U Humskoj se nešto dešava – Ilić dolazi da „menja“ Partizan

Fudbal 31. maj. 202015:17 > 15:23
Podeli:
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Saša Ilić ponovo u Humskoj 1. Nešto više od godinu dana posle intervjua u kom je rekao da "ovo nije Partizan koji želi".

Čovek koji je odigrao najviše utakmica u crno-belom dresu se vratio na stadion svog kluba. I zauzeo mesto u centralnoj loži.

PROČITAJTE JOŠ

Uz informaciju da Ilić prisustvuje utakmici, domaći mediji su uglas preneli i izjavu nekadašnjeg njegovog saigrača i danas oštrog kritičara uprave Partizana – Milivoja Ćirkovića.

„Potpredsednik zadužen za sportska pitanja. Srećno, brate“, napisao je na Fejsbuku strelac gola koji je odveo Partizan u Ligu šampiona 2003. godine, uputivši javnu čestitku Iliću.

Ilić je utakmicu pratio u prisustvu potpredsednika Vladimira Vuletića, koji za Nova.rs nije mogao da potvrdi verodostojnost informacije koju je izneo Ćirković.

„Istini za volju, ja nemam zvaničnu informaciju koju će, i ukoliko će uopšte, funkciju u Partizanu obavljati Saša Ilić. Video sam i ja u medijima da se spekuliše o potpredsedničkoj funkciji. Statut Fudbalskog kluba Partizan predviđa postojanje do tri potpredsednika tako da ne postoje statutarne smetnje za njegov izbor“, naveo je Vuletić.

Dakle, prepreka za dolazak Ilića u klub nema. Čini se da ih nije bilo ni prošle godine u ovo vreme, baš u momentima kada je planirao da ode u fudbalsku penziju, ali…

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ilić je odigrao poslednju utakmicu u Humskoj 1 pred navijačima, iako je Partizan prethodno dobio suspenziju stadiona, obišao je poslednji krug preko atletske staze, a zatim je u finalu Kupa Srbije odigrao minut i uz osvojeni trofej okačio kopačke o klin, stavivši tačku na prebogatu karijeru.

Upražnjeno mesto sportskog direktora, na kome i dalje nezvanično radi Ivica Iliev, kao podrška prvom čoveku sportskog sektora, šefu stručnog štaba Savi Miloševiću, ponuđeno je Iliću, ali je on to – odbio.

Spekulisalo se o razlozima, navodilo se da su Ilić i članovi uprave četiri puta razgovarali i da nisu uspeli da se dogovore, dok je on otišao korak dalje i izjavio da se nije slagao sa ljudima iz rukovodstva.

Jedan od navodnih razloga je bilo i Ilićevo insistiranje da na trenersku poziciju bude postavljen Milan Ristić, tadašnji trener Teleoptika.

Ristić je posle odlaska iz Partizana postao trener Zemuna, a u javnosti se uz njega pominjalo i ime njegovog brata Darka, fudbalskog menadžera iz agencije Internešnal sports ofis, povezane sa porodicom Nedić.

Podsetimo, Partizan je „zbog razmimoilaženja u stavovima“ sa funkcije potpredsednika napustio Vojislav Nedić, dok je njegov sin Novak, pored funkcije generalnog sekretara Vlade Srbije, postao tema i pošto se učlanio u FK Crvena zvezda i potom poništio člansku kartu.

O poslovanju agencije ISO pisao je i Centar za istraživačko novinarstvo (CINS), još 2016. godine, a Iliev je u jednom intervjuu otkrio da mu je ponuđen mito za transfer Abubakara Oumarua u Kinu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Nedavno je potvrđeno da je Partizan obnovio saradnju sa tom agencijom, kroz potpisivanje profesionalnog ugovora sa mladim fudbalerom Milanom Colićem, koga zastupa Darko Ristić.

„Ono što predloži sportski sektor, koji ima autonomiju u odlučivanju, ali i analognu odgovornost, Odbor za hitna pitanja automatski prihvata. Lično držim da je saradnja sa tom agencijom pogubna po Paritzan i moj glas će biti uzdržan“, napisao je Vladimir Vuletić.

Vredi istaći i da je Partizan uoči restarta sezone odigrao prijateljsku utakmicu sa ekipom Zemuna, na čijoj klupi sedi Milan Ristić.

Povratak u 2019. godinu ukazuje na to da je šest dana od objavljivanja informacije da se Ilić zalaže za Ristića, na klupu Partizana stigao Savo Milošević.

„Trenutno je situacija takva da za mene nema mesta u Partizanu, mada to ne umanjuje moju ljubav i privrženost klubu“, rekao je Ilić.

Uz to, preneo je i stav „mnogih ljudi“ da nije dobio oproštaj kakav je zaslužio, ali nije detaljisao, već je samo ostalo na tome da je „bilo, prošlo i da ne bi trebalo vraćati se na tu temu“.

U međuvremenu, Ilić je dobio posao – u Fudbalskom savezu Srbije, gde je jedan od dvojice potpredsednika Nenad Bjeković, ne tako davno protivkandidat Miloradu Vučeliću za funkciju predsednika FK Partizan.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Dve frakcije su tada vodile veliku borbu za prevlast, a ostaće upamćeno i da je Milošević, sadašnji trener, a tada potpredsednik FSS, najblaže rečeno, glasno, zahtevao da dođe do promene uprave, odnosno da Bjeković bude imenovan za prvog čoveka kluba iz Humske.

Bjekovićevo ime je u intervjuu datom pre godinu dana pomenuo i Ilić.

„Nije ovo Partizan kakvog želim. Bar ne u ovom trenutku. Svako od nas očekuje i nada se da će da bude bolji. Kada sam počinjao karijeru vladao je trio Bjeković, Zečević, Ćurković. Bio sam klinac i nisam bio upućen na njih. Po povratku iz inostranstva Dragan Đurić, bio je najuspešniji po rezultatima, međutim pravio je greške. Baš kao i ova uprava. Mora da postoji plan rada, a ne samo da se čeka prelazni rok i da se nadamo da ćemo imati sreće da uđemo u neko evropsko takmičenje. Ta logika nije isplativa“, govorio je Ilić.

Pošto je istakao da nije postao sportski direktor Partizana jer se nije slagao sa nekim idejama, Ilić je dobio posao u Fudbalskom savezu Srbije.

„Ilić će u hijerarhiji FSS biti odmah iza Vladimira Matijaševića, sportskog direktora, a iznad Gorana Grkinića koji je od Gorana Vasilijevića preuzeo mesto koordinatora mlađih selekcija“, naveo je Sportski žurnal 6. avgusta 2019. godine.

Deset dana kasnije Matijašević i Ilić su se fotografisali kao znak postignutog dogovora, a tom prilikom je rečeno i da će novi član porodice FSS biti priključen stručnom štabu generacije igrača rođenih 2003. godine.

Mesec dana kasnije, nova uloga – u službenom listu „Fudbal“ objavljeno je da će Ilić voditi brigu o fudbalerima rođenim 2004. godine, kao i da je potpisan jednogodišnji ugovor, koji ima rok trajanja do avgusta 2020. godine.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

U kakvoj ulozi ga treba očekivati u Partizanu, nije poznato, kao ni to da li je njegov angažman u Fudbaskom savezu Srbije zaista biti samo jednogodišnja avantura.

Jedino je sigurno da se „nešto desilo“, čim se Ilić ponovo našao u društvu ljudi sa kojima je ranije imao neslaganje i nije uspeo da se dogovori.

Cela priča bi mogla da ima i političku pozadinu, ako imamo u vidu nedavnu izjavu ministra Branka Ružića – sve je politika. U ovom slučaju, Partizan je često u javnosti predstavljan kao opozicioni klub, u čemu nema toliko istine ako se uzmu u obzir aktivnosti predsednika Milorada Vučelića, istovremeno i glavnog i odgovornog urednika „Večernjih novosti“, koji u tom kapacitetu često gostuje na prorežimskim televizijama i „staje u odbranu“ lika i dela predsednika SNS i Srbije.

Ipak, za razliku od njega, potpredsednik Vuletić je sve žešći kritičar režima, na društvenim mrežama je čak najavljivao i osnivanje „Crno-bele stranke“, zbog čega možda može da bude proglašen „faktorom nestabilnosti“, s obzirom na to da su sportski klubovi u Srbiji, nažalost, nužno zavisni od političke podobnosti.

Da su „pomeranja“ u Partizanu i oko njega moguća svedoči i slučaj Željka Pantića, odnosno emisije „Partizanov vesnik“ koja je emitovana na TV Partizan.

Taj format više ne postoji i urednik Danas konferens centra je nastavio da iznosi svoje stavove, uglavnom u vezi sa Partizanom, putem emisije „Dođite na stadion“, nekada emitovane na televiziji SOS kanal koja takođe danas više ne postoji. Zapravo, postoji, ali kao SOS kanal plus Radoice Milosavljevića iz Kruševca, vlasnika velikog broja lokalnih televizija.

Vredi napomenuti i da vest o tome da će Ilić dobiti funkciju u Partizanu nisu prenele Vučelićeve „Večernje novosti“, što može da ukaže da stvari još nisu potpuno dogovorene.

Imajući u vidu kako je tekao Ilićev „razvojni put“ u hijerarhiji FSS za manje od godinu dana, nije izvesno da će stvari biti išta jasnije u skorijem periodu, ukoliko sve spekulacije ne prekinu ili klub ili on, jasnim izjašnjavanjem i transparentnim obaveštavanjem javnosti o idejama i namerama.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar