Prosečan golman, ali odličan bot, huškač i sada – poslanik

Fudbal 04. avg. 202013:40 > 15:5231 komentara
Podeli:
Janko Langura, nekad golman, sada SNS bot i poslanik
Janko Langura Foto: Screenshot / Youtube

Političke organizacije često koriste podršku sportista kako bi dobile dodatnu podršku, ali su i sportisti ti koji prilaze partijama ne bi li dobili dodatnu moć.

I to nije slučaj samo u našoj zemlji. Naprotiv. Primeri dvojice nekadašnjih zvezda italijanskog Milana i svetskog fudbala, Žorža Vee, predsednika Liberije i Kahe Kaladzea, gradonačelnika Tbilisija potvrđuju tu tezu.

PROČITAJTE JOŠ

Razlika između Srbije i drugih zemlja je što do političkih funkcija mogu da dođu i ličnosti koje nisu uspele da se ostvare u svojim profesijama, već samopotvrdu vrednosti traže striktno kroz politiku.

Janko Langura, nekadašnji golman, postao je narodni poslanik i to ispred liste koja je nosila ime predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića, takođe ličnosti neostvarene u svojoj primarnoj oblasti.

Bivši čuvar mreže je rođen 1994. godine u Priboju, a poslednji profesionalni angažman je imao u julu prošle godine, u Metalcu iz Gornjeg Milanovca, svom matičnom klubu.

U međuvremenu bio je član Rudara, Loznice, Mačve, Dinama iz Vranja, te Takova.

Prema statističkim podacima specijalizovanog servisa Transfermarkt, Langura je u karijeri odigrao tek četiri utakmice, tri za Dinamo i jedan za Loznicu.

U međuvremenu, postao je politički aktivista, a njegovo ime je pomenuto u javnosti u februaru ove godine, kada je navedeno da je fizički napadnut u Gornjem Milanovcu.

Navodno, tada se sukobio sa liderom Dveri Boškom Obradovićem, posle čega je iz SNS navedeno da je opozicionog političara iz zgrade Opštine Gornji Milanovac „isterao portir“.

„Na tom snimku se naprotiv vidi kako Langura ponavlja uobičajene fraze iz arsenala SNS funkcionera, dok mu Obradović sasvim smireno odgovara i na vrata zgrade Opštinske uprave u Gornjem Milanovcu lepi nalepnice sa pozivom na bojkot“, naveo je gminfo.rs.

Tokom kampanje je bio veoma aktivan kao zagovornik politike SNS i Aleksandra Vučića, govoreći o cilju – prosečnoj zaradi o 900 evra i penziji od „400 i više“.

On se našao na 155. mestu izborne liste sa Vučićevim imenom i dobio je šansu da postane poslanik.

Pre nego što je položio zakletvu, Langura je navodno primećen tokom protesta koji su se održavali ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, sasvim sigurno ne u svojstvu demonstranta.

Bivši golman se nije oglašavao tim povodom, ali je tokom kampanje, uz svoj potpis promovisao i slogan.

„Pravo na političko delovanje u Skupštini se stiče na izborima, a ne fašizmom i nasiljem na ulicama“.

Langura je svojom aktivnošću stekao poslanički status, čime je stao u društvo takođe sportskih radnika, doduše aktuelnih, poput Dušana Borkovića i Bogdana Obradovića, koji su bili na njegovom mestu u prethodnom sazivu Skupštine Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar