štoper Crvene zvezde igra briljantno ove sezone, sazreo je u tandemu sa Aleksandrom Dragovićem, a kvalitete je pokazao i na nedavno odigranom 167. večitom derbiju, kada je dobio većinu duela sa Rikardom Gomešom.

Strahinja Eraković na meču protiv Partizana
Strahinja Eraković (desno) Foto: Starsport

Piksi je nedavno imao reči hvale za popularnog „Čupu“, baš kao i Dejan Stanković. Stoga, ne bi čudilo da se selektor „orlova“ odluči da pozove Erakovića bar za Ligu nacija, a onda ukoliko se pokaže, dobije šansu i na Mundijalu.

Eraković ima čemu da se nada, s obzirom da u poslednje vreme mnogo kritika stiže na račun Pavlovića, koji nije bio standardan ni u Monaku, a ni sada u Bazelu. Nijednu od poslednjih deset utakmica za švajcarski tim nije ni počeo, a na terenu je za to vreme bio samo 42 minuta.

Neretko je umeo i Nemanja Gudelj da pokrije poziciju štopera u reprezentaciji, pa će biti zanimljivo videti za koju trojku u odbrani će se odlučiti Piksi.

BONUS VIDEO Vuletić: Kako su prodati Dušan Vlahović i Strahinja Pavlović

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare