Nemanja Radonjić, Luka Jović, Mile Svilar
Nemanja Radonjić, Luka Jović, Mile Svilar; Foto: Instagram FSS

Knjiga spala na samo tri slova

Od 11 srpskih fudbalera koji su počeli takmičenje u Ligi šampiona, samo trojica su uspela da stignu do četvrtfinala evropske elite.

PROČITAJTE JOŠ

Benfika je napravila pravi podvig pobedom nad Ajaksom u osmini finala takmičenja. Nakon 2:2 u Lisabonu, revanš u Amsterdramu odlučio je supetalentovani Darvin Nunjez golom u 77. minutu.

Tako su mesto u Top 8 obezbedili Nemanja Radonjić i Mile Svilar. Srpski golman nije odigrao nijedan minut ove sezone u Ligi šampiona, dok je Radonjić upisao 31 minut protiv Dinama iz Kijeva u prvom kolu Lige šampiona.

Reprezentativci Srbije su tako nastavili negativan trend da sve manje njih dolazi do završnice takmičenja. Dušan Tadić, kapiten Ajaksa, asistirao je za gol u Amsterdamu, koji je poništen jer se našao u ofsajdu. Kapiten „kopljanika“ je tako tu završio put u Ligi šampiona, baš kao i Nemanja Matić koji je dobio pola sata u pokušaju da Mančester junajted preokrene protiv Atletiko Madrida.

Takmičenje je u osmini finala završio i Dušan Vlahović, čiji je Juventus šokantno poražen od Viljareala sa 3:0 u revanš meču. Srpski napadač se nakon transfera u „staru damu“ procenjuje na 85 miliona evra, a postao je i strelac najbržeg gola na debiju u Ligi šampiona. U prvom meču sa „žutom podmornicom“ pogodio je posle 32 sekunde, ali se na kraju ispostavilo da je to bio jedini gol Juventusa u dvomeču.

Foto: EPA-EFE/Domenech Castello

Najskuplji srpski fudbaler tako je ostao bez šanse da već u debitanskoj sezoni napravi velike stvari u evropskoj eliti, a Juventus će morati ozbiljno da promeni tim kako bi postao konkurentan za „ušati trofej“.

Ostali su igrači su završili takmičenje već u grupnoj fazi.

Jedini preostali predstavnik uz dvojicu iz Benfike je Luka Jović, fudbaler Real Madrid.

Srpski napadač je gotovo potpuno zaboravljen u planovima Karla Ančelotija. Za čitavu sezonu je odigrao samo 473 minuta i postigao je jedan pogodak uz dve asistencije.

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

U evropskoj eliti je sakupio 113 minuta u grupnoj fazi, a protiv Pari Sen Žermena nije ulazio u igru. Kako igra Karim Benzema teško je očekivati da ćemo ga uskoro videti pre njega na terenu.

Jović je došao u klub u kom Karim Benzema ima „zabetoniran“ status prvog napadača, čak je bilo očigledno i da nije bio prva opcija za dodavanje saigračima koji su ga ignorisali na terenu čak i kada bi ulazio u idealne šanse.

Poslednji srpski fudbaler koji je igrao u finalu Lige šampiona bio je Neven Subotić 2013. godine koji je bio akter finala između Bajerna i njegove Borusije iz Dortmunda (2:1).

Poslednji Srbin koji je osvojio Ligu šampiona bio je Branislav Ivanović koji je sa Čelsijem podigao trofej. Poslednji Srbin koji se našao na finalnom meču bio je Milorad Mažić i njegov sudijski tim 2018. godine.

Srpski fudbaleri u Ligi šampiona u sezoni 2021/2022

Što se tiče srpskih fudbalera, čast u Ligi šampiona branilo 11 igrača  na početku sezone – Dušan Tadić (Ajaks), Nemanja Matić (Mančester junajted), Luka Jović (Real), Marko Grujić (Porto), Marko Dmitrović i Nemanja Gudelj (Sevilja), Nemanja Radonjić i Mile Svilar (Benfika), Miralem Sulejmani (Jang Bojs), Aleksandar Kolarov (Inter) i pomenuti Birmančević u dresu Malmea. Adem Ljajić (Bešiktaš), Ivan Šaponjić (Atletiko Madrid) i golman Dušan Marković (Šerif) nisu prijavljeni u svojim ekipama.

BONUS VIDEO Gol Dušana Vlahovića protiv Katara

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar