Foto: EPA-EFE/LUIS TEJIDO

Fudbalska industrija generiše toliki novac da su ekonomije mnogih država pred kolapsom jer su sezone prekinute.

O tome koliko je sport važan za normalno funkcionisanje državnih sistema svedočile su situacije koje su prethodile proglašavanju pandemije koronavirusa.

Primer utakmice Lige šampiona između Atalante i Valensije odigrane u Milanu i činjenica da se svih 40.000 prisutnih navijača smatra zaraženim govori o želji nadležnih da pređu granicu odgovornog ponašanja ne bi li uspeli da pokupe i poslednji cent pre zatvaranja celog sveta koje je bilo neminovno.

PROČITAJTE JOŠ

Takvo ponašanje je viđeno i u košarci, Evroliga je insistirala da u Milano otputuju igrači Real Madrida, dok je NBA liga vodila svoju politiku sve dok se nije pojavio „slučaj Gober“.

Istovremeno, teniske organizacije su otkazivale turnire i upozoravale na moguće fatalne ishode nastavljanja takmičarskih sezona u svim sportovima.

Do „vraćanja u normalu“ se ne dolazi pukim prekidanjem vanrednog stanja i određivanjem datuma za nastavak prekinutih aktivnosti, ali…

„Vratimo se na teren“, apelovao je američki predsednik Donald Tramp i do kraja ogolio već dobro znanu i u ovom tekstu iznetu činjenicu da su sportski događaji nužni i neophodni za funkcionisanje ekonomskih sistema.

Foto: Reuters/Marcelo del Pozo/Guliver

Vremena za čekanje nema ni u drugim krajevima sveta, a sve oči su uprte u zvaničnike fudbalskih liga koje nose epitet najpopularnijih.

Poput situacije u kojoj je Evroliga zahtevala da se odigra utakmica u Milanu, posle koje se u Madrid sa virusom vratio košarkaš Trej Tompkins, stvari u fudbalu diktira UEFA, koja želi da njen kalendar takmičenja za sledeću sezonu bude potpuno otpoštovan.

O tome je za Nova.rs govorio generalni sekretar Zajednice superligaša Darko Ramovš, navodeći da će sve lige morati da pošalju spisak timova koji će učestvovati u narednoj sezoni evropskih takmičenja do kraja jula.

Pritisak ekonomije, pritisak krovnih organizacija, pritisak i samih klubova koji su dovedeni na rub egzistencije, „pogurao“ je povratak fudbala, ali to nikako neće biti jednostavno.

Pojedine države su iz stanja potpunog karantina počele da prelaze u „Fazu 2“, koja u različitim interpretacijama znači povećanje aktivnosti i pravljenje „guliverovskih koraka“ ka nužnoj normalizaciji stanja.

Jedna od mera je i masovno testiranje stanovništva koje je donelo, sa aspekta zdravlja, korisne informacija, ali je državama i ekonomijama upalilo novi alarm sa pretećim znakom „stop“.

Ka vraćanju u pređašnje stanje je krenuo i srpski fudbal i već na prvom koraku dobio upozorenje u vidu pozitivnog rezultata testa na koronavirus jednog fudbalera Novog Pazara.

Foto: Emir Sadovic/Starsport

Srećom, stvari su izgleda ostale na tome pošto nema informacija o eventualnim novim slučajevima, a skraćivanje sezone pomaže da celokupna slika ne dobije veća zamućenja.

Dok je centar pažnje javnosti zainteresovane za fudbal bio usmeren ka Italiji, pregovorima, dogovorima, mišljenjima, u Španiji okolnosti nisu nimalo bolje.

Naprotiv.

PROČITAJTE JOŠ

Masovna testiranja su utvrdila postojanje koronavirusa kod fudbalera iz četiri kluba, Betisa, Granade, Atletiko Madrida i Real Sosijedada.

Paradoksalno, to se dogodilo u danima kada se broj umrlih u Španiji smanjuje, ali opasnost i dalje postoji na šta upozoravaju zvanični zdravstveni organi.

Tome u prilog ide i podatak da su trojica fudbalera Betisa označeni kao pozitivni na koronavirus, iako nisu imali nijedan dosad poznati simptom zaraze.

„Upozoravamo, ne opuštajte se, poštujte mere na treningu, kod kuće i na putu kako biste sprečili širenje virusa i ličnu zarazu“, navedeno je iz Ministarstva zdravlja.

Propisanim merama za vraćanje sportskih događaja je navedeno i da je igračima zabranjeno da se pozdravljaju, rukuju, da slave golove i da razmenjuju dresove, ali će morati da menjaju svoju opremu u poluvremenu utakmica.

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Ipak, apsolutno ne postoji način da se spreče telesni kontakti, što ostavlja fudbalere samo u nadi da onaj sa kojim se nalaze u duelu u svom organizmu negde nema skriveni virus koji se nije manifestovao ni na koji način.

Jedna od mera koju je uvela španska vlast je dezinfikovanje sportskih objekata „virkonom“, posebnim sredstvom za koje se tvrdi da može da uništi oko 500 poznatih virusa, bakterija, prenosilaca buđi i gljivica.

„Objekti treba da budu zatvoreni šest ili sedam sati, prva polovina vremena se koristi za nanošenje sredstva, a druga za provetravanje“, preneli su španski mediji.

La Liga je u nedavnom saopštenju navela da namerava da upotrebi sve svoje mogućnosti kako bi obezbedila uslove za nastavak takmičenja, ali su sve češće reakcije fudbalera koji sumnjaju u potpunu bezbednost.

U moru reakcija se izdvaja saopštenje Eibara, kluba za koji nastupa srpski reprezentativni golman Marko Dmitrović.

„Strahujemo da bi naši članovi mogli da se inficiraju i da prenesu zarazu porodici, prijateljima, čak i da pokrenu novi talas zaraze sa katastrofalnim posledicama. Zdravlje svih mora da bude na prvom mestu. Tražimo garancije i odgovornost za sve“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar