Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Tektonske promene spremaju se u evropskoj košarci, jer je najavljeno potpuno zatvaranje Evrolige i ukidanje Evrokupa.

Španski „Mundo deportivo“ prenosi informacije prema kojima bi evropska košarka od sezone 2023/24. izgledala prilično drugačije.

Kako piše španski list, cilj je da se Evroliga potpuno zatvori kao takmičenje u kojem će svi klubovi-učesnici imati višegodišnje licence, nešto nalik NBA.

PROČITAJTE JOŠ

U tom slučaju Evrokup prilično gubi smisao, jer više ne bi moglo iz drugog po rangu takmičenja da se plasira u elitu.

Podsetimo, ove sezone su to pravo ostvarili Monako (osvajač) i Uniks, kao finalisti Evrokupa, što je i smisao igranja, ali očito da su neke druge ideje opet u prvom planu.

„Mundo deportivo“ dalje navodi kako je 11 klubova sa licencom (Real Madrid, Barselona, Baskonija, Efes, Fenerbahče, Olimpijakos, Panatinaikos, CSKA Moskva, Makabi Tel Aviv, Žalgiris i Olimpija Milano) nedavno izvršilo pritisak na Đordija Bertomeua da počne sa sprovođenjem pomenute ideje.

Privilegije koje ima ovih 11 timova uskoro će dobiti Bajern Minhen i ASVEL, dok je Alba dobila dvogodišnju pozivnicu. Ali, od sezone 2023/24. postoji velika mogućnost da sportski rezultat i zvanično više ne bi trebalo da bude bilo kakav kriterijum za igranje u Evroligi.

Takođe se ističe kako je neisplativost razlog što se traži ukidanje Evrokupa, jer košta 7 miliona evra, a prihodi su daleko manji, manji od tri miliona. Pomenuto takmičenje je i formirano kako bi se privoleli klubovi umesto da igraju FIBA takmičenja, a sada bi Bertomeu imao novi pregovarački potencijal u eventualnim pregovorima s FIBA.

Ipak, politička reakcija mogla bi donekle da poremeti planove kao što se to dogodilo i prilikom želje da se formira Superliga Evrope u fudbalu koja je prošla kako je prošla – doživela je potpuni fijasko.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar