Navijači Partizana besni zbog Asana
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Partizan izgubio spor i mora da isplati ogroman novac.

Veliki skandal uzdrmao je Partizan kada je Takuma Sanao odlučio da jednostrano prekine ugovor i napusti klub zbog neisplaćenih zarada. Iako su u Partizanu tvrdili da je sve urađeno nelegalno i pokrenuli spor, FIFA je presudila u korist Asana i crno-beli će morati da plate ogromnu svotu novca.

PROČITAJTE JOŠ

Partizan će Japancu morati da uplati 453.281,43 evra, plus pet odsto kamate, ali i 898.467,36 dinara, takođe uz pet odsto kamate saznaje „Danas“.

„Nisam imao drugog izbora, pošto sam osetio da me klub ne poštuje. Nije me redovno plaćao, niti je na vreme pokrivao ostale moje troškove, kao što nije ni odgovarao na moje zahteve da se problem reši“ rekao je Asano nakon što je u maju prošle godine pred kraj sezone napustio Humsku.

Prema potpisanom ugovoru Partizan se obavezao da Asanu daje 50.000 evra i platu od 37.436,14 dinara; svaki ulazak u grupnu fazu Lige šampiona nagradi sa 50.000 evra i za 15 postignutih golova u Superligi doda još 30.000 evra.

Isplata je kasnila, izostajala ili bila nepotpuna, pa je Asano 26. februara 2021, poslao opomenu pred raskid zbog duga (u tom trenutku 230.600 evra), 29. apila otišao bez pozdrava, a 19. maja tužio Partizan FIFA zbog neizvršavanja finansijskih obaveza, potražujući, po raznim osnovama, ukupno 984.411,43 evra.

„FK Partizan će preduzeti sva pravna sredstva i pred nadležnim organima FIFA podneti tužbu protiv igrača usled neosnovanog odlaska i kršenja odredbi ugovora“, suština je prve reakcije rukovodstva crno-belih. Tada ubeđenog da će dobiti bitku kao u slučaju s neodobrenim odlaskom Sadrika Gogue u Letoniju.

U Partizanu su verovali da će nadležni u Cirihu uvažiti priloženu dokumentaciju o uplatama; pozivanje na pravo smanjenja plate po Zakonu o radu i odluku klupskog Upravnog odbora da se to učini u iznosu od 50 odsto tokom marta, aprila i maja 2020, preporuku FIFA da se tim putem amortizuju gubici nastali usled posledica pandemije korona virusa I napomenu da je raskid ugovora poslao igračev agent bez ovlašćenja da to uradi

Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Očekivali su da će Partizanu proći kontra tužba, s odštetnim zahtevom od 1.522.078 evra (u početku) ili 2.288,078 u istoj valuti (nakon izjašnjavanja Bohuma), jer je klub ostao uskraćen za zaradu od transfera.

FIFA je zaključila da vicešampion nije potpuno ispunjavao ugovorne obaveze i pre prekida takmičenja zbog koronavirusa niti uspeo da dokaže prinuđenost na jednostrano umanjenje plate svom Japancu nakon njegovog nepristanka na lošije uslove.

Asano je „raskinuo ugovor sa opravdanim razlogom“, kako stoji u obrazloženju odluke u koju je „Danas“ imao uvid.

BONUS VIDEO Zavirite u garažu Kristijana Ronalda – neće vam biti dobro

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare