Novak Đoković. Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Novak Đoković efikasno je pobedio Alehandra Davidoviča Fokinu u jutarnjem meču, sa 6:2, 6:1 u osmini finala turnira u Rimu.

PROČITAJTE JOŠ

Vezao je Davidovič Fokina četiri pobede u Rimu jer je prošao kroz kvalifikacije, prethodno je savladao Norija, ali je 1. teniser sveta ipak bio preveliki „zalogaj“.

Novak je bio slobodan u prvom kolu, pa je slomio otpor Frica, a sada čeka boljeg iz duela Beretini – Cicipas.

Često je Đoković sam sebi najveći protivnik, to se videlo i protiv Frica, kada je bilo previše izliva besa.

Bio je nervozan i na početku meča, jeftino je poklonio brejk u 1. gemu meča, naljutio se na sebe, pa odigrao efikasnu simultanku, u kojoj je na vreme uništio samopouzdanje rivala.

Tok meča, Đoković – Davidovič Fokina 6:2, 6:1

Delovalo je da će Novak uzeti bez previše trzavica prvi gem pri svom servisu, poveo je sa 40:15, ali je onda praktično poklonio brejk šansu rivalu, koji je poveo vezavši četiri poena.

Ekspresno je vratio brejk Novak, ali ponovo zabrinjavajuće deluje nervozan i „naelektrisan“ pristup meču. Malo dinamičnije je odigrao treći gem, rastrčao se i ostavio Fokinu bez poena.

Bio je nezadovoljan Novak svojim potezima u četvrtom gemu, u kom je Španac izjednačio, nije Đoković previše ni forsirao, niti napadao brejk, kada je video kako se razvija gem.

Tek šesti gem je bio Novaka prilika, druga brejk šansa pretvorena je u ubedljivo vođstvo, da bi zatim Đoković servirao bez izgubljenog poena za 5:2. To je potpuno slomilo samopouzdanje rivalu, koji je ostao na dva gema u 1. setu.

Prvi gem drugog seta pretvorio se u mini maraton, duge su i iscrpljujuće bile razmene, Novak je najdužu rešio savršenom bekhend paralelom, mučio se i na kraju poveo sa 1:0. Ispostavilo se da mu je bilo daleko lakše da reši naredni gem u svoju korist uz brejk, čime je napravio novu podlogu za efikasan trijumf.

U 4. gemu, Novak je poveo sa 40:30, ali je tek drugu brejk šansu pretvorio u novi korak ka laganom trijumfu, Fokini je samo uspelo da malo produži razmene.

Propustio je Novak tri meč lopte pri 5:0, Fokina je tako došao do barem jednog počasnog gema u 2. setu. Onda je Novak servirao i meč je završen nakon 70-ak minuta igre.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare