Foto: rarrarorro/Shutterstock, Shutterstock

Lanac vulkanskih ostrva i koralnih atola usred Tihog okeana koji čine Maršalska ostrva odavno je poznat svetu kao područje američkog nuklearnog testiranja. Sada se nada da će postati nezavisna sila u svetu fudbala, ali je dug put do ostvarenja tih snova.

Ta nada, ne samo u stvaranje fudbalske reprezentacije Maršalskih ostrva, već i u konkurentnost na globalnoj sceni u najvećoj meri polaže u jednog čoveka –  Engleza Lojda Oversa.

Momak koji je rođen u Oksfordširu, sa trenerskim iskustvom u zemljama poput Kanade, Amerike i Švedske, dobio je zadatak da stvori fudbalski kult, u poslednjoj zemlji na svetu koja to nema, prema njihovim tvrdnjama.

PROČITAJTE JOŠ

Sve je počelo slučajnim razgovorom Oversa sa predsednikom tamošnjeg Fudbalskog saveza, Šemom Livaijem, pošto je Englez svoj rad predstavio na internetu.

„Počelo je sa mejlovima, a zatim je postalo lakše komunicirati na „Vacap-u“ zbog vremenske razlike. Onda je došlo do faze u kojoj su od mene tražili da sastavim predlog i izložim svoju filozofiju o tome kako mislim da bi fudbalska kultura trebalo da se razvija“, rekao je Overs za BBC.

Overs je sada postao tehnički direktor Fudbalskog saveza ove zemlje i prešao je put dug 13 hiljada kilometara kako bi kročio na tlo ove zemlje.

Maršalska ostrva imaju oko 63 hiljade stanovnika, ljudi se uglavnom bave ribolovstvom i turizmom, a glavni grad zove se Madžuro.

Glavni ekonomski partneri ove zemlje su Sjedinjene Američke Države, Japan i Australija, te ne čudi što im je zvanična valuta dolar.

Maršalska ostrva bila su okupirana od strane SAD-a nakon Drugog svetskog rata i korišćena su kao baza za testiranje nuklearnog oružja, ali su postala suverena nacija 1986. godine.

Ipak, dok nacija želi da se udalji od tog udruženja, Overs veruje da je američki kulturni uticaj delimično odgovoran za rastuću popularnost fudbala na ostrvima.

„Ne treba da se krijete od toga, to je deo njihove kulture, deo njihove istorije. Postoji operativna američka vojna baza u Kvajaleinu. To je deo njihovog identiteta, a zbog velikog kulturnog uticaja SAD postoji veliko interesovanje za sportove kao što su bejzbol i košarka. Ali kako je fudbal rastao u SAD, tako je i u ovoj državi“, objasnio je Overs.

Dok posledice američkog nuklearnog testiranja i dalje utiču na život stanovnika, klimatske promene predstavljaju trenutnu pretnju po životnu sredinu, jer je porast nivoa mora stalna briga.

Nacionalni stadion se gradi u glavnom gradu, te je okružen odbrambenim snagama sa mora. Ukoliko se taj drastičan porast nivoa mora nastavi, Maršalska ostrva će do 2050. godine ostati bez velikog dela teritorije.

Nacija se nada da će privući više pažnje na uticaj klimatskih promena kroz fudbal. Kada je Fudbalski savez prvi put objavio svoj san na društvenim mrežama, nisu mogli da zamisle pozitivan odgovor koji će dobiti.

„Mi smo poslednja zemlja bez fudbalske reprezentacije. Konačno se nadamo da će se to promeniti. Pratite nas i pomozite nam da ostvarimo san o međunarodnom fudbalu na Maršalskim ostrvima“, napisali su na Tviteru čelnici omalene države.

Od tada Fudbalski savez je predstavio svoj prvi fudbalski dres i prema njima nadaju se da će se njihova selekcija debitovati u julu ili avgustu 2024. godine.

Potrebno je naravno imati i fudbalere koji bi činili reprezentaciju, a to je u suštini i najteži deo posla za Oversa. Igrači okolnih okeanskih zemalja žive na Maršalskim ostrvima i već dugo pomažu u regrutovanju fudbalera.

„Prvo ćemo se takmičiti sa zemljama u okruženju koje imaju slične ciljeve, ali su naši dugoročni planovi mnogo veći. Želimo da nas FIFA prizna, želimo da budemo deo i kvalifikacija za Olimpijske igre“, rekao je Overs.

BONUS VIDEO Iranac u gužvi ošamario Mitrovića, upleo se i Neymar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar