Foto: EPA-EFE/Oli Scarff

Dva rezultata proteklog vikenda izazvala su opšti šok i nevericu u svetu fudbala. Ne zbog toga što su Totenhem i Aston Vila pobedili Mančester junajted, odnosno Liverpul, već zbog rezultata koje su postigli.

PROČITAJTE JOŠ:

Rezultati od 1:6 i 7:2?! Ispostavilo se da je u svetu Premijer lige, u jednoj turbulentnoj sportskoj godini moguće da se nešto tako dogodi u roku od svega nekoliko sati.

Prvo je Junajted nokautiran kod kuće, a onda je Liverpul imao košmarno veče u Birmingemu.

A u centru pažnje – rupe u odbrani, najskuplje plaćeni defanzivci u Premijer ligi i šire, Hari Megvajer i Virdžil van Dajk.

PROČITAJTE JOŠ: Liverpul se posle debakla ponovo odriče Grujića

Neverovatno zvuči da su prošle sezone u jesen, navijači poredili ovu dvojicu skupoceno plaćenih zvezda i pitali se ko je bolji, da bi obojica posle proteklog vikenda završili na stubu srama.

Megvajer je 2019. po dolasku iz Lestera u Mančester junajted plaćen neverovatnih 87 miliona evra, a transfer Van Dajka je procenjen na 84,65 miliona (izvor: Transfermarkt). Jesu li to milioni bačeni u vetar?

Ako se za Van Dajka to ne može reći zbog dve ili tri slabe utakmice na startu ove sezone, posebno jer je izabran za igrača prošle sezone u Premijer ligi, Megvajer je posebna priča.

Foto: EPA-EFE/Peter Powell

Bivši igrač Hala i Lestera, reprezentativac Engleske, bio je sasvim solidan prošle sezone pomogavši da odbrana Junajteda ima treći najbolji učinak u ligi, što im je pomoglo da na kraju budu i treći na tabeli.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, posle leta koje je obeležio skandal na Mikonosu, gde je Megvajer proveo nekoliko dana u zatvoru zbog tuče i sukoba sa grupom gangstera u jednom lokalu, kapiten Junajteda ne liči uopšte na igrača koji je doveden da zakrpi sve rupe u odbrani.

Junajted je kod kuće na startu primio tri gola od Kristal Palasa (1:3), potom je dobio dva od Brajtona (a trebalo je barem šest ili sedam po šansama „galebova“), a onda i šest od Totenhema.

„Bolje da je ostao na Mikonosu“, komentar je jednog navijača „crvenih đavola“  koji sve govori.

Ni ostrvski novinari ne miruju – izvukli su listu Megvajerovih brukanja i grehova od dolaska u Junajted, pa možete da birate šta vam je najupečatljivije, da li ovo poslednje nadmetanje sa Kejnom i Sonom u kom je oborio svog igrača u petercu i omogućio Ndombeleu da postigne gol, ili bezglavo nemarkiranje igrača sa loptom (Kejna) koji je pored njega izveo prekid i asistirao Sonu za gol?

Ili pak ono udaranje igrača Čelsija u međunožje u padu, što se protumačilo kao nehotično, a lako je moglo da bude crveni karton.

Ume Megvajer često da markira svoje, umesto protivničke igrače, kao što je uradio sa Van Bisakom protiv Sautemptona prošle sezone ili da beži od gola u momentu kad Sevilja ulazi u gol priliku u polufinalu Lige Evrope.

Biće da je nekako najslađe ono prošlojesenje lomljenje kičme u Humskoj, kada ga je Sejduba Suma tako zalomio, da je verovatno posle toga morao na višednevne terapije!

Pogledajte, pa se uverite zbog čega će Ole Gunar Solskjer, čije prezime se sa norveškog može prevesti kao „osunčana stena“ još dugo boraviti sa glavom u tmurnim oblacima, zbog Megvajera, a bogami i ostatka štoperske kamarile u vidu često bezglavog Erika Beija i neubedljivog Viktora Lindelofa.

Ali šta je sa Van Dajkom? Njega je prosto u odsustvu Džejmsa Milnera i Džordana Hendersona, Jirgen Klop gurnuo u vatru, da kao privremeni kapiten vodi linije, komanduje odbranom, ali ne ide, baš ne ide.

Teret više, obaveza više, a linija odbrane pomerena tako visoko, idealno za utrčavanje iza leđa brzonogih igrača Vile. Klopova greška? Sigurno, veza ne nudi dovoljno protekcije defanzivcima.

I da ne bude da je mnogo bolji od Megvajera, jer što i on ne bi imao svojih mračnih pet minuta. Bez „suknjice“ u duelu sa bezobraznim Džekom Grilišem, samo što to nije rezultiralo golom, inače bi pala i osmica na „Vila parku“.

Problem je što se kod štopera svaka greška vidi i vrlo često vidi primljenom golu. A teret miliona datih za njih, sve više pritiska.

Kako god bilo, nedelja u Mančesteru i Liverpulu biće dugo upamćena. I posebno će zbog toga crveneti Megvajer i Van Dajk.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar