Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Hrvatska je ponovo hit Mundijala, ali je konkurenciju dobila u Maroku, Lionel Mesi igra fantastičan turnir, Francuska je tim koji je spreman da žrtvuje svakog igrača zarad uspeha tima, zarad polufinala "vatrenih" žrtvovao se i Luka Modrić, polufinalisti su ekipe sa vrhunskom formom i one koje su pokazale snagu kolektiva.

Foto: Promo

Posetite Aroma markete i osetite duh Mundijala i u Srbiji.

Ovo su samo neki od jačih utisaka sa Mudijala koje su zabeležili Jirgen Klinsman (Nemačka), Alberto Zakeroni (Italija), Sandej Oliseh (Nigerija), Farid Mandragon (Kolumbija), Paskal Cuberbiler (Švajcarska) i Ča Du-Ri (Južna Koreja), inače članovi Tehničke studijske grupe FIFA.

Alberto Zakeroni, legendarni italijanski trener, koji je ranije vodio i reprezentacije Japana i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kaže u razgovoru s novinarima u Dohi da su utisci s turnira pozitivni.

PROČITAJTE JOŠ

„Ostale su nam još četiri ekipe na Mundijalu koje na različit način igraju fudbal, ali to su ekipe koje su pokazale dve ključne stvari – kolektivan duh i fenomenalnu formu. I to su ekipe koje su izvukle maksimum od svojih najboljih igrača. Primetili smo i da su defanzivne linije dublje, te da je pet izmena promenilo dosta toga u odnosu na prethodna svetska prvenstva, jer sada ekipe mogu da zadrže visok nivo igre do poslednjeg trenutka meča. Hrvatska je pokazala sjajan potencijal u sredini, fantastičan ako mene pitate. Ali i forma im je neverovatna. Pokrivaju jedan drugog, pokrivaju odbranu, Luka Modrić je igrač koji dotakne loptu neverovatan broj puta. Maroko je, takođe, pokazao sjajnu odbranu, duboku, ali i kod njih je izražena sjajna forma. Hakim Ziješ je sjajan, Francuz Antoan Grizman se takođe žrtvovao za dobro tima, pokazao je da ima izuzetan kvalitet i u srednjem redu. Francuzi su moćni, Rabio sjajno prokriva prostor, Žiru i Mbape završavaju veliki posao. Argentina ima najboljeg igrača turnira, Lionela Mesija. Još jednom je pokazao da je najbolji. I Argentina odlično pokriva odbranu, na sredini su vrlo čvrsti, Mesi pravi razliku, ali i ostali igraju sjajno između linija“, rekao je Zakeroni.

Italijanski stručnjak „morao“ je da se vrati na Maroko.

Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

„Oni rade kao tim, odbrana i srednji red su blizu i odlično sarađuju. Njihove fizičke sposobnosti treba istaći, uživao sam kao je selektor Regragui izgradio tu tvrđavu. Što se tiče termina za održavanje Mundijala na koji se svi žale… Kvalitet ne mora da ide na dole, mislim da nije previše bitno da li se Mundijal igra zimi ili leti. Videli smo kvalitet, individualni i kolektivni. Svedoci smo toga, mislim da je ovo bio sjajan eksperiment“.

Jirgen Klinsman imao je priliku i da igra za Nemačku i da je vodi na svetskim prvenstvima. On je prosto objasnio zašto je Brazil morao da se vrati kući.

„Videli smo pravu dramu u finišu utakmice Hrvatske i Brazila. I Argentina je imala dramu, ali mislim da nije ista situacija. Hrvatska je izjednačila pred kraj produžetaka i Brazilci nisu imali dovoljno vremena da se psihički spreme za ono što je sledilo, a to su penali. Nisu mogli da se vrate u balans, da se fokusiraju. Kod Argentine je bilo drugačije, iako je i izjednačenje na tom meču s Holanđanima bilo šok. „Gaučosi“ su, međutim, imali dodatnih 30 minuta da se srede i fokusiraju na penale. Ovo objašnjenje je, ipak, samo jedan deo složenog pazla zašto je Brazil eliminisan. Uzbudljivo je ono što gledamo u Kataru. Ovo je turnir adaptacije, ako uspeš da se spremiš brzo za naredni meč – ideš dalje. Mnogi nisu bili spremni da se adaptiraju, mentalno pre svega. Afrikanci jesu, Argentina je našla način da dođe do polufinala. Francuska je ekstremno koncentrisana, Hrvatska takođe. Mlada su fudbalska nacija, ali ostavili su fantastičan utisak. Na sledećem Mundijalu 2026. videćemo još više iznenađenja kada bude igralo 48 ekipa. Englezi su, na primer, ostavili dobar utisak ali su morali kući. To je, ipak, tim koji ima još mnogo prostora da raste“, ističe Klinsman.

Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Nigerijac Sandej Oliseh je zadovoljan uspehom Maroka, ali i Hrvati su ostavili jak utiska na njega.

„Neki timovi igraju kolektivno i svi se žrtvuju. To je slučaj sa Hrvatskom, deluje mi da je Modrić žrtvovan zarad ekipe i učinka. Potpuno je podređen timu. I Francuzi su slično žrtvovali Grizmana. Maroko igra kolektivno. Senegal je prošao dalje iako nije mogo da računa na najboljeg igrača, Sadija Manea. Maroko je primio samo jedan gol i to ne tako što im ga je neko dao, već zato što je bio autogol. Tim, dakle, ne možeš da praviš po onome što si zamislio, već po igračima koje imaš. Mislim da je dobro što će više ekipa biti na sledećem Mundijalu. Što više igraš, to je veća šansa da dobiješ premiju. Što je više ekipa, veća je šansa da neko iskoči. Videli ste Saudijsku Arabiju na početku šampionata kada je pobedila Argentinu. Svi su bili oduševljeni. Zato sam optimista“.

Farid Mandragon, bivši kolumbijski golman, izneo je jedan zanimljiv podatak sa ovog Mundijala.

„Golmani su sada mnogo više uključeni u igru, bliži su lopti. Kada je lopta na protivničkoj polovini, golman joj je tri metra bliži nego u Rusiji 2018. godine, kada je lopta pred sopstvenim šesnaestercem golman je metar bliži nego u Rusiji“, kaže Mandragon.

Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Njegov kolega Paskal Cuberbiler, bivši golman švajcarske reprezentacije, takođe zaključuje da golmani sada mnogo više učestvuju u igri.

„Primetio sam da golamani mnogo više traže loptu, 67 odsto su više tražili loptu da učestvuju nego obično. Hrvat Livaković je zaslužan što je njegov tim u polufinalu, Argentinac Martinez je sjajno branio protiv Holandije. I penali su veoma važna stvar, u Katar je bilo 34 odsto odbranjenih penala, u odnosu na Rusiju gde je bilo 25 odsto uspešnih intervencija. Marokanac Bono ima sjajan turnir, primio je samo jedan gol. Bono je hrabar, učestvuje u igri, traži loptu, impresivan je. Ovde se samo priča kako Maroko igra defanzivno i pred svojim golom. Ne, ne, ne, tim ima fantastičan turnir i fantastičnog golamana“ kaže Cuberbiler.

Ča Du-Ri, nekada reprezentativac Južne Koreje, nestrpljivo očekuje sledeći Mundijal, jer se nada da će na njemu azijski timovi doći do izražaja.

„Azijski timovi su i sada bili veoma dobri, fudbal je kod nas mnogo napredovao. Tri azijska tima su prošla u osminu finala, Saudijska Arabija je pobedila Argentinu, Japan je dobio Nemačku i Španiju… Mnogo je prostora za rast i za zadovoljstvo. Kada sam igrao na Svetskom kupu, samo dva moja saigrača su igrala u Evropi. Sada mnogo igrača, na primer iz Japana, igra u Nemačkoj, neki su i kapiteni bundesligaških klubova. Azijske ekipe su i tehnički mnogo napredovale“, tvrdi Ča Du-Ri.

BONUS VIDEO Gladni Srbi zaglavljeni u pustinji, koverta o kojoj govori ceo svet i mesto gde se ženama „prekrivaju“ oči

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar