Filip Đuričić; Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Za razliku od većine liga koje su iz dana u dan bliže povratku na teren, u Seriji A potpuno suprotna situacija. Sve veći broj zaraženih fudbalera ukazuje čelnicima lige da je povratak misaona imenica... Jedno su želje, a drugo realnost.

Korona se uvukla u pola lige. Posle Torina, Fjorentine, Sampdorije, i u Milanu ima zaraženih. Da je izuzetno napeta situacija na Čizmi prvo je u razgovoru za Nova.rs otkrio Nenad Tomović iz Spala, a onda nas je dodatno uverio Filip Đuričić, ofanzivni vezista Sasuola i reprezentativac Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

Momak rodom iz Obrenovca, koji se posle Benfike, Majnca, Anderlehta i Sautemptona skrasio u Sasuolu, gde trenutno živi s porodicom, kaže da se u vazduhu oseća napetost i neizvesnost, nakon što je odsviran kraj Serije C.

Identična sudbina očekuje i Seriju B, a vrlo je moguće da pomenuti scenario bude preslikan i primenjen na elitno fudbalsko društvo, koje bi u tom slučaju doživelo krah od 200 miliona evra od zagarantovanih televizijskih prava. Jer, ostalo je još 12 kola do kraja…

„Voleo bih da se nastavi Serija A, ali isključivo ukoliko postoje adekvatni uslovi. Ako nema rizika po nas igrače, članove stručnog štaba. Vidim da guraju iz sve snage da se nastavi, jer pričamo o ogromnim finansijskim gubicima koji bi i te kako uticali na slabije stojeće klubove. Nije problem za Juventus, Inter, Atalantu, ali čak je i u mom Sasuolo koji ima gazdu i stabilnog sponzora, malo frka… Đenova, i recimo Sampdorija u kojoj sam bio, tamo je normalno da kasne dve plate, a sve ovo što se dešava s koronavirusom samo pogoršava situaciju. Ponavljam, zbog tog finansijkog kolapsa guraju da se igra, ali… Nije vredno rizikovati zdravlje zbog tih nekih 12 kola, ako vam niko ne garantuje bezbednost. Jer, zdravlje i ljudski životi su na prvom mestu. Imam dvoje dece, ćerku Đurđu (5) i sina Konstantina (3) i oni su mi najvažniji. Neću uopšte da razmišljam da dođem u situaciju da mogu na terenu da se zarazim, a da to ne znam i da dođem kući“, jasan je 28-godišnji Đuričić u razgovoru za Nova.rs.

Foto: EPA-EFE/FILIPPO VENEZIA

Fudbalski je prohodao u Radničkom iz Obrenovca, kasnije bio i član mlađih kategorija Crvene zvezde. Sada je konstantno na vezi s ostalim srpskim fudbalerima u Seriji A. Razmenjuju dragocene informacije o sudbini prvenstva.

Peh do peha: Stradalo koleno, mogao sam da ogluvim

Na pitanje zbog čega njegov Sasuolo zauzima tek sredinu tabele, a odolevali su najjačim rivalima, Đuričić otkriva da su krive povrede.

„Krenul smo sezonu malo slabije. Nisam igrao prvih šest kola zbog kolateralnih ligamenata kolena. Došao sam u Srbiju na oporavak i kada sam se vratio u Italiju dobijem upalu srednjeg uha. Rekoh, nema veze igraću tako s bolom. Kad ispostavi se da je ozbiljna priča, da mogu da ostanem gluv na to uvo. Dva meseca sam čuo svega 30 odsto, preskočio sam još tri utakmice i na sreću kortizom me je spasio. Počele su da se ređaju utakmice, golovi, asistencije. S Juventusom smo odigrali 2:2, s Milanom 0:0, izgubili smo samo od Lacija 2:1 i od Inter kod kuće 4:3. Ofanzivna smo ekipa, naš trener je atipičan za italijanskog podneblje. Nije defanzivac, već pokušava da kopira Gvardiolu“, kaže Đuričić.

„Držimo se zajedno, pričam stalno jedni s drugima. Čuo sam se recimo s Darkom Lazovićem, koji igra za Veronu i kaže da nema zaraženih kod njih u klubu, ali čak osmorica imaju antitela. To znači da su u nekom trenutku imali virus, a nisu imali simptome. Ko zna, možda ja kad se budem testirao na koronavirus iduće nedelje, može da se ispostavi da sam i ja imao i preležao na nogama. Čujem se još i sa Sašom Lukićem, Milenkovićem, Vlahovićem, kapitenom Kolarovim, Radovanovićem“, ističe Đuričić.

Prekid u Seriji A zbog koronavirusa usledio je taman kada su Đuričić i Sasuolo krenuli da igraju najbolji fudbal i beleže odlične rezultate. Ofanzivni vezista na svom kontu ima četiri gola i tri asitencije na 18 odigranih mečeva.

Želi svim srcem da ponovo trči za loptom po terenima širom Italije, ali se ponovo vraća na priču o bezbednosti.

Pre svega zbog specifičnih treninga, koji zapravo i nisu oni pravi fudbalski treninzi.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

„Bio je zakazan sastanak za 18. maj, ali su novi slučajevi zaraženih fudbalera ubrzali priču i sada se spominje sreda kao novi datum. Poslednji u nizu od predloga jeste da se svi mečevi igraju na jugu Italije. Na neutralnom terenu, jer tamo je najbezbednije, najmanji je procenat zaraženosti. Prave milion kombinacija da spasu sezonu, samo ne znam koliko je to izvodljivo. Što se tiče treninga, mi smo krenuli od ponedeljka u sportskom centru. Dozvoljeno nam je samo da budemo na terenu, nema ulaska unutra. Ne možemo ni u teretanu. Svaki igrač ima svoj deo terena koji može da koristi, a tuširamo se kod kuće. U ponedeljak ćemo raditi testove kao za početak sezone, da vidimo koliko smo spremni. Mene u petak očekuje test na koronu. Svi jedva čekamo da se donese odluka, kakva god, ali samo više da je donesu jer ovo čekanje uvodi u neku nervozu. Igrači će doći sami u situaciju da istupe javno i da kažu da neće da igraju. Iz tog razloga najbolje je da čelnici Serije A što pre preseku i kažu nastavlja se, ili se okrećemo narednoj sezoni“, zaključio je Đuričić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar