Foto: FK Partizan

Neslavno se završilo, ali nije sve tako crno

Fudbaleri Partizana izgubili su od Fejenorda u oba meča osmine finala Lige konferencija, konačan rezultat dvomeča bio je 8:3, čime je završen evropski put crno-belih u ovoj sezoni.

PROČITAJTE JOŠ:

Falilo je hitrine i snage crno-belima u osmini finala Lige Evrope, dok je Fejenord pokazao zašto važi za „uspavanog holandskog giganta“, koji igra atraktivan, brz i efikasan fudbal.

Eliminacija od holandskog predstavnika svakako je bolna, a crno-beli su uspeli da sruše i negativni rekord u Evropi, pošto nikada ranije nisu primili osam golova od nekog rivala u dvomeču.

Pamte se tri poraza u kojima je Partizan primio sedam golova. Negativan rekord do sada je bio protiv Juventusa i to iz 1961. godine. Tada je u dva meča „sevnula sedmica“. Bilo je 5:0 u Torinu i 2:1 u Beogradu za „staru damu“. Sedam je dao i Dinamo iz Kijeva pre četiri godine, ali u grupi Lige Evrope (3:2, 4:1), kao i Bilbao dve godine pre toga (2:0, 5:1) u istom takmičenju.

Uprkos poslednjem neuspehu, ne može se reći da je Partizanova sezona u Evropi neuspešna. Pre svega, uspesi crno-belih uticali su na to da će Srbija od sezone 2023/24. imati dva predstavnika u Ligi šampiona. Prvak naše zemlje će direktno izboriti mesto u grupnoj fazi takmičenja, dok će drugoplasirani kroz kvalifikacije pokušati da dođe do evropske elite.

Partizanov ovosezonski evropski put počeo je u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija, kada je u dvomeču savladana Dunajska Streda sa ukupnih 3:0.

Foto: Pro Shots Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Na svom stadionu, crno-beli su neubedljivi, pobedili su minimalcem i golom Lazara Markovića, ali sve je tada bilo pripisivano neuigranosti ekipe.

Revanš u Slovačkoj doneo je trijumf crno-belih od 2:0, ali je igra bila izuzetno neuverljiva, a Dunajska Streda je imala znatno bolju statistiku u tom meču.

Treće kolo kvalifikacija donelo je duele sa Sočijem, koji je ekipa bez evropskog iskustva, pa se očekivalo da to bude lak zalogaj za beogradski tim. Zapravo, bio je sve samo ne lak.

Prvi meč igran je u Rusiji, gde je domaća ekipa povela, ali je najbolji strelac Partizana Rikardo Gomeš uspeo da pogodi i spreči senzaciju.

Foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Činilo se da bi domaći teren mogao doneti prevagu u revanšu, ali ispostavilo se da je ukidanje pravila o golu u gostima zapravo donelo crno-belima produžetke i prolaz na penale.

Rezultat nakon 90 minuta bio je 2:2, za Ruse je dvaput pogodio levi bek Terekov, dok su za crno-bele precizni bili Miloš Jojić i Aleksandar Šćekić i to u 90. minutu.

Pošto u produžećima nije bilo golova, penali su odlučili da će Partizan otći u poslednji krug kvalifikacija.

Tamo ih je sačekala Santa Klara, koja je trenutno deseta na tabeli portugalske lige.

Portugalci su dobru igru na domaćem terenu krunisali pobedom 2:1, ali ih je loše prvo poluvreme u Beogradu koštalo prolaska u treće po jačini evropsko klupsko takmičenje.

Gomeš je pogodio iz penala u 25. minutu, a Siniša Saničanin nakon kornera glavom zapečatio sudbinu Santa Klare.

Santa Clara vs Partizan
Foto: EPA-EFE/EDUARDO COSTA

Kada je izvučena grupa za Ligu konferencija, bilo je sasvim realno nadati se prolazu u nokaut fazu.

Prvi mečevi protiv Anortozisa i Flore prošli su bez problema uz dve sigurne pobede od 2:0, ali nakon toga dolaze problemi i umor.

Poraz i remi sa Gentom i šokantan poraz od Flore doveli su crno-bele u poziciju da u poslednjem meču protiv Anortozisa odlučuju o svojoj sudbini.

Mladi Marko Milovanović doveo je Partizan u prednost, ali je Hristodopulos doneo izjednačenje iz penala u 33. minutu i nadu Anortozisu da može do istorijskog uspeha i prolaska dalje.

Anortozis je bio i više nego ravnopravan rival, a crno-beli su strepeli sve do poslednjeg zvižduka pošto je kiparski predstavnik napadao.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Partizan je na kraju prošao dalje kao drugoplasirani sa osam bodova, dok je prvi bio Gent sa 13 poena.

Nakon pauze od tri sezone, odnosno prvi put od 2018. godine, Partizan je igrao evropsko proleće, što se svakako može zapisati kao veliki uspeh.

Sasvim zrelo je beogradska ekipa igrala protiv Sparte iz Praga u dvomeču u šesnaestini finala. Prvi meč u Češkoj rešili su Saša Zdjelar i Kvinsi Menig, fenomelanim pasom u prostor, odnosno kreativnim lobom i golom za konačnih 1:0.

Rikardo Gomeš je u Beogradu za samo 17 minuta rešio sve dileme oko toga ko će proći dalje, pošto je postigao dva gola u prvom delu igre. Istini za volju, bio je neoprezan u 66. minutu kada je dobio drugi žuti karton zbog simuliranja, zbog čega je bio suspendovan za prvi meč protiv Fejenorda. Sparta je smanjila na 2:1 sa igračem više, ali dalje od toga nije mogla.

Foto: Starsport

Činjenica je da Partizanova odbrana protiv Fejenorda nije bila na visini zadatka i da je to segment igre u kom će crno-beli morati najviše da se pojačaju, ukoliko žele da budu konkurenti u Evropi i naredne godine.

Još jedan bitan faktor, zbog kog Partizan nije mogao ove sezone više, je manjak kadra za igru na tri fronta.

Crno-beli su na čelu sa Aleksandrom Stanojević prioritet dali nacionalnom prvenstvu, koje je uzelo svoj danak. Videlo se to još jesenas kada se premoreni Rikardo Gomeš srušio zato što je igrao skoro svaku utakmicu, čak i Kup Srbije sa trećeligašem, ali i u dva susreta Superlige posle međunarodnih izazova.

U prelaznom roku dovedeni su Ljubomir Fejsa i Marko Jevtović, ali nijedan od njih nije „zasijao“, pogotovo ne na evropskoj sceni. Sa druge strane, Šćekić je napustio tim i otišao u Poljsku, a Danilo Pantić je neslavno završio sezonu zbog povrede. Kada se na to doda da je Sejduba Suma pušten u prvom delu sezone, te da je Bibras Natho doživeo povredu pri vođstvu od 1:0 protiv Fejenorda u prvom meču, može se reći da je Partizan izvukao i više od svojih mogućnosti.

Bibars Natho, Foto: Starsport

Kada se sve sabere i oduzme, Partizan je pokazao (najviše u kvalifikacijama) da zna da se nosi sa ulogom favorita čak i kada ne igra dobro, samo na dva evropska meča crno-beli nisu postigli bar gol, koeficijent za srpske klubove je znatno narastao, a proleće u Evropi može da sluti na još bolju, spremniju i zreliju narednu sezonu.

Sa druge strane, evropske utakmice su ukazale na lošu defanzivu crno-belih, kao i evidentan umor prvotimaca, koji nisu imali dovoljno dobre zamene. Čak i najbolji evropski klubovi već godinama unazad rade na tome da kvalitetno prošire rotaciju, pa bi i Partizan morao da se vodi tom idejom ukoliko želi da pomera granice u Evropi i naredne godine.

SVI EVROPSKI MEČEVI PARTIZANA OVE SEZONE

Partizan – Dunajska Streda 1:0, 2:0

Partizan – Soči 1:1, 2:2 (4:2 nakon penala)

Partizan – Santa Klara 1:2, 2:0

Partizan – Anortozis 2:0, 1:1

Partizan – Flora 2:0, 0:1

Partizan – Gent 0:1, 1:1

Partizan – Sparta Prag 1:0, 2:1

Partizan – Fejenord 2:5, 1:3

BONUS VIDEO Slavlje igrača i navijača Partizana na meču sa Fejenordom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare