Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Nikola Maksimović osvojio je Kup Italije sa Napolijem i tako stigao do drugog trofeja u karijeri. Od pehara u Kupu Srbije do trijumfa nad Juventusom prošao je trnovit put protkan brojnim izazovima.

Od penala, do penala, preko trnja do zvezda…

U vremenskom razdoblju od osam godina. Nikola Maksimović je od tragičara Crvene zvezde stigao do jednog od junaka Napolija, a put stamenog defanzivca iz Bajine Bašte obeležili su udarci sa bele tačke: prvi avgusta 2012. i drugi 17. juna 2020. godine.

Osam meseci nakon dolaska u Crvenu zvezdu iz užičke Slobode, Maksimović je sa saigračima stigao do šanse da se kroz dvomeč sa Bordoom plasira u grupnu fazu Lige Evrope. Rezultat 0:0 i mirna mreža u Beogradu raspirivali su nadu zvezdaša.

PROČITAJTE JOŠ

San crveno-bele publike u Francuskoj već je postajao java posle pogotka Nikole Mikića u 90. minutu za izjednačenje (2:2), ali je nekoliko trenutaka kasnije, Maksimović katastrofalnom reakcijom primorao Bajkovića da napravi penal iz kojeg je Gofan potopio Zvezdine lađe.

Greška protiv Bordoa obeležila je Maksimovićev mandat u Zvezdi koji se njom praktično i okončao s obzirom na to da je ostatak ugovora uglavnom presedeo na tribinama.

„Jako mi je žao zbog Bordoa, ne želim da komentarišem šta se dalje dešavalo, posle toga je bilo sve samo ne fudbal. Dešavale su se neke stvari koje nisu bile do mene, ništa tu nisam mogao da promenim i uradim. Iskreno, krivo mi je. Tih godinu dana posle Bordoa će mi ostati do kraja života u ružnom sećanju. Ako bih jednom mogao da se vratim u Zvezdu, naravno da bih se vratio, da osvojim tu titulu i ostvarim nešto što sam sebi zacrtao“, rekao je svojevremeno Maksimović.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Srpski štoper, već tada sa pridevom reprezentativni, fudbalski put je nastavio u Torinu, a transferu na Apeninsko poluostrvo prethodila je njegova prodaja „na kilo“ kiparskom Apolonu u kojem nije zabeležio ni minut.

U redovima „bikova“ brzo se izborio za mesto startera i ulogu veoma bitne karike u defanzivi, pa je leta 2016. godine probudio interesovanje Napolija.

Napolitanci su ugovor srpskog štopera otkupili za 29 miliona evra čime je Maksimović postao najskuple plaćeni srpski igrač u istoriji.

„Nemam nikakav pritisak zbog visine transfera. Najbitnije je da sam potpisao za Napoli, što mi je bila velika želja jer su tri prelazna roka pokušavali da me dovedu. Morao sam da prihvatim takav poziv“, rekao je štoper po odlasku iz Torina.

Uprkos značajnoj sumi novca koja je izdvojena za njegov angažman, Maksimović nije uspeo da se se nametne Maurisiju Sariju, pa je posle sezone u kojoj je dobijao šansu „na kašičicu“, srpski defanzivac proleće 2018. godine proveo na pozajmici u Spartaku iz Moskve.

PROČITAJTE JOŠ

Povratak iz Rusije poklopio se sa Maksimovićevim fudbalskim sazrevanjem i rastom ambicija Napolija, pa je 28-godišnji fudbaler postao neizostavni deo tima koji je sezonama unazad u vrhu italijanskog fudbala uz zapaženu ulogu u Ligi Šampiona i Ligi Evrope.

Prethodna godina i vicešampionska pozicija iza dominantnog Juventusa predstavljale su nagoveštaj ovosezonskog uspeha koji je pretočen u prvi trofej od 2014. godine.

Godinama sanjani trofej Napolitanci su osvojili posle penal lutrije, a Nikola Maksimović prihvatio je odgovornost da izvede jedan od jedanaesteraca. Reprezentativac Srbije pri rezultatu 2:1, stao je „oči u oči“ sa Bufonom, i najavio slavlje koje je nedugo potom overio Milik.

Hladnokrvno izveden jedanaesterac, ali i besprekorna igra u defanzivi bili su povod da italijanska javnost Maksimovića digne u zvezde posle uspeha.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Štoper „orlova“ izazvao je divljenje zbog činjenice da je u potpunosti neutralisao zvezdu Juventusa i jednog od najboljih igrača sveta Kristijana Ronalda, a njegova saradnja sa Kulibalijem na „Olimpiku“ okarakterisana je kao bedem koji je napadače „stare dame“ učinio da izgledaju optpuno bezopasno.

Da ništa ne bude slučajno, golom sa bele tačke Maksimović je dao doprinos na putu do trofeja koji mu je drugi u fudbalskoj biografiji. Prethodni je podigao takođe u kupu, ali Srbije, sa Crvenom zvezdom, samo tri meseca pre gostovanja u Bordou.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare