Foto: EPA

Prerana i iznenadna smrt legendarnog Dijega Armanda Maradone u 61. godini šokirala je, rastužila i rasplakala kompletan fudbalski svet. Mnogi su na "prvu loptu" pomislili da je u pitanju lažna vest, jer nisu želeli da prihvate surovu realnost, a među njima je i legendarni Dragan Stojković Piksi.

Poslednja prava desetka jugoslovenskog fudbala se u razgovoru za Nova.rs oprostio od najveće desetke svih vremena, koja je razvezanih pertli, neuhvatljivo trčala terenima širom planete.

PROČITAJTE JOŠ

Prisetio se Piksi saradnje i rivalstva s Bogom fudbala Dijegom Armandom Maradonom.

Oni su najpre bili saigrači, a onda su im se sudbine ukrstile na Svetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine.

„Vest o smrti Maradone zatekla me je u Beogradu i u prvi mah sam pomislio da je lažna vest…“, naveo je Piksi na početku razgovora.

Potraga za potvrdom je donela razočaravajući ishod.

„Pozvao sam prijatelje da proverim da li je tačna informacija da je otišao najveći svih vremena. Na žalost, ubrzo smo svi shvatili da je istina. Pretužne vesti“, priča Stojković sa setom u glasu.

Dvaput je Piksi video Maradonu, odnosno dvaput je Maradona video Piksija…

„Kakav je samo to čarobnjak u kopačkama bio. Imao sam tu čast i privilegiju da igram sa njim i protiv njega. Prvo smo igrali zajedno za reprezentaciju sveta protiv Engleske na čuvenom ‘Vembliju“ u Londonu na stogodišnjicu fudbalske lige u Engleskoj. Bilo je to 1987. godine, svega godinu dana posle čuvene ‘Božije ruke’ i svega onog što je učinio Englezima na Svetskom prvenstvu u Meksiku. Ljudi moji, Maradona je došao poslednji s porodicom, kasnio je pola sata i svi smo ga nestrpljivo čekali. Kada je ušetao ceo taj fudbalski krem predvođen Peleom, Krojfom, Bestom je ustao, samo on se čekao. A, kada je ustao da pozdravi narod, aplauz je trajao deset minuta“, prepričava Stojković kako je izgledao njegov prvi susret s El Pibeom.

Tri godine posle toga bilo je vreme da se dva velika igrača sada nađu jedan naspram drugog. Svetsko prvenstvo, Italija, četvrtfinale… Penali…

„Uf, kako sam strašno bio motivisan za taj meč s Maradonom. Sudar dve desetke. Hteo sam da mu pokažem da malo i ja znam da igram fudbal. Prvo sam pratio ono njegovo čuveno zagrevanje, po kojem je bio jedinstven, prepoznatljiv. Razvezane pertle poskakuju, dok on u ritmu muzike pleše s loptom, žonglira“, kaže Piksi.

Pomislio je naš sagovornik – on je Maradona, može sve, može i bos da igra.

„Posle 0:0 usledili su penali i ja prvi promašim. Poslao sam Goikočeu na jednu, loptu na drugu stranu i ni dan danas ne znam kako se i zašto ona podigla i pogodila prečku. A, onda je promašio i Maradona i usledila je neka moja satisfakcija. Rekoh sebi: ‘Ma, kad može on da promaši, mogu i ja’. Bio je veliki emotivac, nije se skrivao, video sam mu tada suze, nije mu bilo lako“.

Na kraju Argentina je pobedila…

„Ja sam zaplakao. Prišao mi je Dijego, zagrlio me i rekao: ‘Nemoj da plačeš, veliki si igrač. Neko mora da izgubi, mi smo imali više sreće’. Posle toga smo razmenili dresove, a tu njegovu desetku čuvam u svom muzeju u Beogradu i sad mi je pogotovo draga“, kaže Stojković.

Čovek koji je imao tu čast i privilegiju da igra s Maradonom i protiv njega, poručio je za kraj razgovora da će neponovljivog umetnika u kopačkama – Dijega Armanda Maradonu, pamtiti samo po lepom, dodajući da je smrt legendarnog Argentinca posebno pogodila njegovog sina.

„Mom nasledniku sam stalno pričao o Maradoni, još od malena, kako je to veliki i strašan igrač. Baš ga je ovo pogodilo, odmah je počeo da kači slike, kao i većina na društvene mreže“, završio je Piksi.

SVE O DIJEGU MARADONI

Suze i bakljada zbog Maradone obišle svet FOTO VIDEO

Dika o “onom” golu Maradone: Genije, car, najveći…

Posebna veza: Maradona umro na isti dan kad i Kastro

“Ako umrem, hteo bih da se opet rodim kao Dijego Maradona”

Mesi utučen posle smrti idola: Maradona će živeti večno

U Argentini trodnevna žalost zbog smrti Maradone

Bog koji je voleo Novaka, zbog igre i temperamenta

Maradona i Novak – od zagrljaja u Londonu do smeha u Dubaiju

Poslednja Maradonina slika – osmeh i pola glave zavijeno

Pele: Nadam se da ćemo igrati fudbal u raju

Teniseri se opraštaju od “Boga koji je navijao za Novaka”

Jedna melodija, jedna pesma – za ceo život Dijega Maradone

“Neobuzdan, neukrotiv, jedini je on bio gori od mene”

Best i Maradona – driblinzi, alkohol, poroci i jedan datum

“Nije vreme za reči, vreme je za suze”

Kako je Maradona voleo loptu – zagrevanje za pamćenje VIDEO

Srpski klubovi i sportisti se opraštaju od Maradone

Dule Savić za Nova.rs o Maradoni: Pamtim onaj gol u Beogradu

Opraštanje od Maradone: Zbogom, druže Dijego, besmrtan si

“Marakana” i Beograd su videli Maradonu… VIDEO

Čuvena poruka na groblju: “Niste svesni šta ste propustili”

Kakva tragedija: Umro je Maradona

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar