Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Dušan Vlahović, Filip Kostić, Sergej Milinković-Savić, Aleksandar Mitrović... Srpski fudbaleri su na ceni, vodiće se velika borba u zimskom prelaznom roku za njihov potpis, a "orlovi" bi uskoro mogli da se nađu u novoj sredini.

Fudbaleri Srbije izborili su plasman na Svetsko prvenstvo i tako su još jednom u centru interesovanja brojnih evropskih klubova. Po staroj navici su na ceni uglavnom napadači, ali i igrači sa primarno ofanzivnim zadacima.

Vrednost čitave reprezentacije Srbije se u ovom trenutku procenjuje na 344 miliona evra i u tom segmentu je naša selekcija u samom svetskom vrhu.

„Orlovi“ su golom Aleksandra Mitrovića u 90. minutu duela sa Portugalom (2:1) izborili plasman na Mundijal u Katar (21. novembar – 18. decembar 2022), a upravo se o ovom napadaču često priča da bi mogao da promeni sredinu.

PROČITAJTE JOŠ

Navodno je Juventus već odradio prvu rundu pregovora u Londonu sa čelnicima njegovog Fulama, kako bi najboljeg strelca Čempionšipa (21 gol) privoleo da se okuša u Seriji A. Mitrovića bi u svom timu želeo da vidi i Viljareal, ali je teško očekivati da će i pored velike potražnje bilo ko uspeti trenutno da ubedi Srbina na selidbu.

Njegov ugovor sa Fulamom važi do 2025. godine, „kolibari“ su spremni da mu ponude rekordnih 100.000 funti nedeljno čime bi postao najplaćeniji igrač druge lige Engleske. Mitrović uživa godinama u Londonu i teško je očekivati da će se odlučiti na promenu sredine, osim ukoliko nema želju da se okuša u nekoj drugoj ligi „petica“.

Znatno veće šanse za transfer daju se Dušanu Vlahoviću. „Stara dama“ je navodno odustala od njega (odlučila se za jeftiniju varijantu – Mitrovića), ali to ne znači da se širom Evrope ne raspituju o njegovom statusu.

Fudbaler koji je postigao 30 golova u kalendarskoj godini (samo je Robert Levandovski postigao više), praktično može da bira gde bi želeo da nastavi karijeru. Fjorentina je shvatila da ne postoji način kojim bi uspela da ga zadrži, pa sada samo pokušava da izvuče što više novca.

Arsenal za sada najviše pritiska, pa je povećao prvobitnu ponudu na čak 80 miliona evra, a u trku bi mogao da se uključi i Totehnem, koji želi da već januara osigura dolazak napadača. Srpski fudbaler je jedan od retkih napadača koji može da se prilagodi gotovo svim stilovima igre jednog tima, što ga čini izuzetno zahvalnim igračem za svaku trenersku viziju. Zovu ga i Mančester siti, Atletiko Madrid…

Vrednost Top 5 najtraženijih srpskih fudbalera

Sergej Milinković-Savić (Lacio) 70 miliona evra

Dušan Vlahović (Fjorentina) 50

Luka Jović (Real Madrid) 20

Filip Kostić (Ajntraht) 20

Aleksandar Mitrović (Fulam) 18

*podaci prema specijalizovanom sajtu Transfermarkt

Najvredniji fudbaler Srbije u ovom trenutku, Sergej Milinković-Savić, već godinama unazad svakog januara, jula i avgusta, pakuje kofere, a na kraju ostane u Rimu u dresu Lacija.

„Serđente“ se dugo nalazi na radaru mnogih velikana, ali nijedan od njih nije uspeo da kompletira transfer. Pisalo se o interesovanju Juventusa, Liverpula, pa čak i Real Madrida, međutim, do dogovora nikada nije došlo.

Sergej je ove sezone postigao tri pogotka i asistirao četiri puta na 19 mečeva, i svima je jasno da će morati da ponude pravo bogatstvo da bi Lacio odlučio da ga se odrekne, jer mu ugovor važi do leta 2024. godine.

Tu je i čudesna priča Filipa Kostića koji je zbog manipulacija Ajntrahta „na silu“ ostao u Nemačkoj, a u Bundesligi blista. Postigao je tri sjajna pogotka, asistirao još pet puta, njegovi prodori po levoj strani su najopasniji u čitavom prvenstvu.

Prošlog leta je Ajntraht namerno dao pogrešnu mejl adresu Laciju kako bi transfer (10 + 2 miliona evra) propao. Srpski krilni bek je u jednom trenutku štrajkovao zbog ovog poteza i onda još jednom pokazao klasu.

Italijanski mediji u poslednje vreme pišu i da je dogovorio lične uslove sa Interom (2,5 miliona evra po sezoni), dok bi nemački klub prihodovao 13 miliona evra.

Foto: Tanjug / AP Photo/Alvaro Barrientos

Tu je i čini se uvek neizvesna sudbina Luke Jovića, koji ne dobija pravu priliku u Realum, za koji se proteklog vikenda konačno upisao u strelce. Međutim, nije isključeno da ove zime ipak napusti klub. Da li će to biti nova pozajmica ili pravi transfer, ostaje da se vidi nakon razgovora sa trenerom Karlom Ančelotijem.

Iz domaćeg prvenstva je na ceni Mirko Ivanić koji nastavlja da blista pod komandom palicom Dejana Stankovića. Postigao je sjajan pogodak protiv Ludogoreca za 1:0, a pisalo se da se Rendžers interesuje za njegove usluge, iako je produžio ugovor sa Crvenom zvezdom.

U Partizanu će sigurno saslušati ponude koje ove zime budu dobili za Nemanju Jovića, možda i najperspektivnijeg driblera Srbije u ovom trenutku. Krilni napadač koji lako rešava situacije 1 na 1 mogao bi da napusti Humsku.

Naravno, nije isključeno da i drugi reprezentativci napuste klubove. Nemanja Radonjić bi mogao da se vrati u neku od liga „petice“ iz Benfike, Nikola Milenković bi mogao da napusti srpsku koloniju u Firenci, a ne bi bilo iznenađenje da i golman Predrag Rajković dobije neku bogatu ponudu i napusti Rems, jer sa 26 godina još čitavu deceniju može da brani na vrhunskom nivou.

BONUS VIDEO Kostić centrirao za pobedu Ajntrahta u 95. minutu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar