Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Reprezentativna pauza je stigla u pravo vreme, ako ništa drugo bar da nadležni organi utvrde neka pravila koja bi trebalo da su odavno poznata.

„Penal može izazvati prekršaj nad igračem ili igranje rukom igrača odbrambene ekipe u sopstvenom kaznenom prostoru“.

PROČITAJTE JOŠ

Tako kaže definicija jedanaesterca u fudbalu koja je u domaćem fudbalu prečesto postao stvar slobodnog sudijskog uverenja.

Više nego slobodnog.

Ne prođe nijedno kolo srpskog fudbalskog šampionata da se ne pojavi neki slučaj za rubriku „sporna tačka“.

Sporna je negde postala blizu bele i gotovo da je svaki slučaj dosuđivanja penala pod velikom lupom javnosti.

Naročito kada su u pitanju večiti rivali, a naročito kada je u pitanju Crvena zvezda.

Poslednji u nizu se dogodio u utakmici protiv Napretka, koju je srpski šampion dobio rezultatom 3:0.

Srđan Spiridonović se stuštio ka golu ekipe iz Kruševca, kontakt je postojao, krilni fudbaler Zvezde se zateturao, pa poskočio, pa još jednom i na kraju posrnuo.

Sudija Srđan Jovanović je dosudio penal, Mirko Ivanić je ga je realizovao i upisao gol za Zvezdu.

Mnogo polemika je izazvala i odluka sudije Igora Stoiljkovića da u septembru prošle godine u meču protiv Inđije dodeli penal Crvenoj zvezdi posle faula koji se dogodio van kaznenog prostora.

Aleksa Vukanović, fudbaler Crvene zvezde je bio u napadu, potom i u kontaktu sa fudbalerom protivničkog tima, te je „zaronio“ duboko u šesnaesterac, nekoliko metara od mesta faula.

„Ne mogu ništa da tvrdim, nisam gledao u tom pravcu. Gledao sam da prođem igrača, pao sam i okrenuo se ka sudiji koji je dosudio penal. Šta da radim? Moje je da odradim svoj posao i ispalo je najbolje“, rekao je tada Vukanović.

I njegov pogled na to je apsolutno jasan i ispravan.

Godinu dana ranije, u martu 2018, Zvezda je na gostovanju Vojvodini takođe dobila penal na poklon i to pošto je trava stadiona u Novom Sadu naterala Nemanju Radonjića da se oklizne u kaznenom prostoru i padne na leđa.

Njegov čuvar je bezuspešno držao ruke uvis ne bi li dokazao da nije kriv, niti da je uradio bilo šta pogrešno, ali je sudija Jovan Šegrt bio odlučan u nameri da reši pitanje pobednika.

I dok čekamo večiti derbi, 17. oktobra, možemo samo da se nadamo da će arbitri iskoristiti narednih 12 dana da utvrde šta je penal i kada ga treba dosuditi, po pravilima i bez ideje da se nešto dodeli bilo jednima, bilo drugima.

Ništa od toga nije dobro za fudbal u celini, a znamo već gde mogu da nas odvedu partikularni interesi.

Najbolji srpski klubovi su već to umeli da osete na svojoj koži…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar