Partizan ozvaničio transfer Filipa Stevanovića u Mančester siti
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Filip Stevanović, mladi fudbaler Partizana, biće osmi igrač koji je nastupao u srpskoj ligi a čija će nova dresa stanovanja biti stadion Etihad.

PROČITAJTE JOŠ

Mladi krilni napadač, klijent agencije LIAN Sports, u vlasništvu čuvenog Falija Ramadanija, kompletirao je transfer u Mančester siti, ali će narednih šest meseci ostati u Humskoj 1.

Time ja nastavljen niz Ramadanijevih štićenika koji su uhlebljenje našli u klubu bogatih arapskih vlasnika.

Još 2011. godine Partizan je ostao bez velikog talenta koji nije stigao da odigra niti jednu utakmicu u seniorskom pogonu.

Levonogi defanzivac je igrač kakvog bi svaka ekipa poželela u sastavu, ali je to slučaj i sa menadžerima.

Najviše sreće, u tom periodu, imao je upravo Ramadani pa je organizovao transfer Nastasića najpre u Fjorentinu za 2,5 miliona evra, pre nego što je svega godinu dana kasnije za 15,2 miliona prodao prava na usluge momka iz Valjeva upravo Sitiju.

Nastasić je u tom klubu proveo tri godine i odigrao je ukupno 51 utakmicu, uz jednu upisanu asistenciju, a uspeo je i da se okiti titulom šampiona Premijer lige, te trofejem pobednika Liga kupa.

Vremenom je gubio mesto u timu, otišao je na pozajmicu u Šalke, a potom je taj klub odlučio da otkupi njegov ugovor za 9,5 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ

„Uzeo sam ga iz drugog tima Partizana. Nisu računali na njega uopšte za prvi tim. Otišao sam sa mojim kumom i saradnikom iz Beograda Nikolom Damjancem, na trening crno-belih da vidim Matiju. Odmah posle odgledanog treninga pozvao sam predsednika Fjorentine i rekao mu: ‘Imam igrača za vas, uzimite ga, biće top klasa’! Pre nego što sam spojio čelnike dva kluba, još jednom sam pitao Partizan da li hoće da proda Matiju. Klub je pitao trenera Stanojevića, a Sale je tada odgovorio: ‘Nastasić neće biti spreman za prvi tim naredne tri godine’. OK, rekao sam, ako već ne računate na njega, pustite ga da ide, dobićete dobre pare. To su tada bile lude pare. Partizan je dobio 2,5 miliona evra za igrača koji nije bio ni blizu prvog tima’, naveo je Ramadani 2015. godine za, sada nepostojeći list ‘Sport’.

Te 2011. godine Partizan je ostao bez još jednog mladog defanzivca koji je u prvom timu proveo samo godinu dana.

Stefan Savić je iz BSK Borče stigao u Humsku u leto 2010. godine za 300.000 evra i postao partner iskusnom Mladenu Krstajiću u defanzivnoj liniji crno-belog tima.

Fantastične partije, tada 19-godišnjaka, omogućile su mu da ponovo Ramadani reaguje i omogući mu transfer, verovali ili ne, u Mančester siti po ceni od 12 miliona evra.

Svega sezonu kasnije, Savić je kao slobodan igrač, vredan osam miliona evra otišao put Fjorentine, zamenivši strane upravo sa već pominjanim Nastasićem, da bi 2015. godine poneo dres Atletiko Madrida, za identičnu sumu koliko je Siti platio Partizanu.

„Fudbalski agent Fali Ramadani je optužen za pranje novca, a španske vlasti sada istražuju i niz transfera u kojima je posredovao, među njima i prelazak crnogorskog reprezentativca Stefana Savića iz Fjorentine u Atletiko Madrid. Ramadanijeva agencija ‘Lian sports’ je predmet detaljne istrage, sve zbog sumnje da su Fali i njegov partner Nikola Damjanac nezakonito stekli novac putem fiktivnih transfera preko klubova iz Srbije, Belgije i Kipra, te deo tog novca uložili u nekretnine u Španiji…“, glasila je vest iz februara ove godine.

Partizan, Fjorentina, Siti – to je put kojim je prošao i Stevan Jovetić, jedan od najtalentovanijih fudbalera koji su se pojavili na prostorima bivše Jugoslavije u poslednjih 30 godina.

On je 2008, sa nepunih 19 godina „odlepršao“ u Firencu po ceni od osam miliona evra, da bi pet godina kasnije Siti za njega platio 26 miliona, pre nego što ga je 2017. godine prodao Interu za 13,5 miliona, uz 2,5 miliona već ranije plaćenih za jednogodišnju pozajmicu.

„Žao mi je što ne postoje ekonomski preduslovi da Stevan ostane u Sevilji. Ali, on ima brojne ponude, iz Engleske, Nemačke, Francuske, pa i iz Španije“, govorio je Ramadani u momentu kada je njegov pulen briljirao u španskom timu.

Pre tri godine se pojavila zainteresovana strana, Monako je platio 10,5 miliona i obezbedio potpis kapitena reprezentacije Crne Gore koji je u prethodnom periodu imao mnogo problema sa povredama.

Aleksandar Kolarov nije bio deo Ramadanijeve „porodice“, ali je promenio nekoliko agenata, od koji je poslednji stigao na red uoči njegovog dolaska u Inter ovoga leta.

Stvar koja kapitena reprezentacije Srbije povezuje sa prethodno pomenutim igračima je dres „Građana“, koji je nosio celih sedam godina i ostavio dubok, dubok trag.

Kolarov je ispod radara otišao u Italiju, odnosno Lacio 2007. godine, da bi tri godine kasnije Siti platio gotovo 24 miliona evra za fudbalera koji je u tom trenutku imao vrednost od devet miliona.

Dve titule šampiona Premijer lige, dva Liga kupa, jedan Superkup, jedan FA Kup… Više nego odličan spisak trofeja za momka koji je svojevremeno eliminisan iz Crvene zvezde kao nedovoljno talentovan za ostanak u klubu.

Na platnom spisku Sitija od januara ove godine nalazi se Slobodan Tedić, momak koga je nekadašnji fudbaler Vojvodine Leo Lerinc, u svojstvu menadžera, odveo najpre iz tog kluba u Čukarički, a potom mu obezbedio transfer u Englesku.

„To je baš interesantna priča. Na jednoj utakmici u dresu Vojvodine, igrao sam za pionire, on je došao da me gleda. Igralo se na petom terenu Veternika, tamo ima i neki beton na kojem bih se razbio i isekao da me jedan čovek nije uhvatio. I kad sam krenuo da bijem onog što me tako lepo faulirao, taj čovek me zadržao i smirio. Vratio sam se na teren i postigao još dva gola. Uveče je trebalo da upoznam menadžera, krenuo sam sa tatom na taj sastanak i tamo me čekao čovek koga sam upoznao pre podne, koji me je sačuvao od nesreće. Susret je dogovorio tata koji je prethodno zamolio Lerinca da dođe na nekoliko mojih utakmica i da me vidi“, govorio je Tedić.

Siti je za dva miliona evra vrednog 20-godišnjaka rođenog u Podgorici platio tri miliona evra i ostavio ga na pozajmici u Čukaričkom, da bi ga potom i prosledio u ekipu holandskog Cvolea.

Da li će uspeti da se vrati u redove „Građana“, nije sasvim izvesno, što je slučaj i sa braćom Ilić, Lukom i Ivanom, koji su prošli mlađe kategorije Crvene zvezde i u iznenađujućem transferu se preselili u Mančester.

Obojica su na pozajmicama, jednako kao i Tedić, a jednako kao i Stevanović, najsvežiji „Građanin“ među srpskim fudbalerima, te klijent Ramadanijevog preduzeća.

Koliko je Siti platio Partizanu, nije definitivno poznato, procene variraju od pet do osam miliona evra, što nije suma koju je Savo Milošević, bivši trener Partizana najavljivao kada je u pitanju momak iz Arilja.

„Za Filipa Stevanovića već šest meseci imamo ponudu koja je preko deset miliona. Sada će to biti dosta komplikovanije, ali ukoliko nastavimo tamo gde smo stali i postignemo napredak i imamo igru kao i jesenas, siguran sam da će se cena brzo vratiti“, govorio je Milošević u aprilu ove godine.

Kako će i da li će uspeti bilo ko od klinaca, ne moguće je predvideti, ali bi trebalo da bude važno svima od njih da na pameti imaju slučaj Danila Pantića, koji je kao dete, upravo kroz dogovor sa Ramadanijem, otišao u Čelsi, pre pet godina – za nula dinara.

„Ramadani je lažov, prekidamo svaku saradnju s njim! Nećemo da imamo posla sa čovekom koji nas pozove i ponudi nešto, a kasnije nas slaže dajući ponižavajuće ponude. Pokušali smo da ponudimo Danilu novi ugovor od četiri i po godine jer mu važeći ističe na leto, ali je to odbijeno. Posle je Ramadani pričao o obeštećenju od milion, milion i po evra, da bi kasnije došao s papirom na kojem se nalazi daleko manja svota. Znači, tih milion i po nismo videli u pisanom formatu, već je na stolu bila potpuno drugačija ponuda, te da ćemo dobiti novac kada odigra prvi meč, postigne prvi gol… Takva ponuda je za nas bila neprihvatljiva i zbog načina na koji se poneo prema Partizanu ubuduće nećemo poslovati. Što se tiče Zvezde, neka slobodno tamo nastavi“, govorio je u februaru 2015. godine tadašnji potpredsednik FK Partizan Milorad Vučelić.

Stvari su se, izgleda, promenile…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram