Foto: EPA/Marcus Brandt

Pre deset godina se činilo da je Srbija spremna da pokori fudbalski svet. Dan posle pobede nad moćnom Nemačkom... Samo tada i kasnije nikada više. Bar do neke nove prilike. Ako se uopšte i dogodi.

Nestvarno je kakvu je ekipu i atmosferu napravio Radomir Antić. Ali je jednako stvarno na koji način se sve završilo. Kao u tradicionalnim srpskim porodicama – na sudu, sa tematikom novca.

A bilo je tako lepo…

Antić je briljantno vodio ekipu kroz kvalifikacije, Srbija je delovala kompaktnije nego ikad, kako na terenu, tako i na tribinama.

Dugo očekivani kult reprezentacije je uspostavljen, „sedam miliona selektora“ je konačno stalo iza jednog i poverovalo u njegovu ideju i filosofiju.

Sa 22 gola za 22 boda, jednim više od favorizovane Francuske, Srbija se direktno plasirala na Svetsko prvenstvo i dobila šansu da odmeri snage sa elitom planetarnog fudbala.

Foto: EPA/CARL FOURIE

„Iskoristili smo priliku da svetu pošaljemo najlepšu sliku o nama. Srbija je velika, volimo Srbiju i nije se samo kvalifikovala, Srbija će tamo biti Srbija“, rekao je Antić.

PROČITAJTE JOŠ

Mister se zahvalio svojoj deci i poveo ih u Južnu Afriku, na veliku scenu.

Uoči žreba za grupe je odmerio snage u šahu sa svojim prijateljem i kolegom Borom Milutinovićem, u sjajnoj atmosferi koja je pratila kolektivnu euforiju.

Na startu takmičenja ga je čekao još jedan poznanik – Milovan Rajevac na klupi Gane.

„Nula“ do 84. minuta i potom prekršaj Zdravka Kuzmanovića u kaznenom prostoru. Penal je realizovao Asamoa Đijan. Vladimir Stojković nije uspeo da odbrani.

I to je dobro zapamtio, a njega je Lukas Podolski u 59. minutu sledećeg meča…

Ganu su zapamtili i ostali. Antić je posle utakmice rekao da je ekipa igrala više srcem nego glavom, te da je nivo samopouzdanja u timu veoma loš.

Reklo bi se, sasvim očekivano i logično. Srbija je bila Srbija. I u tom slučaju.

I u narednom. Zlatnom.

„Velika pobeda Srbije nad Nemačkom“

„Srbija pobedila Nemačku“

„Srbija – Nemačka – Srbija se raduje!“

Od sumraka do svitanja. U nekoliko dana. I to je bila Srbija. Inat, energija, želja, svest o tome da nema nazad, osećaj da se mora uraditi sve kako bi se pobedilo… Ma, sve se skupilo tog 18. juna 2010. godine na stadionu „Nelson Mandela“ u Port Elizabetu.

Crveni karton Miroslava Klosea u 36. minutu je dao dodatni vetar u leđa srpskom timu, a dva minuta kasnije…

„Kuzmanović… Dobro ka Krasiću… On ulazi, na drugu stranu tamo je Žigić, spušta loptu Jovanoviću… Goooool! Gooooooool! Jedan – nula!“, urlikao je komentator Aleksandar Stojanović.

Milan Lane Jovanović je krenuo u radost prema navijačima Srbije, preskočio reklame, krenuo na narednu prepreku i – upao u kanal.

Simbolično. I opet, tako srpski.

Pet dana kasnije je doživljen krah u duelu sa Australijom. I sve se raspalo – čelnici Fudbalskog saveza Srbije su krivca našli u Antiću, njemu nije bilo jasno šta se dešava, naslovi u domaćim medijima su odjednom postali dijametralno suprotni od onih koji su se pojavljivali posle duela sa Nemačkom.

Foto: EPA/LINDSEY PARNABY

Krah. Katastrofa. Kanal.

Nekoliko meseci kasnije smenjen je Antić i čak osam godina se čekalo na novi plasman na veliko takmičenje. Izmenjali su se Vladimir Petrović, Radovan Ćurčić, Siniša Mihajlović, Ljubinko Drulović, Dik Advokat, sve dok Slavoljub Muslin nije ponovio Antićev uspeh.

PROČITAJTE JOŠ

Jedina razlika – Antić je odveo tim na prvenstvo na koje se kvalifikovao, Muslin nije. Smenjen je pre Mundijala u Rusiji, što je pratio eksperiment pod imenom „Mladen Krstajić“.

Čovek koji je dozvolio sebi da izjavi da ekipa ide na Svetsko prvenstvo kako bi se pripremala za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Srbija nije sigurna da će doći do te mogućnosti. Naprotiv. Nije favorit, 8. oktobra će igrati u prvoj rundi baraža za plasman na kontinentalnu smotru. U ne baš sjajnoj atmosferi, ali sa iskusnim selektorom koji pred sobom ima ozbiljan zadatak. Da ostane svoj, kao što su to bili Antić i Muslin, te da izbegne njihove sudbine.

Usput bi mogao da proba da izbavi srpski fudbal iz desetogodišnjeg kanala. Iako to nije njegov primarni posao, ali se čini da nema šta da izgubi… To je dokazao i time što je prihvatio vruću srpsku klupu.

Foto: Predrag Milosavljevic / Starsport

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram