Šta će nam Milorad, neka ide slobodno na Kipar

Fudbal 05. avg. 202015:44
Podeli:
Milorad Mažić, najbolji srpski fudbalski sudija, na proglašenju za najboljeg arbitra
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Za njega kažu da je čovek koji je pobedio sistem. Oni koji ga bolje poznaju više vole termin - zaje.ao. Uspeo je, a nije se nikome sklanjao. Saplitali su ga od kada je postao savezni sudija, zabijali mu klipove u točkove, pokušavali da ga sruše, ali Milorad Mažić (47), najbolji srpski fudbalski arbitar, imao je svoj put.

PROČITAJTE JOŠ

I danas se taj put elitnog sudije FIFA završio, posle dva odsuđena svetska prvenstva, jednog evropskog, jednog finala Kupa konfederacija, utakmica u Ligi šampiona, sijaset večitih derbija… Milorad Mažić završio je karijeru posle boravka u Kini, spakovao kofere i otišao na Kipar, da tamo edukuje i selektira sudije u Fudbalskom savezu.

Dakle, ono najbolje što je Srbija imala u fudbalskoj istoriji, neće raditi u svojoj zemlji, nego na Kipru (?!).

Zvuči vam poznato? Mora da ste slične priče prethodnih nedelja, meseci i godina, čitali o studentima, lekarima, IT stručnjacima…

Stvari stoje ovako. Srbija nema petоricu „krštenih“ sudija u najvišem rangu takmičenja, a i oni koji su „kršteni“ moraju više da vode računa o karijeri nego o fudbalskoj pravdi. Ostali ni sami ne znaju šta traže u Superligi, ali zato znaju oni koji su ih u nju doveli. I ne tvrdimo to samo mi, već su nam istu stvar rekle i bivše sudije Rade Đurović i Miroslav Radoman, bivši fudbaler Ognjen Koroman i mnogi drugi.

I pazite sad ovo!

Srđan Obradović, fudbalski sudija, donosi odluku na utakmici
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Dok Mažić raspakuje kofere na Kipru, na listi posmatrača suđenja u Prvoj ligi Srbije nalazi se, recimo, Srđan Obradović, bivši arbitar koji je skinut sa liste sudija zbog sumnje u nameštanje utakmica i koji je bio uhapšen zbog „zloupotrebe službenog položaja“ (?!).

PROČITAJTE JOŠ

„On se sumnjiči da je na fudbalskoj utakmici u Subotici, između FK Spartak i FK Radnički, iskorišćavanjem svog službenog položaja favorizovao domaći tim i tako ih stavio u povoljniji položaj u odnosu na protivnika“, naveo je tada MUP u svom saopštenju.

Da li znate šta je obaveza posmatrača suđenja? Da oceni sudiju! Srđan Obradović će ocenjivati sudije?! ОК.

U Pravilniku o sudijama i suđenju Fudbalskog saveza Srbije piše:

„Na listu stručnog posmatrača suđenja ne može biti stavljen…

* … koji je, kao aktivni sudija, bio skinut sa odgovarajuće liste određenog stepena takmičenja zbog težih propusta u suđenju (ukoliko je sudija ili pomoćni sudija skinut sa liste zbog ozbiljnih propusta i grešaka u suđenju koje su uticale na regularnost takmičenja koje su rezultirale dužom pauzom u suđenju pre skidanja sa liste)

* koji je kao sudija, ili kao instruktor, kažnjavan za dela nečasne prirode…

Eto, što bi rekli, i to smo vam rešili.

Milorad Mažić, Kristijano Ronaldo
Foto: Qi Heng/Zuma Press/Profimedia

O tome kako se radi u srpskom fudbalu govori i podatak da je ovaj bivši sudija, posle dva meseca provedena u pritvoru bio specijalni gost na utakmici Radničkog na „Čairu“, kluba koji je „oštetio“ i zbog njega završio u pritvoru. Komedija.

„Novosti“ su 28. jula prošle godine objavile informaciju i da je Obradović, uz odobrenje Izvršnog odbora Fudbalskog saveza regiona Istočne Srbije, na čijem čelu je Novica Tončev, brat Ivice Tončeva, koji je tada bio prvi čovek „oštećenog“ niškog Radničkog, imenovan i za komesara za delegiranje sudija u zoni „Istok“.

Isuse Hriste i svi sveti. Čime li ih je toliko zadužio?

Ovo je samo jedan „lajt“ primer zašto Milorad Mažić do daljeg neće/ne može/ne želi da radi u srpskom fudbalu.

I da li znate šta će se sada dogoditi?

Krenuće zamena teza i spočitavanja kako Mažić samo trči za novcem, kako su baš nameravali da ga angažuju ali on prosto ne želi da radi u Srbiji, kako nije bio u Kini „zbog slave“, niti je završio na Kipru zarad belih rada…

I…? Pa…? Naravno da je otišao za lepu platu, kao što je mogao i da ostane za lepu platu.

Milorad Mažić, najbolji srpski fudbalski sudija, donosi odluku na terenu
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Nije, međutim, nekada sve ni u plati već ima i do ljudi, odnosa, odrešenih ruku.

Na kraju, da ne bude kako Milorada Mažića baš niko nije podržao.

U fudbalskoj organizaciji imao je podršku Bogoljuba Bogija Stepanovića i Đorđa Žutića. Kada se domogao Evrope, vetar u leđa u UEFA davao mu je Slovenac Vlado Šajn, kasnije je dobre odnose imao i sa legendarnim Pjerluiđijem Kolinom. Možda mu je baš on i pomogao da prvi posao posle sudijske karijere započne u Fudbalskom savezu Kipra.

Daleko od FSS i Terazija 35.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar