Stefan Savić i Nikola Milenković i Igor Vujačič i Svetozar Marković
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©/Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Crno-beli već dugo nemaju ozbiljnog defanzivca.

Delovalo je na kratko u četvrtak uveče da Partizan može da prevaziđe sve probleme koje ima u igri i eliminiše kiparski AEK nakon što je na semaforu stajalo 1:0 za Partizana na poluvremenu.

PROČITAJTE JOŠ

Igra je bila solidna, naročito u defanzivi jer su crno-beli uspevali da već na sredini terena iseku većinu akcija rivala. Međutim, čim su se Kiprani osmelili i kenuli u napad iluzija o rešenim problemima je nestala.

Dva gola primljena toliko ponovo su u prvi plan izneli problem Partizanove defanzive, a rezultat 2:2 je značio eliminaciju iz Lige Evrope.

Kao da su juniori izašli protiv seniora, tako su crno-beli izgledali u poslednjoj liniji odbrane.

I prošle sezone su bili primetni brojni problemi, ali je sistem igre Aleksandra Stanojevića dugo uspevao da zamaskira činjenicu da Siniša Saničanin i Igor Vujačić nisu kalibar za dres Partizana.

Kada bi se pojavila iole pismenija i brža ekipa sve bi došlo na naplatu. Dvomeč sa Gentom, derbiji sa Zvezdom i kao najbolnija ilustracija dva teška poraza od Fejenorda bili su najbolja demonstracija Partizanovih problema.

Foto: EPA-EFE/BALLESTEROS

Ni dolasci Svetozara Markovića i Aleksandra Filipovića nisu promenili ništa jer su u pitanju igrači koji svojim kvalitetom ne mogu da naprave potrebnu razliku.

A pamti stadion Partizana neka ozbiljna imena koja su bili stubovi odbrane, a kasnije pravili velike karijere i igrali u najjačim ligama.

Verovatno najzvučnije ime u 21. veku iz ove perspektive jeste Stefan Savić. Produkt omladinske škole Partizana bio je deo šampionske generacije, a kasnije nosio dresove Mančester sitija, Fjorentine pa postao deo najbolje odbrane na planeti u Atletiko Madridu.

Krajem devedesetih je stub odbrane bio Mladen Krstajić koji je godinama bio jedan od najboljih igrač u Bundesligi na svojoj poziciji, a mlađe generacije pamte Nikolu Milenkovića.

Štoper koji je znao da reši i večiti derbi pronašao je svoje mesto u Seriji A i postao želja najvećih klubova na svetu.

Foto: FK Partizan

Iz Partizanove škole je izašao i Matija Nastasič koji je prošao kroz Premijer ligu, Bundesligu u kojoj je imao najbolji period u karijeri, kao i kroz Seriju A gde se sada nalazi.

Strahinja Pavlović je postao reprezentativac zahvaljujući igrama u Partizanu, a zajedničko je svima da su prošli kroz mlađe kategorije i u najranijim godinama dobijali priliku da nose odbranu  i potom prave ozbiljne karijere.

Zanimljivo je da Partizan i sada ima dva talentovana defanzica i reprezentativca u mlađim kategorijama, ali je odlučio da ostupi od proverenog recepta.

Mihajlo Ilić velika je nada srpskog fudbala kada su u pitanj štoperi, dok je Mateja Stašević možda prvi pravi bek posle mnogo godina u Partizanu.

Crno-beli se kroz svoju istoriju nisu libili da šansu daju mladim igračima,a defanzivci su imto višestruko vraćali. Što lroz igre. što kroz trofeje, što kroz unosne transfere.

Iako je jasno da veterani nemaju kvalitet da nose igru Partizana, mladi talenti i dalje čekaju na priliku dok se nižu očajni rezultati.

Vreme je za povratak korenima, ako već nema ko da pronađe fudbalera na drugom mestu.

BONUS VIDEO Blam srpskog komentatora na RTS kakav se retko viđa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar