Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Ljubomir Fejsa je povratkom u Partizan nastavio trend da se fudbaleri vraćaju kući, često kad više nemaju gde, a u Crvenoj zvezdi je situacija slična, uz tri bizarna momenta.

Dolazak Ljubomira Fejse u Partizan produžio je veliku povratničku listu crno-belih, koji sada imaju čak 13 „starih“ igrača, jer ih je pojačao i Marko Jevtović, potpisao je na tri i po godine.

PROČITAJTE JOŠ

Slična situacija je i u Crvenoj zvezdi, koja se često okretala proverenim igračima. Fejsin dolazak navijači crno-belih doživeli su bombastično, dobili su iskusno i provereno ime sa bogatom i trofejnom internacionalnom karijerom u Olimpijakosu i Benfiki. Tu je i Rajko Brežančić koji je pred odlaskom iz Humske, pa će ukoliko ode brojka povratnika opet biti 12, a Milan Smiljanić trenutno ima čak i treći mandat u crno-belom.

Situacija je takva da bi praktično mogla i da se oformi cela ekipa koja bi se i poziciono adekvatno „pokrila“, zahvaljujući povratku golmana Milana Lukača.

Među povratnicima, tu su još Aleksandar Miljković, Nemanja Miletić, Ivan Obradović, Marko Živković, zatim Lazar Marković, Miloš Jojić, Danilo Pantić i Rikardo Gomeš kao predstavnik stranih igrača.

Foto: Starsport

Ima momaka koji su obeležili jednu eru u Partizanu i lansirali se u velike klubove poput Markovića i Jojića, dok je desni bek Marko Živković primer igrača koji se vratio u želji da pokaže više. Svojevremeno je igrao za Teleoptik, pa u Partizanu 2013. odigrao samo devet utakmica.

Marković u biografiji ima Benfiku, Liverpul, Fenerbahče, Sporting, Hal, Anderleht i Fulam pre povratka 2019, Jojić je prevalio put od Borusije Dortmund do Kelna, Bašakšehira i Volfsbergera pre povratka 2020, a čak je i trener Aleksandar Stanojević povratnik, posle sedenja na klupi od 2010. do 2012. godine.

U Crvenoj zvezdi je slično, s time da je bizarnu situaciju imao golman Zoran Popović – isticao mu je ugovor i dogovorio se da pređe u Levski, koji u pandemiji ipak nije mogao da ispoštuje dogovor. Onda se vratio na Marakanu kao da nije ni odlazio, bez nastupa za bugarski tim.

Gelor Kanga predvodi strance povratnike, posle boravka u Sparti iz Praga, Aleksandar Katai bio je najzvučnije povratničko pojačanje nakon skandala koji je njegova supruga napravila u Los Anđelesu i zbog kog je Los Anđeles Galaksi raskinuo ugovor. Nenad Krstičić se vratio iz AEK-a, dok je Slavoljub Srnić prvo trenirao dok je bio bez kluba, na kraju je ispunio očekivanja Dejana Stankovića i postao verni „džoker“. Srnić je tu čak i kada treba da se pokrije pozicija zadnjeg veznog usled problemima sa kartonima, povredama ili koronavirusom.

U napadu, Zvezda je imala još dve bizarne transfer priče – Milan Pavkov je 2019. već otputovao u Kinu na potpisivanje ugovora sa Đangsuom, bio je viđen prelazak u novi klub, ali do dogovora nije došlo zbog nezadovoljstva uslovima koji su tek na licu mesta prezentovani napadaču iz Begeča. Onda se vratio u Zvezdu i sada je opet na pragu odlaska, ali…

Mohamed El Fardu Ben slavi gol proitv Kluža, Foto: Starsport

Sličnu epizodu imao je El Fardu Ben, koji je takođe 2019. bio na pragu dogovora sa Al Vahdom, ali na kraju nije prihvatio ponudu i posebno je bio loš trenutak ovakvog raspleta. Vratio se u Zvezdu i nije bio licenciran za Ligu šampiona, jer je mesto popunio Radživ van la Para. Kao povratnik, Ben je igrao samo Superligu i tu je bio najbolji igrač kluba, zbog čega se opet ustalio na Marakani – sada već ima status najtrofejnijeg stranog igrača koji je usput dobio i srpski pasoš.

Crveno-beli tako imaju četvoricu zvaničnih povratnika i trojicu igrača koji su se vratili posle neuspelih transfera. Podsećanja radi, nedavno je tim napustio Miloš Degenek, koji je takođe bio povratnik posle jednog perioda u Al Hilalu, a sada karijeru nastavlja u američkom Kolumbusu.

BONUS VIDEO Borjanove bravure na golu Kanade, vodi tim na Svesko prvenstvo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar