"Ubi" nas loše vreme u Nemačkoj tokom ovog Evropskog prvenstva, ali čak i po kiši vredi posetiti Keln.

Foto: Promo

Sve što ti treba ovog leta – Budi deo zabave, budi pobednik. Mozzart Euroforija!

Foto Nova .rs

Zanimljivo je da Keln važi za jedan od najtoplijih gradova u Nemačkoj, ali je ujedno i jedan od najoblačnijih sa samo 1568 sunčanih sati u godini. Keln je bio često na udaru poplava, koje su ovih dana gledamo i u Srbiji, međutim, grad je uspeo da se izbori s ovim problemom, iako Rajna na prvi pogled deluje prilično neukrotivo.

Teško je sada u nekoliko redova, koji bi vam držali pažnju, opisati ovaj kulturni centar Rajnske oblasti sa više od 30 muzeja i stotinama galerija, mostovima i Fenloer štrase, ulicom koja je duga 8,536 metra i ide u pravcu Holandije.

PROČITAJTE JOŠ:

Ono što u Kelnu privlači pažnju „turisti na dan“ jesu priče o katedrali, jednom misterioznom broju 4711, i čuvenoj kolonjskoj vodi, kao i „kelš“ pivu koje se konzumira iz čaša 0,2, kao da su kapi za oči.

Verujte da je to ozbiljan šok po dolasku iz Bavarske, gde smo bili smešteni dok je Srbija igrala na Evropskom prvenstvu, i gde se insistira na kriglama od pola litra, litar, a vrlo često i na petolitarskom burencetu.

Nego, da se mi vratimo Kelnu.

Ne znam ko je smislio da glavna želenička stanica bude smeštena pored katedrale, ali bolju ideju nije mogao da ima. Po izlasku sa stanice prvo što možete da vidite jeste upravo ona. Prizor koji ostavlja bez daha.

Foto: Nova.rs

Tek kada sam video ovaj objekat shvatio sam kakav je zapravo kompliment kada vam neko kaže: „stariš kao katedrala“. Zaštitnici Kelnske katedrale su Sveti Petar i Bogorodica, i u proseku je dnevno poseti 20.000 ljudi, više od sedam miliona ljudi godišnje.

Ova lepotica je visoka 157,38 metara i druga je po visini katedrala u Evropi, a treća u svetu. I površina joj je impozantna, od gotičkih katedrala samo su one u Sevilji i Milanu veće od nje.

Gradnja katedrale počela je 1248. godine, a završena je 1880. I preživela je savezničko bombardovanju pri kraju Drugog svetskog rata, kada je Keln bio sravnjen sa zemljom.

Foto: Nova.rs

Katedrala ima 12 zvona, najstarije zvono teško je 3,8 tona i od njega imaju dva teža, ali novija, od 10,5 i 5,6 tona. Kovčeg tri kralja je postigao svetsku slavu kao najveće delo zlatarske veštine.

Katedrala je zaista čarobna i ostavlja bez daha, i sad bih mogao da patetišem kao je katedrala neka „starica“ koja sedi na obodu Rajne, ali neću. Zaista je spektkularna, toliko, da bar pola sata sedite i gledate u njenu fasadu kako biste zapazili sve detalje.

U Kelnu ćete, inače, ako se udaljite od katedrale, često proći pored zgrada na kojima stoji broj „4711“.

Foto: Nova.rs

Svi znate za kolonjsku vodu, ili drugi naziv za nju je toaletna voda.

Ona je nastala u Kelnu 1709. godine, a tvorac je bio Đovani Marija Farina. Funkcija je bila da prikrije neprijatne mirise, a to je činila mešavinom eteričnih ulja iz plodova citrusa, koji su kombinovani sa uljem lavande.

Keln je bio izuzetno prljav, neprijatan miris se širio iz kanala, konjski izmet, prljavština je prekrivala ulice. Pripadnici visokog društva izbegavali su vodu jer su mislili da je ona prenosilac zaraznih bolesti, i nije bila poželjna njena upotreba u svakodnevnom održavanju higijene. Kako bi prikrili mirise okoline i sopstvenog tela artistokrete su koristile različite preparate. Navodno je i Napoleon trošio dnevno bocu ove kolonjske vode.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada su Francuzi, predvođeni Napoleonom, 1794. godine zauzeli Keln naredili su da se svakoj zgradi u gradu dodeli jedinstveni broj. Zgrada u kojoj se proizvodila ova kolonjska voda imala je broj 4711. To je sada najpoznatiji broj u Kelnu.

Naša sjajna rubrika zadovoljna.rs pisala je o ovom čarobnom broju i čarobnoj Odri Hepbern (Omiljeni parfem Odri Hepbern star je preko 200 godina).

Ko se seća tog čuvenog doručka kod Tifanija, kratke crne haljine, baletanki i parfema „4711“, zna i o čemu pišemo.

Zato jeste čudna priča o Napoleonu koje je navodno voleo prirodni miris svoje žene Žozefine, kojoj je posle bitaka poručivao: „Ne kupaj, se dolazim kući!“

Parfem je dobar, pivo je za hipstere, Keln je prelep…

Foto: Žikica Babović/Nova.rs
Foto: Žikica Babović/Nova.rs
Foto: Žikica Babović/Nova.rs
Foto: Žikica Babović/Nova.rs
Foto: Žikica Babović/Nova.rs
Foto: Žikica Babović/Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare