Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Mnoge izjave Srđana Đokovića ne prođu nezapaženo na zapadu, iako su se pojavile izvorno u srpskim ili hrvatskim medijima. Zbog toga je Novak Đoković doživeo neprijatnost u Monte Karlu.

PROČITAJTE JOŠ

Suočio se Novak sa pitanjem o provokativnim izjavama svog oca Srđana, koji je naročito bio oštar prema Rodžeru Federeru, a to su redovno prenosili mediji u Engleskoj, Španiji, Švajcarskoj…

Diplomatski je odgovorio Novak, iako je bilo jasno da mu ne popravlja rejting sve što otac kaže, često previše emotivno ili pod naletom adrenalina nakon velikih titula.

„Volim svog oca, on mi je velika podrška. Ne mogu da kontrolišem šta će da kaže, ima slobodu da priča sve što misli. Ne slažem se uvek sa njim. On je vrlo strastven i samo želi da me zaštiti. Naravno da ću ostati uvek uz njega“, rekao je Novak, a spisak provokativnih izjava prilično je dug.

„Ono najbolje od mene i moje supruge je on uzeo. Od mene srčanost i hrabrost, a od mame mirnoću i staloženost. On kad naiđe na zid, on stane pa razmisli, a ja udaram glavom dok ne padnem u nesvest. Pre jedno 10 godina Federer je napao mog sina dok je on bio još mlad sa 18-19 godina, znao je da dolazi neko ko će biti bolji od njega. Rekao sam tad da je on veliki šampion, u to vreme najbolji, ali koliko je veliki šampion, isto toliko nije dobar čovek“, rekao je Srđan Đoković početkom aprila.

Pre toga, u junu 2020. je na Sportklubu bio takođe oštar.

„Federer gaji toliki animozitet prema Novaku… Šta misliš, zašto on i dalje igra u 40. godini? To je onako baš super? To je pošto mu ‘dišu za vrat’ i Nadal i Novak, pa ne može da preboli činjenicu da će oni biti bolji od njega. Idi, čoveče, gaji decu (ima ih četvoro, prim.aut), bavi se skijanjem, radi nešto. Tenis je samo trenutna stvar. Federer je hladan, Švajcarac. Veliki je rival, ogroman šampion, ali nije dovoljno veliki da bi bio veliki kao što je Novak. On je to shvatio kada se Novak pojavio sa 19 godina. I sve kasnije izjave proizašle su iz te činjenice da je shvatio da je došao klinac koji će biti bolji od njega“.

Tom prilikom, bio je blaži prema Rafi.

„On je drugačiji. Iz dobre je porodice, sa njima imamo super odnose, ali teško je u periodu dok se bave tenisom da budu veliki prijatelji. Siguran sam da će biti mnogo drugačije kada završe sa tim poslom i počnu da se bave privatnim i porodičnim životom.“

I u februaru 2020, imao je šta da kaže o Federeru.

„Federer je sjajan teniser, ali to se ne bi moglo reći kada je reč o njegovoj ljudskosti. On je ljubomoran na Novaka od trenutka kada se pojavio, jer je znao da je bolji od njega i da će ga prevazići.“

Nije mnogim Federerovi fanovima promaklo ni da ga je Srđan „terao“ u penziju sa 34 godine, a sve to škodilo je Novakovom imidžu.

Zbog Srđanovog preemotivnog praćenja mečeva, Novak je svojevremeno na Vimbldonu reagovao, 2009. godine.

Tokom meča protiv Hasa je naredio ocu i bratu da odu iz lože, čak i Marijanu Vajdi, a tada su ostali samo majka i stric Goran.

Pored njega, morali su da odu menadžer Alon Kakšuri, trener Marjan Vajda i fizioterapeut Miljan Amanović.

U loži su nakon ove čistke ostali samo majka Dijana i stric Goran, koji je, za razliku od svog brata, poznat po blagoj naravi.

Novak je taj meč izgubio, a kada se glava ohladila, obrazložio je potez.

„Nisam bio ljut ni na koga u loži, već na sebe samog! Znate, kada osetite da vam ništa ne polazi za rukom, pokušavate da nađete podršku na tribinama. Podrška je bila velika i od moje porodice i od trenera, ali oni ne mogu ništa da urade osim da me podrže. Sve je bilo na meni i žao mi je što je samo nekoliko poena odlučivalo pobednika“, naveo je tada Novak.

Sada je daleko iskusniji i ovakve situacije ume da „ishendluje“, pa sve ostaje samo na provokativnim intervjuima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare