Foto:Vesna Lalić

Kao bomba je odjeknula vest da su bivši igrači i treneri Partizana organizovali akciju za smenu aktuelnog rukovodstva crno-belih predvođenih Miloradom Vučelićem i Milošem Vazurom.

Grupa koju predvodi Đorđe Tomić, a u kojoj su i imena poput Saše Ilića, Vladimira Ivića, Vladimira Stojkovića i drugih potpisala je „Apel nadležnim institucijama i javnosti sa zahtevom za podršku za oslobađanje FK Partizan“.

Ovaj korak preduzet je nakon inicijative navijača koji su i sami saopštenjem podržali ovu akciju i koji već godinu dana bojkotuju utakmice koje ekipa igra na svom stadionu sa ciljem da se smeni aktuelna uprava.

PROČITAJTE JOŠ

„Klub koji je nekada bio simbol slobode, sada je otet i zarobljen. Pogođeni teškim stanjem u kome se već dugo nalazi, odlučni smo u nameri da zajedno sa armijom vernih navijača i iskrenih partizanovaca pokrenemo borbu za oslobođenje FK Partizan“, stoji između ostalog u Apelu, na koji je odgovor stigao i od aktuelne uprave.

Oni su demantovali sve i Apel okarakterisali prepunim laži i insinuacija i optužili Đorđa Tomića za manipulaciju dodajući da je veliki broj legendi povukao svoju podršku za smenu.

Iako je nakon godina uništavanja kluba, nikad gorih rezultata i katastrofalnog finansijskog stanja neophodno da se u jednom od dva najveća srpska kluba dese korenite promene, postavlja se pitanje kako do njih i doći, a da nije klasičan upad i uzurpacija prostorija, odnosno da do njih dođe regularnim putem.

Kako trenutno stoje stvari, do toga je moguće doći na dva načina u teoriji, dok u praksi samo jedan ima kakve-takve šanse.

Jedan je da se smena dogodi unutrašnjim izborima u klubu preko Skupštine, ali tu postoji ozbiljan problem.

Po novom statutu iz 2019. godine, predsednik se bira na skupštini, koja ujedno ima četvorogodišnji mandat. Tokom 2022. godine odrane sui dve skupštine koje su bile nenajavljene i jedna je bila izborna. Ta izborna skupština je izabrala Milorada Vučelića na mandatni period od pet godina koji nije iskoristio do kraja nakon što je krajem avgusta prošle godine podneo ostavku na tu funkciju.

Foto: FK Partizan

Osim toga sastav Skupštine koji je trebalo da bude oličenje najboljih u Partizanu je prema rečima profesora Vladimira Vuletića za Nova.rs svojevremno, postao sastav ljudi koje niko ne zna, a uglavnom su ili u rodbinskim ili u kumovskim vezama sa Milošem Vazurom. Njima kada istekne mandat dobijaju zadatak da predlože nove članove i sami sebe obnavljaju.

Tako je stvoren hermetički zatvoren sistem po kojem članovi Skupštine biraju predsednika, a pored toga mogu da izaberu jedni druge i tako neprekidno u krug vrte ista imena odana sadašnjem rukovodstvu.

Kada na sve to dodamo da je predsednik u ostavci Milorad Vučelić krajem prošle godine nekoliko meseci nakon ostavke obratio na promociji kalendara u svojstvu predsednika, postavlja se pitanje da li Partizan ima prvog čoveka kluba ili je na snazi nova ujdurma. Ako je Vučelićeva ostavka i dalje na snazi, kako je moguće da uprkos činjenici da statut predviđa obavezan izbor novog predsednika u roku od mesec dana, Partizan i dalje nema prvog čoveka i da li je Vučelić tu ostavku povukao, a da to nikom nije rečeno?

Situacija sa smenom kroz institucije kluba iz svega navedenog deluje gotovo nemoguća, pa tako ostaje druga opcija.

U pitanju je uvođenje prinudne uprave od strane Sportskog društva Partizan čiji je član i fudbalski klub. Pre dve godine došlo je do raskola i na tom nivou, jer je sa te pozicije smenjen Milorad Vučelić, a nasledio ga je Ostoja Mijaliovića, prvi čovek košarkaškog kluba.

Vučelić tada nije prihvatio smenu koju je podržala velika većina u sportskom društvu, pa je organizovao paralelnu skupštinu, ali je posle zavrzlame koja je trajala mesecima ostao kratkih rukava jer je u APR upisano novo rukovodstvo.

Nova uprava sportskog društva već je jednom prilikom donela odluku o uvođenju prinudne uprave koju aktuelno rukovodstvo Partizana nije priznalo, a posle nekog vremena se od te ideje odustalo.

Sada, kada postoji kritična masa bivših igrača i navijača, možda bi nova inicijativa u tom smeru mogla ponovo da se pokrene, ali daleko od toga da bi sve išlo glatko jer aktuelno rukovodstvo nema nameru da odstupi, a svojevremeno su najavljivali i istupanje iz redova sportskog društva samo kakako bi zadržali fotelje i privilegije.

Druga stvar je što za sada ne postoji ni jasna ideja pokretača inicijative ko bi nakon smene preuzeo klub niti kakav je plan za dalji razvoj, ali se konačno oko kluba nešto dešava, a predstojeći dani bi mogli da donesu odgovore o čitavoj akciji i daljim koracima.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare