Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Čvrsta, snažna, ne toliko kvalitetna i ne previše talentovana - u najkraćem tako izgleda reprezentacija Škotske protiv koje će Srbija igrati u finalu baraža (četvrtak, 20.45, TV Nova S) za plasman na Evropsko prvenstvo.

Činjenica da nacionalni tim ostrvske države više od godinu dana nema poraz ukazuje da će ekipa selektora Srbije Ljubiše Tumbakovića pred sobom imati ozbiljnog rivala.

PROČITAJTE JOŠ

Posebna stavka u celoj priči je i fakat da je Škotska poslednji put igrala na velikom takmičenju pre 22 godine, te da je želja da se plasira bilo gde ogromna.

„Toliko godina uspona i padova, piva i suza, verovali smo i pre da ćemo iskoristiti šansu. Imali smo san i trans. Taj san je ostao i uvek smo pevali i uvek je bilo ‘sledeći put’. Ali, ‘sledeći put’ je sada. I vreme je da uspemo. Za one koji su postali besmrtni. Za Džordana. Za Sunesa. Za Loa i Dalgliša. Za one koji su umrli pokušavajuići. Za Fadija, za Flečera, za Strakena i Mekliša. Za Bertija i Voltera i Milera i Brauna. Za svaki naš pab i svaki naš grad, za svaku devojku i svakog dečaka koji odbija da odustane. Za svako brdo i svaku luku. Za hrabrog kralja Edvarda. Za 22 godine čekanja i čekanja. U spomen Tama Bojda, i Džima Litona. Za nas, Tartan armiju. Svi zajedno. Ovo je naš trenutak! Srbija – Škotska, 90 minuta do istorije“, navedeno je u motivacionom videu koji su objavili pripadnici navijačke grupe reprezentacije Škotske.

I zaista, motivacija je nešto što od autsajdera može da napravi dominantnu silu, ekipu bolju nego što zaista jeste, tim spremniji nego što izgleda, igrače kvalitetnijim od njih samih.

Srbija jeste bila autsajder u Norveškoj i iz te perspektive je stigla do velike pobede i plasmana u finale, ali to u duelu sa Škotskom neće biti slučaj.

Foto: EPA-EFE/Stian Lysberg Solum

Dva dana za uigravanje nije dovoljno, jasno je da je selektor Tumbaković utakmice u Ligi nacija koristio da bi video kako može da iskoristi igrače koje ima na raspolaganju i sa te strane je Srbija enigma za Škote.

Suprotan ugao nije takav, stvari su manje-više jasne kod ostrvske selekcije gde sve kreće i završava se na levom boku.

Kapiten Endi Robertson je najvredni igrač u timu, zvezda Liverpula i jedan od najboljih krilnih bekova na svetu, te čovek od koga zavisi dimenzija u igri Škotske.

Veliki problem za selektora Stiva Klarka je činjenica da je drugi najbolji igrač takođe levokrilni bek, Kiran Tirni, član Arsenala. I u tom smislu je jasno da dva leva beka ne mogu da se nađu u isto vreme na terenu. Osim ako niste Aleksandar Stanojević ili Mladen Krstajić…

Specifičnost škotskog tima je i uloga koja ima Skot Mektomini, defanzivni vezista Mančester junajteda.

Foto: EPA-EFE/Peter Cziborra

On u reprezentaciji igra desnog štopera u formaciji sa trojicom centralnih odbrambenih igrača, što nije njegova osnovna uloga, ali su okolnosti namestile da mora i to da radi.

Uz činjenicu da na desnom beku nema igrače bar približnog kvaliteta onome koji poseduju Robertson i Tirni na drugoj strani, taj deo terena bi mogao da bude opasan po njih, odnosno pravi put za napade reprezentacije Srbije na gol.

PROČITAJTE JOŠ Bogate premije – izbace Škote i Srbi dele bar 5 miliona evra

Da paradoks bude još veći, ostali defanzivci poput Endija Kosidina i Deklana Galagera su, najblaže rečeno, osrednjeg kvaliteta, pa vredi očekivati da bi Aleksandar Mitrović pored njih mogao da bude apsolutno dominantan.

Kako je Mektomini dobio druga zaduženja, igrom Škotske na sredini terena mora da diriguje Džon Mekgin, prinudno smeštan na poziciju ofanzivnog veziste, iako preferira nešto povučenije mesto na terenu, gde je imao i česte duele sa Lukom Milivojevićem.

Uz fudbalera Aston Vile glavni kreator je igrač Seltika Kalum Mekgregor, dok je na Rajanu Džeku i Kevinu Meklinu u poslednjim utakmicama bilo da pokušaju da odigraju kao defanzivni vezisti.

Foto: EPA-EFE/Cath Ivill

Za razliku od Srbije, Škotska nema izrazitog i isturenog napadača, pa je tu ulogu u prethodnim mečevima delilo više fudbalera, a selektor najviše poverenja ima u 25-godišnjeg Lindona Dajka, igrača Kvins Park Rendžersa koji je tek u septembru ove godine debitovao za nacionalni tim.

Priliku je u prethodnom periodu dobijao Oliver Mekburni, a prinudno su kao napadači morali da igraju Rajan Kristi i Rajan Frejzer, krilni fudbaleri, od kojih drugopomenuti, član Njukasla, neće biti u timu zbog povrede.

Suštinski, Škotska igra onoliko koliko joj dozvoli protivnik, uglavnom pokušava da pronađe prostor preko krila, te da „pogodi“ nekoga u kaznenom prostoru ili na njegovoj ivici.

PROČITAJTE JOŠ Konfuzija oko srpskih igrača: Vlast – ne može; FIFA – mora

Posed nije nešto što zanima previše igrače Škotske, ali za Srbiju može da bude zabrinjavajuće to što su gotovo bez igre i bez šansi uspevali da pobeđuju, kao što je slučaj bio u nedavnim mečevima protiv Češke i Slovačke.

Po jedan šut – po jedan gol za bodove, uz mnoštvo prilika za rivale koje su ostale neiskorišćene, kako zbog svojih promašaja, tako i zbog dobre forme golmana Dejvida Maršala, 35-godišnjaka koji brani za Derbi.

Kada se sve sabere, Srbija se pita, ali će morati i da daje odgovore, kako u napadu tako i odbrani, gde neće smeti da pravi bilo kakve greške, poput onih viđenih u duelima sa Rusijom ili Norveškom.

Foto: EPA-EFE/Vidar Ruud

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare