Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT/Printscreen

Neobična priča.

Možda ste primetili da neki fudbaleri igraju sa pocepanim kopačkam kako bi ih proširili i izbegli iritaciju kože, ali neki fudbaleri idu toliko daleko da prave rupe na poleđini svojih kopački.

Ne radi se o ekstremnom novom trendu, već o zdravstvenom problemu koji muči poznate fudbalere poput Filipea Kutinja, Roberta Firmina, Matsa Humelsa ili Danijela De Rosija.

PROČITAJTE JOŠ

To rade kako bi umanjili efekat takozvane „Haglundove pete“, česte medicinske tegobe kod sportista, od koje je, između ostalih, bolovala i proslavljena atletičarka Blanka Vlašić, koja se javlja kada nosite nove cipele, posebno one sa čvrstim potpeticama kao kopačke.

Pete fudbalskih kopački su često zaštićene tvrdom plastikom kako bi zaštitile skočni zglob od udaraca i stabilizovale ga pri promeni smera. Sportisti sa ovim problemom imaju problema sa oticanjem pete i to je jedan od najvećih problema za trkače na duge staze.

Foto: Youtube/Printscreen

Haglundova peta nastaje i zbog problema sa držanjem ili preteranog opterećenja tog dela tela, što je najčešći razlog fudbalera. U takvim slučajevima dolazi do deformacije kosti, što izaziva osećaj konstantne nelagodnosti u kontaktu sa čizmom.

Iako je tehnologija čizama napravila ogroman napredak poslednjih godina, nelagodnost se i dalje rešava na starinski način sečenja rupe na peti ili prstu kao što to čini Mats Humels.

BONUS VIDEO