Foto: Starsport

Cirkus "Kolorado" ili fudbalski klub Partizan teško je u poslednje vreme reći, ali čini se da je stanje u nekada slavnom klubu u ovom trenutku na nivou osrednje klovnovske izvedbe.

To bi u najkraćem mogao d bude rezime poslednjih poteza kojima je aktuelno rukovodstvo pokušalo da reši tešku krizu u kojoj se Partizan nalazi.

Naime, Ivica Iliev novi je stari sportski direktor Partizana iako je utiska da iz istog nikad nije odlazio. Ipak, zvanično ga u klubu nije bilo neko vreme, tu funkciju je obavljao nekadašnji saigrač Ivica Kralj, a sada se Iliev vratio da klub izvuče iz blata.

PROČITAJTE JOŠ

Samo, prvi problem u čitavoj priči jeste da je Partizan u najgorem stanju u svojoj istoriji u koje ga je doveo tandem uništitelja Miloš Vazura i Milorad Vučelič koji već godinama uspevaju da probijaju dno i urušavaju Partizan do temelja.

Crno-beli sedam godina nisu bili prvaci Srbije, apet nisu osvojili ni Kup, a po prvi put u 21. veku od kako se svi evropski kupovi igraju po principu grupne faze, dve godine u nizu neće igrati u Evropi.

Finansijsko stanje je katastrofalno i klub duguje preko 50 miliona evra, a nekog ozbiljnijeg prihoda nema ni na vidiku.

Zato bi prvo trebalo da odleti kompletno rukovodstvo, da se raspusti skupština, pa tek onda da se rešavaju sportska pitanja. Međutim, kao u Partizanu ne postoji logika već godinama, onda je rešenje za krizu pronađeno u novom sportskom direktoru. Koji je uzgred rečeno već sarađivao sa pomenutom upravom i učestvovao u rušenju kluba. Iako je za svog vakta u samom početku mogao da se pohvali dovođenjem dobrih stranaca i igrača koji su doneli poslednju titulu u Humsku, kao što su bili dolasci Leonarda i Uroša Đurđevića, teško da to može da pokrije more promašaja, loših odluka i saradnju sa okupatorima Vazurom i Vulčelićem.

A problem su i mnoge druge stvari u čitavoj priči ka da je Iliev u pitanju. Poznat među navijačima pod nadimkom „bombaš“ zbog čestih potreba da najavljuje transfer bombe koje to često nisu bile, ni sada nije odstupio od bombastičnih najava.

Miloš Vazura i Milorad Vučelić Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Ilev je treba i to reći sa mesta sportskog direktora otišao 2019. godine, ali je ostao u klubu kao koordinator i aktivan učesnik u rukovođenju sportskim sektorom. U svom skoro sedmogodišnjem mandatu doveo je i ispratio iz kluba niz igrača, pogodio neke fudbalere koji su pisali noviju istoriju kluba, imao i mnoge promašaje, doprinosio milionskim prihodima crno-belih od transfera, kao što je bilo i slučajeva u kojima su igrači odlazili za manje obeštećenje od očekivanog ili bez odštete. U emotivnim izlaganjima najavljivao je bombe, javno garantovao za igrače, ali je na kraju bilo mnogo buke, a malo pravih rezultata.

U zasluge mu se mogu uračunati dolasci Tavambe, povratak Vladimira Stojkovića, dolazak Takume Asana, koji je potom pobegao bez obeštećenja, kao i dolazak Bibarsa Natha.

Čim je počeo da sklapa timove Partizana, Ivica Iliev je imao i svojih promašaja, a prvi koji se ozbiljno pamti je Sejduba Suma. Plaćen je 1,6 miliona evra, Iliev je nekoliko puta govorio da su svi u klubu bili oduševljeni ofanzivnim vezistom, a on je uglavnom pravio probleme, mada je imao i svetlih epizoda, poput gola kojim je poveo tim ka pobedi u 161. večitom derbiju.

Na startu mandata Ivice Ilieva kao sportskog direktora stigao je i Sedrik Gogua – štoper koga je Iliev predstavio kao „dominatora“ i koji je u uvodnim mečevima izgledao odlično i pre svega fizički impresivno, ali je brzo ispao iz tima.

Đorđe Ivanović je kao zvezda Superlige ostavio jako bled utisak u Humskoj, ali ono što se možda i najviše pamti iz tog perioda je konferencija za novinare na promociji Ognjena Ožegovića, nekadašnjeg đaka i prvotimca Zvezde.

Foto: Starsport

„Ja garantujem za ovog dečka“, rekao je povisivši ton i podigavši ruke Iliev na predstavljanju napadača. Na kraju, 12 golova na 37 mečeva u tri sezone ipak nije nešto što zadovoljava navijače od napadača Partizana.

Sledeće sezone stigla su dva stranca koja su već sada zaboravljena – Musa Ndžaj i Gabrijel Enake. A promašaji su bili lajtmotiv i prelaznih rokova u sezoni 2020/21 s obzirom na to da je Žan Kristof Bajbek koji je stigao kao nekadašnji fudbaler PSŽ-a na kraju završio crno-belu epizodu sa jedva nekoliko nastupa.

Promašaj je bio i Maki Banjak koji je došao kao reprezentivac Kameruna, a na kraju pao na sam kraj klupe kod Aleksandra Stanojevića i čak su neki igrači koji nisu štoperi dobijali priliku pre njega. U toj, ispostaviće se – poslednjoj punoj sezoni Ilieva na funkciji, u klub su stigli povratnici, Miloš Jojić, Marko Živković, Aleksandar Miljković, Filip Holender i Ivan Obradović

Iliev ponovo „spremio bombe“

Otišao je Iliev posle serije promašaja koji su se namnožili, ali je sada ponovo tu i ponovo ima bombastične najave. Garantujem da ću kao i prvi put za dva prelazna roka napraviti ekipu koja će biti konkurentna u Evropi i našem najvećem rivalu. Najvažnije je da budemo jedinstveni. Garantujem da će ubuduće sportski sektor biti jedinstven. Ko bude izlazio iz sistema neće biti u klubu“.

Dakle, nije ni počeo mandat, odmah najavljuje bombe iako je svima jasno da u ovom trenutku Partizan nezadrživo tone prema dnu. Drugi problem je što je Ivica Iliev pre samo godinu dana izjavio da ne prati fudbal.

„Više ne pratim, niti gledam fudbal. Tako da nemam šta da kažem povodom poraza Partizana od Nordsjelanda. Takođe ne znam ni situaciju u klubu, bavim se drugim stvarima i ne bih mogao ništa konkretno da kažem kad ne znam o čemu bih pričao“, šokirao je Ivica Iliev, ranije uvek spreman za komentar.

Objasnio je i da se okrenuo drugim stvarima.

„Otkad sam izašao iz kluba, pre više od godinu dana, okrenuo sam se drugim stvarima. Mnogo putujem, retko kad sam u Beogradu. Kad jesam, najčešće vreme provodim s prijateljima na splavu, odakle se i javljam. I, zaista, ne bih mogao da komentarišem nešto što ne znam, bilo bi nekorektno. Uostalom, nisam ni kompetentan u ovom trenutku“, rekao je pre godinu dana sportski direktor crno-belih.

Foto: Starsport

Dakle, čovek koji nije pratio fudbal, a da će za dva prelazna roka klub koji nema finansijskih sredstava izvući iz potpunog ponora. Izgleda da u Humskoj cirkus nije dovoljan, sada su odlučili da se bave i bajkama, a Ivici Ilievu je kao u vicu dosadio nadimak bombaš, pa je rešio daga za godinu dana prozovu Hudinijem, jer bi ovo što je najavio moglo da se izvede samo nekom magijom ili će na kraju kao i svi trikovi sve biti samo loša opsena.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar