Euro 2024 Srbija vs Danska Foto:EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Fudbaleri Srbije imali su veliku podršku navijača na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, ali su kao po običaju podbacili.

Neposredno nakon žreba pre nekoliko meseci, grupa C na papiru je važila za jednu od potencijalno najzanimljivijih iz više razloga.

Svi su jedva čekali da vide kako će izgledati Engleska, koja je pre početka Evra važila za jednu od tri najjače ekipe.

PROČITAJTE JOŠ:

Danska je već godinama unazad na velikoj sceni, imala je nekoliko zapaženih uspeha (polufinale na prošlom Evru) i pokazala da može da se nosi sa najboljima, a u svom sastavu ima nekoliko iskusnih igrača, od kojih su neki čak i u Premijer ligi.

Slovenija je na papiru važila za najslabiju selekciju u grupi, ali u svom sastavu ima zvezde kao što su Jan Oblak i Benjamin Šeško, a ekipa je dugo na okupu, pa je bilo jasno da će pružiti žestok otpor.

I na kraju – Srbija, reprezentacija koja nas je mnogo puta do sada i obradovala do tih mera da se nadamo velikim uspesima na svetskoj i evropskoj pozornici, ali i razočarala i vratila nas u surovu realnost. U svakom slučaju, Srbija u svom sastavu ima sjajne individualce, istina je da su neki na zalasku karijera, dok su drugi u Saudijskoj Arabiji, ali to je i dalje za respekt i verujem da se niko ne opušta kada sa druge strane za rivala ima Aleksandra Mitrovića, Sergeja Milinković-Savića, Dušana Tadića, njegovog imenjaka Vlahovića…

Euro 2024 Srbija vs Danska Foto:Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Ljubitelji fudbala širom Evrope jedva su čekali da počne Evropsko prvenstvo, a kada se to desilo, grupa C je u nekoliko dana od potencijalno najzanimljije i najneizvesnije, postala po kvalitetu najslabija, najneefikasnija, najdosadnija.

Engleska je pobedila Srbiju sa 1:0, dok su „orlovi“ posle toga remizirali sa Slovenijom (1:1) i Danskom (0:0). Englezi nisu uspeli da pobede ni Dance (1:1) ni Slovence (0:0), koji su i sami remizirali na otvaranju (1:1). Dakle, ukupno sedam golova na šest utakmica uz veoma mali broj velikih šansi, atraktivnih poteza ili bilo čega vrednog gledanja.

Englezi jesu jedno od najvećih razočarenja u prvoj fazi, ali su zato lideri grupe i otišli su dalje, pa imaju vremena da poprave utisak. Uz to, nalaze se i u, bar na papiru, slabijem delu žreba, pa im je put do finala skoro pa otvoren.

PROČITAJTE JOŠ:

Danska je sa tri remija prošla dalje, ide na noge Nemačkoj, ali je zato protiv Engleske ostavila veoma dobar utisak, pa zato i ima čemu da se nada.

Slovenija je ekipa koja je jedina pozitivno iznenadila u ovoj grupi, selektor Matjaž Kek je znao šta želi sa svojim timom i zaslužio je prolaz, pa će u osmini finala Slovenci imati priliku za novo čudo.

Jedino Srbija ide kući i to potpuno zasluženo. Samo jedan gol i to posle kornera, bezidejna i nekonkretna igra, manjak kreativnosti, hrabrosti i jasnih ideja, lutanje sa postavama, samo šest šuteva u okvir gola rivala (četiri protiv Slovenije)… Sve su to samo neki od razloga zašto je Srbija već nakon 12 dana od početka EURO 2024 morala da se spakuje i krene kući.

Neki će reći protiv Engleske smo imali dobro drugo poluvreme, protiv Slovenije smo više napadali, dok je protiv Danske falio samo gol za drugo mesto i sve bi bilo drugačije.

Euro 2024 Srbija vs Danska Foto:Tanjug/Daniel L’b/dpa via AP

Ono što ne bi bilo drugačije jeste utisak da Srbija nema igru dovoljno kvalitetnu za osminu finala Evropskog prvenstva.

Svaki od mečeva selektor Piksi je počinjao sa različitim sastavom, a najviše je iznenadio protiv Danske, kada je u startnih 11 stavio četiri vezna igrača, bar ako gledamo po prirodnim pozicijama (mada je Srđan Mijailović igrao po desnoj strani).

Znalo se da je meč sa Danskom odlučujući za „orlove“, ali su oni za više od 90 minuta uspeli da šutnu svega jednom u okvir gola, odnosno pet puta ukupno. Loše, veoma loše…

Neko može da kaže da je Piksi u drugom poluvremenu protiv Danske igrao sa tri napadača, uveo je i Tadića i Sergeja, ali upravo u tome i jeste problem. Delovalo je kao da se napadači sudaraju, pitanje i da li dvojica mogu zajedno, a trojica je već previše, dok u veznom redu nije bilo dovoljno kreativnosti i stvorenih prilika. Ne uvode se igrači samo da bi moglo da se kaže da su bili na terenu, već treba sve to da ima smisla, a kod srpske reprezentacije ga nije baš bilo.

Dragan Stojković Piksi Euro 2024 Srbija vs Danska Foto:Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Kroz sve tri utakmice Srbija je igrala poprilično dosadan fudbal i verujem da su se mnogi navijači pokajali što su kupili kartu za mečeve grupe C. A nije bilo malo navijača na stadionima u Nemačkoj…

Nije bilo one napadačke oštrice u koju smo svi polagali nade. Nije bila tečna igra Srbije, nije bilo probojnosti ni u jednoj od linija, dodavanja su prečesto išla unazad umesto unapred, teško je bilo pronaći rupe u bedemima rivala, a nije da ih nije bilo…

S druge strane, odbrana naše reprezentacije jeste bila na višem nivou nego što se očekivalo, ali opet ni defanzivna trojka nije doprinela mnogo građenju akcija i napadačkoj igri, sem možda Strahinje Pavlovića, koji je s vremena na vreme umeo da povuče loptu i odnese je na polovinu rivala.

Euro 2024 Srbija vs Danska Foto:Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Na kraju, posle utakmice sa Danskom, fudbaleri Srbije su izviždani i gađani čašama. Ovo drugo nikako ne opravdavamo, ali i sami zvižduci govore o tome šta su srpski navijači mislili i osećali posle ovakve predstave fudbalera.

I jesu zaslužili zvižduke, pa neka se dobro zapitaju šta će i kako dalje.

I ako ste se zapitali zašto je golman Predrag Rajković, kao najbolji fudbaler Srbije na Evru završio kao naslovna fotografija ovog teksta, imamo odgovor na to – zato što se veliki broj nas isto tako hvatao za glavu dok je gledao kako igra reprezentacija.

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Foto: Promo

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare