Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Stigao je Dragan Stojković Piksi na klupu reprezentacije Srbije, poznati su i njegovi saradnici, a u petak će objaviti i prvi spisak igrača, veruje se sa dosta iznenađenja.

Možda je tačnije da neće biti određenih starih imena, odnosno da će se Stojković zahvaliti iskusnijim reprezentativcima za sve do sada. I da će kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. započeti s nekim mladim i novim snagama.

Petak je dan kada će Piksi saopštiti prvi spisak igrača kao selektor Srbije i biće poznato s kojim snagama će „orlovi“ na Republiku Irsku (24. mart) i Portugal (27. mart) kod kuće, i na gostovanje Azerbejdžanu 30. marta.

PROČITAJTE JOŠ

Na njemu najverovatnije neće biti Aleksandar Kolarov, Luka Milivojević, Nemanja Matić, a moguća su još neka iznenađenja.

Zvaničnih informacija (još) nema, ali šumovi na vezama iz prošlosti između Stojkovića i Kolarova te Milivojevića, govore u prilog da defanzivca Intera i veziste Kristal Palasa neće biti u nacionalnom timu.

Slično važi i za Nemanju Matića, s tim što se vezista Mančester junajteda još u mandatu Ljubiše Tumbakovića oprostio od reprezentacije. To je sada moglo da se promeni, ali do povratka iskusnog „đavola“ gotovo sigurno neće doći.

Iako imaju bogato iskustvo, odsustvo Matića i Milivojevića ne bi trebalo da se oseti, jer su prednost dobijali i koristili Nemanja Gudelj i njegov imenjak Maksimović, dok na tim pozicijama treba očekivati i zapažene partije Marka Grujića i Saše Lukića.

Izvesno je da će novi kapiten biti Dušan Tadić, koga Stojković odavno izuzetno ceni, pa je jasno da će „desetka“ reprezentacije biti novi vođa na terenu.

U igračkom smislu to i jeste, sada će dodatno dobiti na težini s trakom oko ruke.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Jasno je i da će novi selektor pokušati određeno podmlađivanje reprezentacije, ali ne da bi mladi dobili šansu, već zbog forme u kojoj se nalaze i kvaliteta koji poseduju.

Verovatno da ni Adem Ljajić neće biti u prvom planu, jer su mesta u ofanzivnom delu veznog reda rezervisana upravo za Tadića, Sergeja Milinković-Savića i Filipa Đuričića. Ostaje da se vidi da li će Piksi dvojicu kreativaca, Tadića i SMS, forsirati zajedno ili ne – bivši selektor Ljubiša Tumbaković rekao je u izveštaju da lideri Ajaksa i Lacija „ne mogu zajedno da igraju u reprezentaciji“.

Osveženje bi mogli da predstavljaju Andrija Živković i Lazar Ranđelović, odnosno Luka i Ivan Ilić, pošto sva četvorica pružaju odlične ili vrlo dobre partije za svoje klubove PAOK, Olimpijakos, Tvente i Veronu.

Najviše problema i dilema moglo bi da bude u odbrani… Još je nepoznato da li će se novi selektor odlučiti za formaciju sa trojicom centralnih defanzivaca ili za četvoricu u odbrani. S obzirom na hroničan problem s bekovima u srpskom fudbalu, druga varijanta je manje verovatna, ali je moguće i da kombinuje više taktičkih zamisli.

Foto: FSS

Ako je Kolarov skoro sigurno „precrtan“, još postoji verovatnoća da poziv dobije Nikola Maksimović, iako je defanzivac Napolija umeo da bude prilično nepouzdan u dresu Srbije.

Glavni šraf odbrane gotovo sigurno će biti Nikola Milenković, koji i dalje blista u Fjorentini, a poziv bi trebalo da odbiju i Miloš Veljković, Strahinja Pavlović, Uroš Spajić i Matija Nastasić (ako bude zdrav), Filip Mladenović, tu su i Stefan Mitrović, Nikola Maraš

Jasno je da bi odabir defanzivaca mogao da zada Piksiju najveću glavobolju, kao što bi najmanje dilema trebalo da bude oko golmana. Predrag Rajković i Marko Dmitrović redovno brane za svoje klubove, Rems i Eibar, svakog vikenda susreću se sa izazovima u Ligama petice i samim tim drže formu na visokom nivou.

Mesta na bočnim pozicijama trebalo bi da pokrivaju, pored pomenutog Mladenovića, i Filip Kostić i Mihailo Ristić, odnosno Darko Lazović, Nemanja Radonjić

Što se tiče napadača, i tu bi neočekivano mogao da se nađe na ni malo slatkim mukama. Aleksandar Mitrović u Fulamu igra jednu od najslabijih sezona u karijeri, često je van terena zbog povreda, korone, taktike londonskog tima…

Ipak, poziv na njegovu adresu ne bi trebalo da bude upitan, kao ni Luki Joviću, koji je odmah po dolasku na pozajmicu iz Reala u Ajntraht postigao tri gola na dve utakmice, ali tu je – stao, za sada.

Zato bi prva opcija u špicu vrlo lako mogao da bude ubojiti Dušan Vlahović, koji blista u Fjorentini, pa možda čak i Uroš Đurđević – prvi strelac druge španske lige, strelac 17 golova u dresu Sportigna iz Hihona.

Ne bi trebalo zanemariti ni formu Đorđa Despotovića u ruskom Rubinu, i tu se manje-više završava priča oko napadača „orlova“.

„Cilj je odlazak na Svetsko prvenstvo, samo me to zanima. Pretpostavljam i javnost, navijače, sve koji vole fudbal. Učinićemo sve da dođemo do tog cilja“, poručio je na dan promocije, između ostalog, novi selektor i time jasno stavio do znanja čime će se voditi prilikom odabira aduta.

Cilj je da Srbija bude na Mundijalu 2022. i na Piksiju je da sa svojim saradnicima i izabranicima nađe put do Katara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar