Dušan Vlahović, Sergej Milinković Savić i Nemanja Matić
Foto: Marco Canoniero / Alamy / Alamy / Giuseppe Maffia/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Kieran McManus/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fudbalska sezona u Seriji A počinje u subotu 13. avgusta, a ljubitelji fudbala u Srbiji biće posebno zainteresovani za dešavanja u Italiji.

Serija A je već sezonama unazad poznata kao „liga petice“ u kojoj se srpski fudbaleri najbolje snalaze. Ovog leta u Italiju je pristiglo još pet „orlova“ koji će pokušati da učine sezonu još neizvesnijom i interesantnijom.

PROČITAJTE JOŠ:

Titulu je prošle sezone osvojio Milan, koji se nije mnogo pojačao u letnjem prelaznom roku, pa ga mnogi ne vide kao glavnog favorita za Skudeto. U timu rosonera ostao je mladi srpski fudbaler Marko Lazetić, koji još uvek nije zaradio prve minute u Seriji A, pa se nada da će predstojeća sezona promeniti tu situaciju.

Očekuje se da najviše pažnje privuče ekipa Juventusa, koja je već dve godine bez titule. Kao glavna figura u ekipi „stare dame“ ističe se Dušan Vlahović, koji je od dolaska u novi klub upisao sedam golova u prvenstvu i očekuje se da i u ovoj sezoni bude jedan od najboljih strelaca lige. Prošle sezone mu se u toj nameri isprečio Čiro Imobile iz Lacija, koji je 27 puta zatresao mrežu, dok je Vlahoviću to pošlo za rukom 24 puta.

Ovoga puta Vlahović će uz sebe imati još jednog Srbina, pošto je u Juventus stigao i Filip Kostić, najbolji asistent prošlosezonskog izdanja Lige Evrope.

Kostić bi mogao odlično da se uklopi u igru novog tima pod dirigentskom palicom Masimilijana Alegrija, pošto igra na poziciji levog krila. To mesto u ekipi je bilo problematično u proteklih nekoliko meseci, a sada se od Kostića očekuje da bude standardan po toj strani, a svojim kvalitetom sigurno može da se bori i za epitet prvog asistenta lige.

Foto: Tanjug / AP Photo/Pablo Garcia

„Stara dama“ je tokom leta postala jača i za Pola Pogbu, Anhela di Mariju i Bremera, što znači da je na svakom terena dovela neophodno pojačanje.

Juventusu bi glavni rival za trofej mogao da bude Inter, koji je u svoje redove vratio Romelua Lukakua, a zadržan je i Lautaro Martinez. Upravo je taj tandem pre dve sezone sa ukupno 41 golom i 13 asistencija doneo Interu titulu.

Za srpske navijače posebno interesantni biće Fjorentina i Roma. U ekipi „viole“ Srbija ima četiri predstavnika. Ovog leta stigao je Luka Jović iz Real Madrida i već je na prijateljskim mečevima pokazao da je ozbiljan u nameri da „oživi“ karijeru.

Foto: Pedja Milosavljevic/starsport

Uspeo je da postigne čak sedam golova na tri utakmice, a trener Vinćenco Italijano izjavio je da srpski napadač može da bude igrač koji će da nosi ceo tim. Upravo se od Jovića očekuje da uđe u bitku za najboljeg strelca lige zajedno sa Vlahovićem, Lukakuom i Čirom Imobileom.

Osim Jovića u Fjorenitni su i Nikola Milenković, Matija Nastasić i Aleksa Terzić. „Bleki“ je nedavno produžio ugovor do 2027. godine i u klubu ga vide kao „stub odbrane“. Nastasić bi uz Milenkovića takođe mogao da pronađe mesto u startnih 11, dok će Aleksa Terzić šansu na levom beku uglavnom dobijati sa klupe.

Kada se pogleda celokupan sastav, Fjorentina ima čemu da se nada u Seriji A, a cilj će sigurno biti plasman bar u Ligu Evrope.

Što se Rome tiče, nju su ovog leta pojačali Nemanja Matić i Mile Svilar, dok je najveća „bomba“ Paulo Dibala. Žoze Murinjo je konačno posložio kockice po svojoj meri, a sa Matićem je već sarađivao u Engleskoj i zna koliko i šta Srbin može da mu pruži. Svilar će se boriti za mesto među stativima sa iskusnim Ruijem Patrisiom. Dibala je već dobro upoznat sa fudbalom u Italiji, a od njegove saradnje sa Tamijem Abrahamom u napadu će mnogo toga zavisiti.

Nemanja Matić, FK Roma
Nemanja Matić, FK Roma; Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Sergej Milinković-Savić će sa Lacijom igrati u Ligi Evrope ove sezone, ali će pokušati da se umeša i u borbu za titulu u Italiji. Srpski vezista je prošle godine bio drugi asistent lige, a ove godine bitku na tom planu mogao bi da vodi sa Kostićem. Prva zvezda Lacija je Čiro Imobile, dok je od Srba tu još i Dimitrije Kamenović, koji je do sada upisao samo 44 minuta u Seriji A.

U gornjem delu tabele očekuje se da bude i Torino, za koji nastupa tri srpska reprezentativca – golman Vanja Milinković-Savič, vezista i kapiten Saša Lukić i krilni igrač Nemanja Radonjić, koji je već na pripremnim utakmicama zablistao.

PROČITAJTE JOŠ:

Od srpskih igrača u Seriji A nastupaju i Darko Lazović i Ivan Ilić (Verona), Filip Đuričić (Sampdorija) i Ivan Radovanović (Salernitana).

Od trenera boje srpske zastave u Italiji brani Siniša Mihajlović, koji od 2019. godine uspešno vodi Bolonju. Mihajlović je u proteklih nekoliko meseci ponovo vodio bitku sa leukemijom, ali je izašao kao pobednik i sada bi trebalo češće da bude uz ekipu pored terena. Prema prognozama Bolonja bi trebalo da se nađe u sredini tabele.

Od ekipa koje pretenduju za vrh treba spomenuti Atalantu i Napoli, dok su glavni konkurenti za ispadanje Monca, Leče, Kremoneze, Specija, Salernitana i Empoli.

Italija, Serija A, prvo kolo:

Subota:

18.30 Milan – Udineze

18.30 Sampdorija – Atalanta

20.45 Leče – Inter

20.45 Monca – Torino

Nedelja:

18.30 Fjorentina – Kremoneze

18.30 Lacio – Bolonja

20.45 Salernitana – Roma

20.45 Specija – Empoli

Ponedeljak:

18.30 Verona – Napoli

20.45 Juventus – Sasuolo

BONUS VIDEO Vuletić: Kako su prodati Dušan Vlahović i Strahinja Pavlović

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar