Foto: FK Partizan

Mnogo razlog za zadovoljstvo, ali i za brigu.

Partizan je okončao pripreme u Sloveniji i sada se okreće obavezama u Superligi Srbije.

Dva poraza i jedna pobeda u prijateljskim mečevima ne zvuče kao specijalno dobar učinak, ali u taboru crno-belih imaju razloga za zadovoljstvo.

Novajlija Patrik Andade sjajno se uklopio već od prvog dana u zamisli novog trenera ilije Stolice i u meču protiv Spartaka iz Trnave u pobedi od 3:0 uspeo i da se upiše u listu strelaca.

Andrade deluje da je ono što je falilo Partizanu u sredini terena. Defanzivni vezni koji se sjajno pridodaje napadu u stilu modernih „box to box“ veznjaka, pokriva prostor između dva kaznena prostora.

Andrade je odlično igrao i u generalnoj probi protiv Fenerbahčea gde je imao sjajnu šansu, a posle lepog driblinga je zamalo bio neprecizan.

Reprezentativac Zelenortskih ostrva se već od starta nametnuo kao bitan šraf u sistemu Ilije Stolice koji traži igru kroz pas, bez ispucavanja lopte pod pritiskom rivala i stabilan posed.

Crno-beli su i ranije imali osećaj da pronađu vezistu stranca koji je pravio razliku na terenu ili bio značajan faktor u trofejnim pohodima.

„Grobari“ još pamte tandem Žuka-Moreira koji su harali terenima u Srbiji. Žuka je bio sjajni defanzivni vezni, dok je Moreira igrao iza leđa napadača i pravio šou.

Sada bi nešto slično mogli da gledamo sa Andradeom i Nathom još jednim strancem u veznom redu koji je bio pun pogodak. Doduše, Andrade je ofanzivniji od Žuke, dok je Natho nešto povučeniji od Moreire, ali deluje da su razvili hemiju u dosadašnjem toku priprema.

Stolica je imao priliku da na delu vidi još trojicu igrača koji su stigli u ovom prelaznom roku. Aleksandar Filipović i Zlatan Šehović dovedeni su da igraju kao bekovi, ali su silom prilika prva dva meča proveli na štoperskim pozicijama.

Foto: FK Partizan

Dok je Filipoviću to prirodna pozicija pa je delovao korektno, Šehović se nije snašao pa je kumovao golu u porazu od Kluža d 1:0.

Ipak, Filipović je u meču protiv Fenerbahčea na poziciji na kojoj je doveden nagovestio da bi mogao da bude pojačanje, pa ima razloga za zadovosljstovo.

U tom meču je igrao i povratnik Svetozar Marković koji je po treći put obukao dres Partizana. U Olimpijakosu gotovo da nije igrao i sigurno će mu trebati vremena da uhvati pravu formu. Njegov poslednji boravak u Partizanu ostao je u dobrom sećanju i ako bi uspeo da odigra na tom nivou, crno-beli bi u dobroj meri rešili pitanje dentralnog defanzivca.

Ipak, nije sve tako idealno u taboru Partizana.

Razlog za brigu bile su partije dvojice golmana. Prvo je šansu dobio Aleksandar Popović protiv Kluža i napravio veliki kiks, a u sličnom maniru je regaovao i Nemanja Stevanović protiv Fenerbahčea.

Dva kiksa donela su i dva poraza, a to su stvari koje će crno-beli teško moći da kompenzuju u ozbiljnijim takmičarskim mečevima.

Ni efikasnost nije bila na zavidnom nivou. U pomenuta dva duela, Partizan nije uspeo da zatrese mrežu rivala.

Gomeš nije delovao raspoloženo na pripremama, nije ušao i u mnogo šansi, mada je rano za brigu kada je on u pitanju. Problem bi ipak mogao da bude u situacijama kada mu ne ide kao prošle godine u derbijima jer Partizan nema nikakvu aternativu.

Tu je i pitanje ofanzivnog plejmejkera. Natho je preuzeo lidersku poziciju, ali je pitanje koliko moće da igra u seriji mečeva, a Danilo Pantić izlazi iz teške povrede.

Imaće još dosta rebusa da reši Ilija Stolica na početku svog mandata u Partizanu.

BONUS VIDEO Top 10 najskupljih reprezentacija na Mundijalu


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare