Foto: EPA-EFE/Laurence Griffiths

Liverpul je utakmicom bez golova u revanšu četvrtfinala Lige šampiona sa Real Madridom ostao i bez poslednje šanse za trofej u aktuelnoj sezoni.

Zbog promašaja Vajnalduma, Salaha i Firmina navijači će se još dugo hvatati za glavu, a golmana Reala, Kurtou, sanjati kao najgoru noćnu moru.

Promašene šanse su sastavni deo igre, a ispadanje od najtrofejnijeg kluba na planeti teško da se može nazvati kiksom, ali u Liverpulovom slučaju, eliminacija nosi specifičnu težinu. Ispadanje od Reala, lako bi moglo da se ispostavi kao prelomna tačka, ne samo za ovu već, i naredne sezone.

PROČITAJTE JOŠ

Već od samog starta, sezona je za tim Jirgena Klopa krenula košmarno. Povreda Virdžila Van Dajka koja ga je izbacila do kraja prvenstva, bila je veliki udarac za klub koji je samo par meseci ranije osvojio dugo čekanu titulu u Engleskoj,  pre toga i Ligu šampiona.

U godini u kojoj su trebali da se postave temelji dominacije, sve je krenulo naopako. U prvom trenutku, Van Dajkova povreda nije previše uticala na rezultate, jer je Liverpul bio lider sve do decembra meseca.

U međuvremenu kao na traci su krenuli da se povređuju Matip, Gomez, Žota, Henderson… Liverpul se našao u situaciji da nema igrača koji bi mogao da igra štopera, krpili su se kako su znali i umeli, najviše sa Fabinjom koji se i sam kasnije povredio, a čak je i kapiten Henderson u nekim utakmicama i grao centralnog defanzivca, U jednom trenutku ostali su i bez Žote koji je, iako često sa klupe, bio najproduktivniji napadač „crvenih“ prvih nekoliko meseci.

Ubrzo je sve krenulo da se odražava na rezultate, i Liverpul je polako počeo da pada. Prepuštena je liderska pozicija na tabeli, a kada je 21. janura po prvi put izgubljena utakmica na „Enfildu“ posle skoro četiri godine, krenuo je slobodan pad. Seriju nepobedivosti, zamenila je serija od šest poraza u nizu na svom terenu, i ekipa Jirgena Klopa se odjednom našla daleko i od mesta koje vodi u Ligu šampiona.

Pad u ambis je delimično zaustavljen serijom pobeda u poslednja tri prvenstvena meča, čime je smanjen zaostatak za Čelsijem, Vest Hemom i Lesterom, ekipama sa kojima će se voditi borba za da mesta u najjačem klupskom takmičenju, ali neće biti sve u rukama „crvenih“.

Ostalo je da se odigra još samo sedam kola, a krajnji ishod će u velikoj meri definisati budućnost Liverpula.

Liverpool FC vs Real Madrid Liverpul vs Real Madrid
Liverpul vs Real Madrid Foto:EPA-EFE/Peter Powell

 

Ukoliko ekipa sa Enfilda ne uspe da se plasira u elitno takmičenje, to bi moglo da se odrazi na više nivoa. Onaj finansijski je evidentan, i došao bi kao šlag na tortu posle posledica koje je ostavila pandemija korona virusa i više od godinu dana bez navijača, promotivnih turneja i svih pratećih sadržaja koji donose veliki novac.

Ali nije to stvar koja najviše muči slavni engleski klub. Već dve godine se priča o odlascima dve velike zvezde Salaha i Manea, za koje su zagrizli španski velikani.

Egipćaninu ugovor ističe za dve godine, a sve informacije sugerišu da neće potpisati novi. Neigranje Lige šampiona bi samo pojačalo želju Salaha da ode, a Liverpul bi morao da razmisli da li želi da zaradi ili da zadrži potencijalno nezadovoljnog igrača.

Iako se Maneov odlazak ne spominje u tolikoj meri, jer se igrač retko oglašava, Real Madrid ga juri već dve sezone i spreman je da plati za njegov transfer. I Senegalcu ugovor ističe 2023. godine, a kako je već pet sezona na Enfildu, realna je mogućnost da zatraži odlazak u trenutku kada je izuzetno tražen na tržištu.

PROČITAJTE JOŠ

Eventualni odlasci Salaha i Manea, za Liverpul bi osim činjenice da ostaju bez verovatno dva najbolja igrača, mogao da bude problematičan i zbog toga što će biti teško pronaći adekvatne zamene.

Još se sećaju u klubu perioda kada im je plasman u Ligu šampiona bio vrhunac jednom u nekoliko sezona, a sve velike zvezde zaobilazile Liverpul i odlazile na neke atraktivnije destinacije.

Već dve godine se priča o dolasku Mbapea u čijem bi transferu trebalo da učestvuju i sponzori, ali je pitanje da li bi Francuz došao u ekipu koja sledeće sezone  bude igrala Ligu Evrope, ukoliko se ostvari najgori scenario.

Ono što najviše brine navijače i upravu kluba su sve češće priče i o odlasku čoveka koji je Liverpul vratio u vrh svetskog fudbala i doneo toliko željenu titulu.

Jirgenu Klopu ugovor ističe za tri godine i situacija još uvek nije alarmantna, ali se sve glasnije govori o njegovom povratku u domovinu, što na poziciji selektora Nemačke, što na mestu trenera Bajerna.

Kako god bilo, velikana engleskog fudbala čeka žestoka borba  do kraja sezone, i Liverpul će morati da pronađe način da se završi prvenstvo među četiri najbolje ekipe, spasi sezonu

i pregrupiše se na leto kada se povređeni igrači rehabilituju, klub napravi neophodne promene u kadru, a aktuelna sezona ostane samo rupa na putu.

U suprotnom, promašaji Salaha, Firmina i Vajnalduma će se dugo vrteti u glavama svih u Liverpulu kao niz propuštenih prilika da se preko trofeja Lige šampiona sezona iz tragedije pretvori u bajku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar