Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

"Crveni đavoli" još uvek žale za Aleksom Fergusonom

Fudbaleri Mančester junajteda poraženi su u osmini finale Lige šampiona od Atletiko Madrida u dvomeču sa 2:1, čime će definitivno i petu sezonu zaredom ostati bez trofeja.

PROČITAJTE JOŠ:

Junajted je grupnu fazu Lige šampiona prošao bez većih poteškoća i sa tri pobede, dva remija i jednim porazom prošao dalje kao prvi na tabeli. Rivali su im bili Viljareal, Atalanta i Jang Bojs.

Ipak, Atletiko je pokazao zašto važi za kvalitetniji tim od Junajtedovih protivnika iz grupe. Čolo Simeone je još jednom odlično spremio za madridski tim, koji je uz stamenu defanzivu odoleo „crvenim đavolima“ i prošao dalje (u četvrfinalu će igrati protiv Mančester sitija).

„Crveni đavoli“ su ranije tokom sezone ispali u ranoj fazi oba engleska kupa. Najpre ih je u šesnaestini finala EFL kupa izbacio Vest Hem minimalnom pobedom, da bi pravi šok usledio u istoj fazi FA kupa. Tada je od mančesterskog tima bolji bio drugoligaš Midlsbro nakon penala, a tragičar je bio Kristijano Ronaldo.

Portugalac je tokom regularnog dela meča propustio šansu da sa jedanaestreca dovede tim u prednost, a jedini pogodak na meču za Junajted postigao je Džejdon Sančo. Ipak, izjednačenje i produžetke gostima doneo je Kroks.

Hrabra igra Midlsbora isplatila se u penal seriji, pa je Junajted morao da stane pognute glave pred navijače po ko zna koji put u poslednjih pet godina.

Kristijano Ronaldo
Kristijano Ronaldo; Foto: EPA-EFE/Peter Powell

Što se Premijer lige tiče ni tamo Junajted ne blista ove sezone. Iako su ih mnogi ljubitelji fudbala nakon letnjeg prelaznog roka videli kao prve ili druge kandidate za titulu, „crveni đavoli“ su trenutno peti na tabeli sa četiri boda manje i utakmicom više od Arsenala koji je četvrti.

To jasno ukazuje na činjenicu da će borba za Ligu šampiona do kraja sezone biti izuzetno teška, a čak ni Liga Evrope nije osigurana, pošto Vest Hem i Totenhem vrebaju sa šestog i sedmog mesta.

Za titulu će se, kao i u poslednje tri sezone boriti ljuti rivali Junajteda, tačnije Mančester siti i Liverpul.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Poslednja titula Premijer lige za Junajted osvojena je za vreme Sera Aleksa Fergusona u sezoni 2012/13. Mnogi navijači iz crvenog dela Mančestera i dalje tuguju za legendarnim trenerom, koji je za 27 godina na klupi doneo klubu čak 40 trofeja.

Posle njegove ere usledila je prava suša – osvojen je po jedan FA i EFL kup, Komjuniti šild i Liga Evrope.

Poslednji trofej u vitrine legendarnog kluba doneo je osporavani Žoze Murinjo u sezoni 2016/17. kada je osvojena Liga Evrope, ali i EFL kup.

Nakon Murinjovog otkaza na klupu je došao Ole Gunar Solskjer, koji je bio miljenik navijača još dok je bio rasan golgeter mančesterskog tima.

Ipak, kao trener se ni upola tako nije proslavio. Dugo se nagađalo kada će Solskjer dobiti otkaz, nekoliko puta je bio na ivici, ali je nekako uspeo da digne ekipu, pa mu je uporno davana još jedna šansa.

Foto: EPA-EFE/Carl Recine

Definitivna odluka o smeni Norvežanina doneta je nakon debakla od Liverpula od 5:0 u prvom delu ove sezone engleske Premijer lige.

Mančester je tada narodski rečeno „rastavljen u delove“, Ronaldo je bio vidno isfrustriran, a Mohamed Salah je davao golove kao na traci (het-trk na tom meču).

Izbor za Solskjerovog naslendika pao je na Ralfa Rangnika, koji bi na kraju sezone trenersku poziciju trebalo da zameni direktorskom.

Ipak, kao privremeni trener našao se na iskušenjima, kojima nije odgovorio onako kako se očekivalo. Nemac je na klupi „crvenih đavola“ zvanično debitovao minimalnom pobedom protiv Kristal Palasa 5. decembra prošle godine, a ukupan skor mu je devet pobeda, sedam remija i četiri poraza, od kojih je najviše zaboleo pomenuti protiv Atletika u Ligi šampiona, ali i debakl od gradskog rivala pre samo dve nedelje sa 4:1.

Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Činjenica je da ekipa sa „teatra snova“ igra promenljiv fudbal, bez konstantnih rezultata, a šuška se da na leto tek sleduju promene.

Bizarno je da klub, koji je na transfere od 2017. godine potrošio čak 640 miliona funti, ne osvoji nijedan trofej za to vreme.

Na Pola Pogbu dato je 105 miliona evra, na Harija Megvajera 87, dok je treći najskuplji transfer u istoriji kluba Džejdon Sančo, koji je došao za 85.000.000 evra.

Pored njih za veliki novac dovođeni su Romelu Lukaku, Bruno Fernandeš, Fred, Aron Van-Bisaka, Rafael Varan…

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Mnogi od njih nisu opravdali uloženi novac, a kao prva meta kritičara već dugo se nameće Megvajer zbog nebrojanih kikseva u odbrani.

Pogba nije siguran da li će potpisati novi ugovor, Fred je mnogo puta osporavan zbog nesigurnosti i nekonstantnosti, Van-Bisaka često i ne počinje utakmice, dok je klub u prethodnom prelaznom roku napustio Entoni Marsijal, a njegovim stopama mogao bi uskoro da pođe i Edinson Kavani.

Takođe, neizvesna je sudbina i Markusa Rašforda, koji u formaciji sa Ronaldom u špicu ne može da dođe do izražaja.

Nezadovoljstvo Ronalda bilo je vidno na nekoliko mečeva ove sezone, dok je neke duele čak počinjao i sa klupe. Mnogi fudbalski stručnjaci slažu se u tvrdnji da se Portugalac više ne uklapa u igru i vizije Rangnika i mladog tima Junajteda.

Ipak, jednog od najboljih fudbalera današnjice nikada ne treba otpisivati, što je potvrdio i njegov het-trik protiv Totenhema u pobedi 3:2.

Definitivno je da su najvijači „crvenih đavola“ nestrpljivi da ponovo vide svoje miljenike na bar nekom podijumu, ali za to će morati da sačekaju makar još godinu dana.

Izbor novog trenera na leto mogao bi da unese mir u klubu, a Rangnik bi trebalo komfornije da se oseća u direktorskoj stolici.

Iz tekuće sezone mogu se izvući mnoge pouke, igra u odbrani mora biti čvršća i sa manje grešaka, a pozitivna stvar je i akomodacija mladog Elange na vrhunski fudbal. Upravo on može biti zamena za Mejsona Grinvuda, koji je završio iza rešetaka nakon optužbi za nasilje nad devojkom.

Pred engleskim gigantom je, po svemu sudeći, dugo i toplo leto u kome akcenat ne bi trebalo da bude na dovođenju i gomilanju igrača već na izgradnji jasnog plana i postavljanju ciljeva za narednu sezonu u kojoj bi sve osim osvajanja trofeja bio još jedan u nizu totalnih neuspeha.

BONUS VIDEO Het-trik Kristijana Ronalda za Mančester junajted protiv Totenhema

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar