Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Srpski fudbal u poslednjih nekoliko godina može da se pohvali sa napadačima svetskog kalibra. Ono što nam je pre deset godina bila boljka, sada je veliki kvalitet reprezentacije, a jedan od igrača iz tog talasa je napadač Fjorentine Luka Jović.

Iako mu je tek 25 godina, imao je priliku da igra u najjačim klubovima i ligama u Evropi, a iza sebe ima sezonu punu uspona i padova.

Napadač Fjorentine je u razgovoru za Nova.rs pričao o protekloj sezoni, reprezentaciji, Crvenoj zvezdi i planovima u karijeri.

Iako je bilo i blistavih momenata u sezoni u kojoj je je postigao 13 golova na 40 utakmica, Jović smatra da je moglo i bolje.

„Trudim se da budem objektivan, pa prema tome negde i pravim analizu urađenog. Došao sam posle, za mene turbulentnog perioda u Realu, bilo je potrebno vreme da se prilagodim na klub, grad, navijače, italijanski fudbal… Iz ove perspektive verujem da sam mogao da u određenim situacijama drugačije reagujem i da bi onda svakako bilo manje problema. Međutim posle svih izazova, rekao bih da je više razloga za zadovoljstvo. Neke lekcije su naučene“.

Jedan od razloga za promenljivu formu bila je i činjenica da mu je i minutaža u ekipi bila promenljiva, što nije uvek bilo lako za srpskog napadača.

„To je opšti utisak mnogih sa kojima razgovaram. Što se tiče minutaže trener je taj koji bira tim, na nama je da to poštujemo. Što se mene lično tiče nekad je bilo bolje, efektinije, nekada sam sigurno mogao više da pružim. Teško mi je bilo naročito u finalu Kupa protiv Intera i tu su emocije bile jače od mene. Ali, to je već prošlost. Moramo da gledamo napred i da u sledećoj sezoni možda opet bude suza, ali sa peharom u rukama“.

Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Srpski napadač je imao nesreću u finalu Lige konferencija da se povredi, a na kraju je Fjorentina poražena posle uzbudljivog meča od ekipe Vest Hema sa 2:1

„Čim sam dobio udarac znao sam da je nešto ozbiljno i nažalost nisam pogrešio. Ne znam da li bismo došli do trofeja, ali osećao sam se jako dobro na terenu i mislim da sam do tada ostavio dosta dobar utisak. Šta bi bilo kad bi bilo… Ništa gore nego kad izgubite meč i to u finalu tako što primite gol u poslednjem minutu“.

Nije bilo lako srpskom napadaču u početku ni sa navijačima koji ga nisu odmah prihvatili, ali je vremenom sve došlo na svoje.

„Navijači su stvarno super, sa toliko strasti i ljubavi vole klub da je to za poštovanje. U početku se možda nismo najbolje razumeli, bilo je nekih mojih izjava koje su skroz pogrešno protumačene, pa je i zbog toga bilo nerazumevanja. Nikad nisam želeo nikog da uvredim. Fjorentina može da bude ponosna zbog podrške koju ima sa tribina. Po gradu se dešava uglavnom ono uobičajeno – fotografija, autogram, nekad neko možda hoće malo više da popriča, sve je to normalno i u granicama pristojnog“.

Fjorentina je u novijoj istoriji italijanskog fudbala klub kroz koji su prošle napadačke legende poput Gabrijela Batistute, Abela Balba, Enrika Kijeze, Stevan Jovetića, ali Jović istiće da mu to ne stvara nikakav pritisak da se dokaže zahtevnoj publici.

„Nije to teret. Fjorentina je veliki klub i zbog svih tih velikih igrača koje ste naveli, ali i zbog mnogih drugih. To može samo da bude dodatni motiv, da i vas neko jednog dana pomene u takvom nizu“.

U Firenci ga je dočekala mala srpska kolonija u vidu Nikole Milenkovića i Alekse Terzića, što je po rečima srpskog napadača bila velika stvar za njega.

„Bleki i Terza su više od mojih prijatelja. Ma, slažemo se odlično, kako na terenu, tako i van njega. Ima nekoliko super simpatičnih lokala koji su onako manji, intimniji gde često sednemo pre i posle treninga sa nekim našim temama. Firenca nije daleko od Beograda pa nam dolaze stalno neki gosti i onda stvarno imamo sjajno druženje“.

Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

I ovog leta se našao u centru pažnje medija koji ga povezuju sa brojnim klubovima i najavljuju mogući transfer, ali to za Jovića u ovom trenutku nije tema.

„Navikao sam da svako leto budem jedna od tema što se tiče transfera, tako da to za mene nije ništa novo, međutim, ne bih da komentarišem ono što se spekuliše po medijima. Koliko ja znam, dres Fjorentine nosiću i sledeće sezone i uveliko se spremam za početak priprema“.

„Ne privlači me Premijer liga, ni odlazak u Saudijsku Arabiju“

U dosadašnjem toku karijere imao je priliku da igra u tri od četiri najbolje lige u Evropi. Krenuo je sa Bundesligom, pa je preko španske stigao do Serije A i može da uporedi kakve su razlike u načinu igranja fudbala.

„Negde u najkraćem, ono što me najpre asocira na Bundesligu su, pre svega, fizikalije i brzina. Nemam dilemu da se u Primeri igra najlepši fudbal, a opet i na rezultat, dok je Serija A taktički najzahtevnija. Privilegija je biti deo takvih takmičenja i bez obzira u kojem se nalazite, morate da osećate zadovoljstvo zbog toga. Na kraju krajeva svaka liga je priča za sebe“.

Iako Premijer liga važi za najjaču na svetu, srpskog asa u ovom trenutku ne privlači odlazak na ostrvo.

„Premijer liga – ljubitelj sam da je pogledam na televiziji, ali iskreno, nemam neku iskrenu želju da zaigram tamo. Naravno kao profesionalac ukoliko bi se pojavila zanimljiva ponuda koja bi zadovoljila moje sportske ambicije sigurno da bih dobro razmislio. Trenutno ne gledam u tom smeru“.

Ovog leta je eksplodiralo tržište u Saudijskoj Arabiji gde ne žale para da dovedu najbolje fudbalere sveta, ali Jović ne razmišlja u tom pravcu.

„Očigledno je da Saudijska Arabija ima želju da bude prisutna na svetskoj fudbalskoj sceni kroz angažmane velikih i atraktivnih fudbalskih imena kao što je bilo sa Kristijanom Ronaldom i evo vidimo da se nastavilo. Lično o tome trenutno ne razmišljam. Kao što sam pomenuo i za Premijer ligu – nisam isključiv po pitanju odlaska jednog dana, ali u ovom trenutku mislim da to nije realno, budući da želim da se takmičim na najvišem nivou, a u Evropi se i dalje igra najbolji fudbal“

Srbija sigruno ide na Evro, nadam se da će Zvezda imati sreće na žrebu za Ligu šampiona

Na jesen se nastavljaju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, a Srbija je u dobroj poziciji da se posle 24 godine plasira na završni turnir. Jović je ubeđen u prolaz dalje, ali ne želi da priča o nekom ozbiljnijem rezultatu pre kraja kvalifikacija.

Foto: 2020 Getty Images

„Ne da verujem, nego sam uveren da idemo na Evropsko prvenstvo. Posle tri kola imamo sedam bodova, nalazimo se u vrhu tabele zajedno sa Mađarskom koju u septembru dočekujemo u Beogradu. O očekivanjima na EP možemo da govorimo tek kad se plasiramo na takmičenje, pa vidimo u kojoj grupi bismo eventulno bili… Daleko je leto sledeće godine, ima vremena da se priča o tome. Da se mi prvo plasiramo, a kako sam već rekao, uveren sam da će se to dogoditi“

Deluje da igrači obožavaju rad sa selektorom Stojkovićem, a i sam Jović je oduševljen odnosom sa selektorom.

„Moji su utisci krajnje pozitivni. Mister je čovek koji uliva samopouzdanje, pristup je uvek profesionalan, otvoren sa mnogo razumevanja. Imamo i osećamo njegovu podršku. Uostalom, za sve nas u A timu postoji samo jedan cilj – uspeh reprezentacije. Sve ostalo je u drugom planu“.

Zvezdanu karijeru je počeo u Crvenoj zvezdi koja ga je lansirala u orbitu, a Jović se nada da će Zvezda napraviti ozbiljan rezultat u Ligi šampiona.

#related-news_0

„Pratim dešavanja u domaćem fudbalu koliko mi obaveze i slobodno vreme dozvoljavaju. Drago mi je što je Zvezda postala izuzetno stabilan klub koji teži, ne samo učešću u evropskim takmičenjima, već i beleženju zavidnih rezultata. Nadam se da će ih poslužiti sreća na žrebu za Ligu šampiona i da će uspeti da naprave i korak dalje u predstojećoj sezoni“.

O eventulanom povratku na „Marakanu“ za sada nema reči, ali ističe da bi to jednog dana moglo da bude realno.

„Verujem da jeste, ali ne tako brzo. Crvena zvezda će zauvek biti deo mog života koji podrazumeva ljubav, strast, požrtvovanje i emociju. A, da li ću se vratiti… Jedino što mogu da obećam je, ako se vratim, to će biti zbog toga što ću u tom trenutku biti od koristi Zvezdi“.

Fudbalska utakmica reprezentacija Srbija vs Katar
Fudbalska utakmica reprezentacija Srbija vs Katar Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovi

Malo ljudi zna da je Jović pored igračke karijere odlučio da investira u ekipu Zvijezde iz Bijeljine kako bi pomogao talentovanim igračima, a u međuvremenu je stigao i Miloš Ostojić, bivši fudbaler Partizana.

„Ambicije kluba su da pokušam da afirmišem mlade igrače. Do dobiju šansu da pokažu koliko mogu i da naprave nešto kvalitetno od svog života i karijere. I ja sam bio klinac, bio sam na početku, znam koliko je teško kad se ne dobije prilika“, kaže Jović za Nova.rs.

BONUS VIDEO Najbolji golovi sezone 2022/2023 u Bundesligi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare