mrdaković
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Srpski sport potresla je tragična vest da je Miljan Mrdaković protekle noći izvršio samoubistvo u stanu na Zvezdari. Nekadašnji golgeter navodno je rekao "ne mogu više" i pucao sebi u glavu u 38. godini.

Miljan Mrdaković je imao vrlo živopisnu karijeru i proputovao je fudbalski svet. Nosio je dres Partizana u mlađim kategorijama i nacionalnog tima na Olimpijskim igrama, a pored Srbije igrao je još i u Belgiji, Austriji, Ukrajini, Izraelu, Portugalu, Kini, Kipru, Singapuru, Grčkoj.

Promenio je čak 20 klubova iz 11 zemalja na seniorskoj sceni.

PROČITAJTE JOŠ

Igrački je prohodao u rodnom Nišu, u Radničkom, odakle je prešao u Partizan koji je napustio sa samo 16 godina. Bila je to tada jedna od većih afera u srpskom fudbalu…

Mrdaković i Goran Lovre su još kao kadeti prešli u Anderleht, a tragično stradali golgeter tako je odlaskom u Belgiju započeo svojevrsno putešestvije širom sveta.

Deo prvog tima slavnog belgijskog kluba bio je u sezoni 2001/2002. i kako nije dobio šansu vratio se u Srbiju, i zablistao u OFK Beogradu.

Tokom prvog mandata na Karaburmi bio je najbolji strelac domaćeg prvenstva sa 20 golova na 32 utakmice, a „romantičari“ su zahvaljujući njegovim pogocima završili na trećem mestu.

Mrdaković u duelu sa Ivanom Tomićem; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Odlične partije donele su mu novi odlazak u inostranstvu, opet u Belgiju, samo te 2003. u Gent. Ipak, posle sezone opet se našao u OFK Beogradu, da bi 2005. nastavio globtrotersku karijeru.

Put ga je vodio u Salcburg i Metalist iz Harkova, koji su bili usputne stanice jer Miljana Mrdakovića nije držalo mesti – čak 20 puta je menjao sredinu.

Gotovo svake sezone prelazio je u novi klub i novu državu. Posle boravka u Šandongu u Kini, dve godine je vezao u Apolonu, i na Kipru je beležio sjajne partije. U sezoni 2010/2011. bio je prvi strelac lige sa 21 pogotkom na 32 utakmice, pa je na kraju iz Apolona prešao u AEK Larnaku.

Mrdaković
Foto: EPA/FRISO GENTSCH

Potpisao je trogodišnji ugovor, upisao sedam golova na 18 mečeva i u februaru 2012. opet odlučio da „digne sidro“, na poziv kineskog Đangsu Sentija. Nije se tamo dugo zadržao, pošto su zov Kipra i Grčke bili primamljiviji, ipak je tamo i najbolje igrao pored Srbije.

Oprobao se i u Singapuru, branio je boje Tampines Roversa i igračima sa ovih prostora otvorio vrata novog fudbalskog sveta. Sa 25 golova u svim tamošnjim takmičenjima došao je do ličnog rekorda sezone uz osvajanje dva trofeja.

Smiraj karijere proveo je u domovini. Vojvodina mu je bila 18. klub za koji je zaigrao, imao je i kratak „izlet“ do solunskog Asterasa, da bi u Radu i OFK Beogradu rešio da stavi tačku, pre tri godine. Simbolično – na Karaburmi, gde se našao treći put i u dresu kluba kojem se najviše i proslavio.

PROČITAJTE JOŠ

Imao je i relativno zapažene reprezentativne nastupe. Mrdaković je od 2001. igrao za Jugoslaviju na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina, a bio je i deo U21 selekcije pod vođstvom Vladimira Petrovića Pižona.

Vrhunac u nacionalnom timu doživeo je pod komandom Miroslava Đukića koji ga je 2008. uvrstio u ekipu za Olimpijske igre, kao jednog od trojice igrača starijih od dozvoljene granice, pored Aleksandra Živkovića i Vladimira Stojkovića.

Igrao je na sva tri meča grupne faze i bio strelac u porazu od Obale Slonovače (4:2). Dobio je poziv i za A tim reprezentacije Srbije u maju 2011. godine, opet pod vođstvom Pižona Petrovića, ali zbog povrede nije zaigrao na prijateljskim utakmicama.

Mrdaković je iza sebe, pored bogate i vrlo živopisne karijere, ostavio i sina Uroša (2004. godište) koji igra u mlađim kategorijama Radničkog iz Niša.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar