Kristijano Ronaldo, Hari Kejn, Kilijan Mbape Foto: Fernando Soares / imago sportfotodienst / Profimedia, David Klein / imago sportfotodienst / Profimedia, Moritz Thibaud/ABACA/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Petak je veče, sedam u meče" kultni stihovi Grua su najavljivali početak ludog provoda za vikend, ali će za sve zaljubljenike u fudbal to biti u drugom planu pošto ovog petka kreće i Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Foto: Promo

Oseti pobedu.

Igrajte kod nas Fudbalski Fantazi i zabavljajte se uz Euro 2024 i najbolji fudbal na kontinentu

Domaćini Nemci će otvoriti turnir utakmicom sa Škotskom, ali će za navijače u Srbiji pravi početak biti u nedelju od 21.00 kada Srbija po prvi put posle 24 godine bude zaigrala na najvećoj evropskoj smotri fudbala i to protiv Engleske.

A izazov je najveći mogući ako je verovati prognozama kladionica, a jer su Englezi prvi favoriti turnira, a uz to imaju tri kandidata među deset glavnih za prvog strelca turnira.

PROČITAJTE JOŠ

A deluje da trka za prvog strelca trunira dugo neće biti ovako zanimljiva. Čini se da nikada nismo imali veći broj kandidata, a veliku ulogu imaće i težina grupne faze gde bi pojedinci mogli da naprave veliku prednost.

Ako je sudeći po kladionicama, četiri igrača su se izdvojili kao glavni favoriti, dok je u drugom krugu čak sedam imena sa približno sličnim šansama za tu nagradu.

Prvi favorit je Kilian Mbape što je donekle i očekivano jer igra u napadački najmoćnijoj ekipi koja je i kroz kvalfikacije postizala veliki broj kolova. Mbape je skinuo i sa vrata transfer sagu i završio sve oko prelaska u Real Madrid i sada može da igra rasterećno i teroriše rivale.

Kylian Mbappe Foto:REUTERS/Kai Pfaffenbach

Tik ispod njega po proceni kladionica biće Hari Kejn koji će svoju priču krenuti protiv odbrane Srbije koja se do sada nije proslavila. Kejn je i primarni izvođač penala u svom timu što je dodatna prednost. On je prošle sezone rešetao mreže u dresu Bajerna i u vrhunskoj formi dolazi na turnir.

Nakon njih sledi dvojac veterana koji su uvek u najužem krugu favorita.

Kristijano Ronaldo je obeležio istoriju reprezentativnog fudbala kao najbolji strelac ikada, a istovremeno brani i titulu najboljeg strelca sa pet golova koliko jke postigao i Patrik Šik, ali je zbog meča manje nagrada otišla Ronaldu. Zanimljivo je da je pet golova bio najčešći broj koji su postizali najbolji strelci, čak pet puta, a samo je dva puta bilo potrebno više od toga.

Kristijano Ronaldo Foto: TANJUG/AP Photo/Armando Franca

Iza Kristijana Ronalda je odmah na listi Romelu Lukaku. Iako Belgijanac nije imao naročito uspešnu sezonu za njegove standarde jer je postigao svega 13 golova u dresu Rome, u Belgiji je neprikosnoven na poziciji napadača i ima možda i najlakšu grupu u kojoj će igrati protiv Slovačke, Rumunije i Ukrajine gde bi mogao da napravi prednost u odnosu na rivale.

Nakon pomenute četvore, sledi određeni razmak ako gledamo kvote, a tu je četvorka sa identičnim šansama da se okiti titulom najboljeg strelca.

Predvodi je Kai Haverc, napadač Nemačke koji će već na otvaranju imati priliku da pokaže da li su ga precenili i potcenili, a u toj grupi je i dvojac Engleza. Džud Belingem i Fil Foden najveća su opasnost posle Harija Kejna u dresu Engleske i jasno je iz toga koliko je težak zadatak pred Srbijom na startu turnira.

Foto: EPA-EFE/Jose Manuel Vidal

Četvrti iz ove grupe je napadač Španije Alvaro Morata za koga mnogi smatraju da je ključ šansi Španije za titulu. Ukoliko bude tresao mreže kako zna, Španija bi mogla da ide i do kraja, a ako bude promašivao kao što takođe zna, „crvena furija“ bi mogla da ima velikih problema u najtežoj grupi na turniru sa Hrvatskom, Italijom i Albanijom.

Još trojica fudbalera zatvaraju krug ozbiljnih kandidata za titulu najboljeg skorera turnira i svoj trojici se daju podjednake šanse.

Među njima je Rasmus Hojlund protiv kojeg će Srbija igrati u grupnoj fazi u poslednjem kolu protiv Danske, a tu je i dvojac Fancuza da zaokruži moćan napad. Olivije Žiru će i na ovom turniru biti u srcu napada „trikolora“, dok je u priči i Antoan Grizman.

Foto: AP Photo/Manu Fernandez

On je bio najbolji strelac Evropskog prvenstva 2016. godine kada je postigao šest golova i to je bio drugi najbolji učinak na jednom turniru iza neprikosnovenog Mišela Platinija koji je 1984. godine postigao devet.

Od srpskih fubalera najviše šanse se daju logično Aleksandru Mittrović koji je u grupi od oko 20 fubalera sa približno sličnim šansama iz nekog nazovimo ga tako trećeg plana.

Favoriti za najboljeg strelca po kaldionicama.

1. Kilijan Mnbape, kvota 4,5

2. Hari Kejn, kvota 5,5

3. Kristijano Ronaldo, kvota 12

4. Romelu Lukaku, kvota 14

5. Kai Haverc, kvota 25

6. Džud Belingem, kvota 25

7. Alvaro Morata, kvota 25

8. Fil Foden, kvota 25

9. Rasmus Hjolund, kvota 33

10. Olivije Žiru, kvota 33

11. Antoan Grizman, kvota 33

(Kvote su uzete sa portala oddscheker koji se bavi upoređivanjem koeficiejnata velikog broja svetskih kladionica)

BONUS VIDEO Trening reprezentacije Srbije pred Evropsko prvenstvo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare