Foto: EPA-EFE/Peter Powell

Mančester junajted je najuspešniji engleski klub otkako je počeo "Projekt restart". I ne samo to, "crveni đavoli" su jedini ostrvski klub bez poraza od kraja januara do danas. Povratak slavnih dana? Na "Old Trafordu" veruju da su na odličnom putu.

Sedam godina je prošlo otkako je ser Aleks Ferguson mahnuo navijačima na oproštaju od klupe slavnog kluba, i to kao da je označilo početak jednog konfuznog perioda u kojem je klub tražio sopstvenu dušu.

PROČITAJTE JOŠ:

Greška za greškom, loše planirani transferi, priče koje su se razvlačile celo leto bez ikakvog rezultata, konačno, skupi transferi – veliki promašaji. Povremeno izgnanstvo iz Lige šampiona, koja se u Fergusonovo vreme nije dovodila u pitanje. Tri menadžera, dva značajnija trofeja, i klub koji je bio daleko od visina na kojima je decenijama boravio.

Otuda su mnogi bili sumnjičavi kada je klub 19. decembra 2018. umesto Žozea Murinja na mesto v.d. trenera postavio jednu od klupskih legendi, Olea Gunara Solskjera.

Norvežanin je imao sve što epitomizuje igranje u Mančester junajtedu, osim jednog – značajnog trenerskog iskustva. Tek sada, godinu i po dana kasnije, Solskjer pokazuje da je Ed Vudvod ipak povukao dobar potez kada ga je vratio na „Teatar snova“.

Foto: EPA-EFE/Cath Ivill

PRVIH GODINU DANA

Norvežanin je stigao u najgori mogući čas, kada je ekipa bila u rasulu, u periodu kada je sistem koji je postavio Žoze Murinjo kolapsirao na sve strane.

Solskjer je ipak pokazao već na samom startu da ima potencijala da stvari dovede u red, ta šok terapija i postavljanje na poziciju v.d. menadžera čoveka koji ima daleko otvoreniji, i direktniji pristup, od rigidnog Murinjovog načina vladanja, dala je rezultata.

U prvih 11 mečeva, Solskjer je zabeležio deset pobeda i jedan remi i svi su se pitali – da li je zaista toliko bilo do Murinja kada je Norvežanin sa istim igračima uspeo da načini takav pobednički niz?

Poraz od Pari Sen Žermena na „Old Trafordu“ bio je samo kratkotrajno iskliznuće iz šina, jer je Junajted u narednih pet mečeva, dobio četiri i jedan odigrao nerešeno, a u tom nizu bila je i ona martovska pobeda u Parizu posle koje se tim plasirao u četvrtfinale Lige šampiona.

I tu je bio – kraj, barem što se tiče sezone 2018/19. Tim je do kraja sezone delovao ekstremno umorno, očigledan je bio fizički pad, koji je šokirao i samog Solskjera koji nije mogao da veruje da su njegovi igrači izgubili dah kada je bilo najvažnije u poslednjih 12 mečeva kada su pobedili svega dva puta i isto toliko odigrali nerešeno.

Bilo je jasno – moralo se krenuti iznova, sa „čišćenjem terena“, bio je to ogroman posao koji je Norvežanin započeo hrabro i bez ustručavanja.

Ole je shvatio da mora da menja, kako je sam često puta ponavljao, „kulturu kluba“, i vrati je na onaj nivo na kom je bila u vreme dok je kao igrač igrao pod komandnom palicom Aleksa Fergusona.

Šta je uradio? Poslao je Krisa Smolinga na pozajmicu u Romu, Aleksisa Sančesa, koji nije opravdavao ogromnu platu, Interu.

I Mateo Darmijan je bio prekobrojan, Ešli Jang je takođe završio na „Đuzepe Meaci“, a Ander Herera se naljutio što na vreme nije dobio ponudu za produžetak saradnje, pa je otišao u Pari Sen Žermen.

Takođe, iskusni Antonio Valensija vratio se kući u Ekvador (LDU Kito) , kao i Markos Roho u Argentinu (Estudijantes).

Šta je dobio Ole? Prostor, ogroman prostor za nadogradnju tima i to je uradio zaista vrhunski.

Foto: EPA-EFE/Peter Powell

PUN POGODAK SA TRANSFERIMA

Transfer politika je godinama unazad bila rak rana Junajteda, ali leto 2019. bilo je odlično odrađeno.

Hari Megvajer je doveden iz Hala i dobio je i kapitensku traku, Aron van Bisaka, jedan od najboljih defanzivaca Premijer lige prethodnih sezona, stigao je iz Kristal Palasa, a Danijel Džejms iz Svonsija.

Problem za Junajted u prvom delu sezone bilo je uigravanje, koje su pratile povrede pojedinih igrača, posebno Pola Pogbe, tako da je ekipa slabo započela sezonu, i tek posle pobede nad Partizanom u Ligi Evrope od 1:0, stvari su počele da se kreću u pozitivnijem smeru.

Junajted je od 24. oktobra i tog meča sa „crno-belima“, do kraja 2019. godine, imao 11 pobeda i po tri remija i poraza.

Prve tri nedelje u januaru bile su naporne, dve pobede, remi i četiri poraza, ponovo su poljuljale optimizam navijača, ali onda je sve krenulo kao podmazano – dolazak Portugalca Bruna Fernandeša iz Sportinga, učinio je čudo za ceo tim.

Dodat mu je Odion Igalo, koji je doveden na pozajmicu iz Kine, kao zamena za povređenog Markusa Rašforda, ali svejedno, Solskjerov tim je počeo da pobeđuje, do 8. marta i prekida sezone, Junajted je dva puta pobedio Mančester siti (Liga kup i Premijer liga) i Čelsi (Premijer liga).

Pauza koja je nastala kao posledica koronavirusa, nije uticala negativno na Junajted, naprotiv. Dala im je prostor da procene situaciju, odrade dodatnu homogenizaciju tima i činjenica je da i delje nemaju poraz.

U Premijer ligi u pet mečeva od 14. juna, skor je četiri pobede i remi sa Totenhemom u Londonu, uz gol razliku 15:3. Otuda su na četiri meča do kraja sezone u prilici da se bore za treće ili četvrto mesto koje vodi u Ligu šampiona.

Foto: EPA-EFE/Peter Powell

MOĆNA STATISTIKA

Odlaskom prekobrojnih igrača, Solskjer je otvorio prostor za mlade igrače, pre svih sjajnog Mejsona Grinvuda i Brendona Vilijamsa, kao i Skota Mektominija, koji su ove sezone iskočili u prvi plan i pokazali da će na njih moći ozbiljno da računa.

Tako Junajted sa 25,2 godine ima u proseku najmlađi tim u Premijer ligi, čime je nastavljena politika kluba da se šansa daje igračima iz omladinskog pogona, što je nešto na čemu je klub oduvek zasnivao svoj uspeh.

Zanimljiv podatak je da je Junajted od 26. januara do 12. jula na 17 mečeva u svim takmičenjima ostvario 12 pobeda i pet remija, nema poraza uz fenomenalnu gol razliku od 44:6.

Prvi je tim koji je u Premijer ligi uspeo da veže četiri pobede sa tri gola razlike i u najboljoj je formi od svih ekipa otkako je krenuo nastavak sezone.

Činjenica da je u poslednje četiri utakmice Solskjer krenuo sa istih startnih 11, pokazuje da je on konačno uspeo da pronađe dobitnu kombinaciju i tim koji će biti u stanju da na terenu sprovede u delo njegove zamisli.

Foto: EPA-EFE/Peter Powell

U ČEMU JE TAJNA?

Mnogi se pitaju u čemu je tajna dobrih rezultata Mančester junajteda u poslednjih šest meseci?

Pre svega činjenica da i dalje imaju prilično sigurnu odbranu, bez obzira na povremene kikseve Davida de Hee, a da su znatno efikasniji u odnosu na prošlu sezonu.

Junajted je u celoj protekloj sezoni imao 81 postignut gol u svim takmičenjima, a već sada u ovoj imaju tačno 100.

Pritom, imaju da odigraju još četiri meča u Ligi, polufinale FA kupa sa Čelsijem i revanš sa LASK-om u Ligi Evrope u osmini finala.

Potencijalno mogu da odigraju minimum još šest, a maksimum deset mečeva do potpunog završetka sezone. Jasno je dakle da su već sad u tom, napadačkom smislu, znatno napredovali.

Da je tako svedoči i podatak da posle više od deset godina, klub u jednoj sezoni ima tri igrača sa dvocifrenim gol učinkom – Markus Rašford i Antoni Marsijal postigli su po 20, a mladi 18-godišnji Mejson Grinvud 16!

Zvuči neverovatno, ali njih trojica kombinovano, postigli su više od Liverpulove navalne trojke Salah – Mane – Firmino! Trio novog šampiona Engleske postigao je ukupno 54 gola, a Junajtedov zbirno 56 i to na 19 utakmica manje!

Konačno, Solskjer je uspeo da igri Junajteda vrati taj napadački identitet, da se igra brzo, sa visokim presingom, sa brojnim opcijama u fazi napada.

Bruno Fernandeš i Pol Pogba iz sredine sada predstavljaju posebnu opasnost, dok je Nemanja Matić ta ključna spona između poslednje i navalne linije i sjajno drži ritam igre na sredini terena.

Naravno, Solskjer je svestan da je ovo tek početak i da njegovom timu treba još sveže krvi da bi ga doveo na nivo da se bori za trofeje sa Liverpulom i Mančester sitijem pre svih. Za svako mesto u timu mora imati jaku konkurenciju, kao što je slučaj u komšijskom Sitiju. Sezona je duga i naporna, povrede i suspencije remete plan, dubina tima će otuda biti jako važna.

Zato će i ovo leto biti takođe značajno za „crvene đavole“. Nema sumnje da će Norvežanin ponovo targetirati mlade i talentovane igrače, koje bi uspeo da uklopi u ovaj novi, svežiji Junajted, koji po mnogo čemu podseća na one dane kada je sa lakoćom osvajao pehare u eri Aleksa Fergusona.

SERIJA JUNAJTEDA OD 26.01.

Tranmer (FA Kup) 6:0

Mančester siti (Liga kup) 1:0

Vulverhempton 0:0

Čelsi 2:0

Klub Briž (Liga Evrope) 1:1

Votford 3:0

Klub Briž (Liga Evrope) 5:0

Everton 1:1

Derbi (FA Kup) 3:0

Mančester siti 2:0

LASK (Liga Evrope) 5:0

Totenhem 1:1

Šefild junajted 3:0

Norič 2:1 (FA Kup, produžeci, 1:1)

Brajton 3:0

Bornmut 5:2

Aston Vila 3:0

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare