Foto: youtube.com

Marko Nikolić uživa u zasluženim lovorikama u moskovskoj Lokomotivi, sa kojom je osvojio Kup Rusije u veoma turbulentnoj sezoni.

Nekadašnji trener Partizana je osvojio Kup Srbije, zatim i Mađarske sa Videotonom, a sada je do pehara najmasovnijeg nacionalnog takmičenja došao i u Rusiji.

PROČITAJTE JOŠ

Taj pehar dodatno dobija na težini i značaju kada se pogleda u kakvim je uslovima došao Nikolić u Lokomotivu. Imao je „herca“ da prihvati užarenu klupu, da preuzme klub u kom ga navijači nisu želeli, u kom su unutrašnji sukobi uprave svakodnevica.

Delovalo je da će u jednom trenutku biti sam protiv svih, na kraju je i navijače pridobio na spektakularan način.

Podsećanja radi, navijači su bili ljuti zbog smene prethodnog trenera Jurija Sjomina. Jedan od onih koji su burno reagovali je član ruske Državne dume – poslanik Igor Lebedev.

„Ne razumem šta se dešava. Rešenje ostavlja više pitanja nego što nudi odgovora. Ne vidim nikakvu logiku, niti želju navijača, ni sportske principe. Izbaciti osobu koja od 2016. svake godine osvaja trofeje s klubom je neverovatno. Ne mogu da zamislim da „ubijate koku“ koja nosi „zlatna jaja“. Da su zvali Gvardiolu, Zidana, Vengera ili Murinja… Ali, koga su oni doveli? Ko je to? Kakav Nikolić, kakav Srbin? Ko je uopšte čuo za njega pre dolaska u Rusiju? Šta je osvojio, gde je igrao? U prvenstvu Srbije? Na kom je mestu bio, poslednjem?“, prozvao je u razgovoru za ruske medije Lebedev srpskog stručnjaka.

Bio je Nikolić žrtva „bušenja“ i negativne medijske kampanje, ali nije dozvoljavao da se sve slomi na njegovim leđima, naprotiv, dobio je motiv više da istraje i pokaže kakav je trener.

Imao je ponude iz Kine i sa Bliskog istoka, rešio je da u daleko ozbiljnijoj ligi potvrdi klasu.

Marko Nikoić drugi put zaredom trener meseca u Rusiji
Foto: EPA-EFE/JuanJo Martin

„Negde krajem februara 2020. smo uspostavili kontakt. Generalni direktor Vasilij Kiknadze me je pozvao. On je bio jedina osoba s kojom sam pregovarao. Kasnije sam se sreo s predsednikom borda direktora Anatolijem Mešerjakovim. Ponuda da vodim Lokomotivu za mene je bila korak napred u karijeri. Želeo sam da radim u jakoj ligi i klubu sa ozbiljnim ambicijama koji želi da se bori za trofeje u domaćim takmičenjima i da napadne Ligu šampiona. Osetio sam da me zaista žele u klubu, a za trenera je to izuzetno važno. S druge strane, treba da zamenim legendu Jurija Sjomina. Trenera kojeg navijači obožavaju. Znam da će me svi odmah porediti s njim, ali i ja sam tokom karijere bio u sličnoj situaciji. Smenjen sam kada sam bio prvi na tabeli. Ali takav je život trenera. Ni meni se to ne sviđa, ali tako je kako je“, rekao je Nikolić za ruski Gudok svojevremeno.

Bilo je uspona i padova, debakla, navijači su u avgustu prošle godine terali upravu, a sa najvećim pritiskom, Nikolić se suočio u decembru.

Doživeo je debakl od 5:0 protiv Krasnodara, pravili su mu karikature, a Andrej Červičenko, ruski biznismen i bivši predsednik Spartaka i Himkija, nije štedeo talentovanog stručnjaka.

Foto: EPA-EFE/Lukas Barth-Tuttas

„Ako mene pitate, dao bih mu otkaz. Da budem iskren, ne vidim po čemu se Nikolić ističe. Čim su ga doveli, odmah sam pitao zašto je bolji od Sjomina. Ali nisam dobio odgovor na pitanje. Po mom mišljenju, on nije bolji u odnosu na Sjomina“, rekao je Červičenko, usput najavivši da očekuje promenu trenera ili uprave, ili čak i jednog i drugog.

Posle toga, Nikolić je izgubio od Himkija 3:2, golom u 93. minutu, na gostovanju. Nakon meča su ga pitali da li će podneti ostavku, što je odbio.

„Bilo je teško u poslednjih sedam meseci. Ali bilo je i dobrih trenutaka. Prošle sezone smo zadržali drugo mesto, plasirali se u Ligu šampiona. Početak sezone je bio dobar i u prvenstvu i u Ligi šampiona. Ali posle dva ili tri neuspešna meča, imali smo problema sa sastavom, morali smo da menjamo igrače, mnogo je zdravstvenih problema. Pokušali smo da se sa time izborimo, tim je dao sve od sebe i nemam šta da zamerim“, naveo je on, potom dodavši da nije spreman da podnese ostavku.

Onda se tokom zimske pauze promenila uprava, koja je zvanično stala uz Nikolića.

Aleksandar Plutnik, novi predsedavajući direktor Lokomotive, zahvalio se krajem decembra prethodnicima u upravi, Vasiliju Kiknadzeu i Vladimiru Leončenku na svemu, a onda je bilo reči o Marku Nikoliću.

„Sada nam treba samo da obezbedimo mir timu i glavnom treneru. Verujemo mu i ima kredit. Radiće sa timom u drugom krugu šampionata. Borimo se za najviša mesta u ligi, borimo se za Kup. Mnogo je posla pred nama, računamo na njegove profesionalne kvalitete, sa kojima ćemo zajedno ići napred sa ekipom“, rekao je Plutnik.

Foto: EPA-EFE/Maxim Shemetov / POOL

Rezultate je dobio ekspresno, Nikolić je znao kako da uzvrati. Od 21. februara i meča u Kupu sa Tambovim koji je savladan sa 3:0, ređale su se pobede, pa su padali redom CSKA (2 puta), Tula, Soči (2 puta), Ufa, Volgograd, Spartak, Rostov, Tambov, nije utisak pokvario debakl od Zenita, koji je sa 6:1 overio titulu.

Posle toga, Lokomotiva je remizirala bez golova protiv Dinama iz Moskve, ali je onda osvojila Kup pobedom nad Krila Sovjetov. Činjenica da je dva puta pobedio CSKA i došao do pehara, uz velike pobede nad najvažnijim rivalima iza nedodirljivog Zenita, bila su jasna poruka navijačima, upravi, ruskoj javnosti i važnim ljudima iz sveta politike i fudbala koji su pokušavali da ga ismeju.

Sreća prati hrabre, a Nikolić to svakako jeste, nije izabrao arapsku ili kinesku zonu komfora, koja donosi isključivo finansijsku motivaciju za angažman. Kruna tog poteza su dva izbora za trenera meseca u Rusiji, usledio je i pehar Kupa, prigrljenog na ivici suza, posle dizanja u vazduh kada su igrači pokazali ko je najzaslužniji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar