Andrija Kaluđerović
Foto: Peđa Milosavljević/starsport

Tri srpska fudbalera su u vrhu fudbalskih ambasadora u svetu po broju država u kojima su bili angažovani, a jedan od njih još uvek ispisuje stranice bogate igračke biografije.

Miodrag Anđelković, bivši fudbaler ponikao u OFK Beogradu, rekorder je među srpskim fudbalskim profesionalcima po broju država u kojima je igrao, a u odabranom društvu Srbiju predstavljaju još Andrija Kaluđerović i Miljan Mrdaković.

PROČITAJTE JOŠ

Nekadašnji napadač sa Stare Karaburme je počeo da ispisuje živopisnu igračku biografiju, a zaustavio se na 22 kluba iz 15 država.

Anđelković je iz Beograda otišao u Španiju (Espanjol, Almerija), a niz je nastavio pečalbom u Nemačkoj (Grojter Firt), Izraelu (Hapoel Petah Tikva), Turskoj (Antalija), Brazilu (Fluminense, Koritiba), Poljskoj (Lođ), Južnoj Koreji (Inčon), Japan (Osaka), Kazahstanu (Irtiš), Ukrajini (Metalurg), Saudijskoj Arabiji (Al Ahli), Kini (Dalian Šide, Jiteng), Rumuniji (Panduri, Internacional) i Kanadi (Brentford).

Upravo u matičnom OFK Beogradu Anđelković je ostavio najzapaženiji trag odigravši 62 utakmice na kojima se ukupno 14 puta upisao u strelce, a osim u redovima plavo-belih zapažen golgeterski učinak imao je i u Brentford Galaksiju gde je na 19 susreta postigao 10 pogodaka.

Česte selidbe uticale su da u malo kojoj sredini ostvari učinak vredan pomena, a u čak 12 klubova upisao je jednocifren broj utakmica.

Jedinstvenom biografijom pisanom na četiri kontinenta, nekadašnji fudbaler rodom iz Kosovske Mitrovice izdvaja se ne samo u Srbiji već i u svetu, a bogat fudbalski CV upotpunio je u Srbiji gde je osim za matični OFK Beograd igrao još i za Sartid i Mladenovac.

Korak iza Anđelkovića je još jedan ambasador „romantičara“, takođe napadač ponikao u redovima plavo-belih – Andrija Kaluđerović.

Aktuelni napadač Rada u u dosadašnjoj karijeri obišao je jednu državu manje od starijeg kolege, ali se može pohvaliti listom klubova koja je za jedno ime duža od Anđelkovićeve.

Zbirno obišli 30 država

Trio napadača sa neverovatnim biografijama zajedno je igrao u ukupno 30 različitih zemalja i na čak pet kontinenata.

Najbolji strelac u istoriji Superlige sa 68 pogodaka posle prvih fudbalskih koraka na Staroj Karaburmi igrao je i za Njegoš, Mačvu, Hajduk, Spartak iz Subotice, Radnički iz Pirota, Rad i Crvenu zvezdu. Iz Ljutice Bogdana Kaluđerović je krenuo u zavidnu internacionalnu avanturu koja ga je vodila kroz Kinu (Peking Guan), Španiju (Rasing Santander), Kipar (AEL Limasol), Švajcarsku (Tun), Australju (Brizbejn), Katar (Al Šahanija), Litvaniju (Žalgiris), Tajland (Port), Novi Zeland (Velington), Sloveniju (Olimpija), Indiju (Delhi), Hrvatsku (Inter Zaprešić) i Letoniju (Riga).

Iskusni golgeter osim na superligaškoj pozornici, posebno uspešan bio je tokom boravka u Litvaniji gde je u dresu Žalgirisa postigao 20 utakmica na 19 mečeva i tako bio među najzaslužnijima za osvojenu titulu.

Između angažmana u brojnim egzotičnim zemljama na tri kontinenta Kaluđerović se tri puta vraćao u Srbiju gde je u dva mandata nosio dres Rada i jednom Vojvodine.

Treći na listi igrača koji su igrali u više od 20 klubova i u dvocifrenom broju zemalja je Miljan Mrdaković. Još jedan napadač koji je prošao kroz redove „romantičara“ takođe sa pravom nosi epitet fudbalskog pustolova, ali 20 klubova iz 11 država dovoljno je tek za treće mesto, iza Kaluđerovia i Anđelkovića.

Miljan Mrdaković
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Nišlija školovan u Partizanu na domaćoj pozornici igro je za OFK Beograd i Rad, a trčeći za loptom obišao je Belgiju (Anderleht, Gent), Austriju (Salcburg), Ukrajinu (Metalist), Izrael (Makabi Tel Aviv), Portugaliju (Vitorija Gimaraeš), Kinu (Šendong Luen, Đingsu), Kipar (Apolon, Etnikos, AEK Larnaka, Paralinmi), Grčku (Veria, Levadijakos, Agrotikos), Singapur (Tampines).

Mrdaković je fudbalski zenit dostigao tokom boravka na Kipru gde se najduže i zadržao, a Apolon je jedini klub u kojem je vezao dve sezone. Za ekipu iz Limasola na 31 utakmici čak 21 put je tresao mreže rivala.

Andrija Kaluđerović kao jedini aktivan iz pomenutog društva, privlači posebnu pažnju jer bi u slučaju da se ponovo oproba u inostranstvu, u nekoj od država koje do sad nije posetio, dostigao rekord Miodraga Anđelkovića po broju država u kojima je igrao.

„Vratio sam se na Banjicu posle nešto lošije godine i želja mi je da napunim statistiku, vratim se u golgetersku formu i pomognem klubu da ostvari svoj cilj. Nisam se zasitio putovanja i novih izazova, nadam se da ću još nekim inostranim angažmanom dopuniti biografiju. Osećam se dobro, spremno, i igraću dokle god je tako. Još nisam rekao svoje“, istakao je 32-godišnji centarfor potom dodavši:

„Posle prethodne godine u kojoj sam imao učinak ispod svog proseka naišao sam na osporavanja. Krenule su priče da su me stigle godine, ali sam ih u Radu demantovao sa pet golova na isto toliko utakmica. Prvenstvo je prekinuto u lošem trenutku, ali tako je kako je. Spremam se za nastavak takmičenja“.

Prostora da se dopuni bogata igračka lična karta iz Kaluđerovićeve perspektive ima sasvim dovoljno, a želja mu je da se okuša i „preko bare“. U slučaju da ostvari san 32-godišnji centarfor izjednačio bi rekord Miodraga Anđelkovića po broju država u kojima je igrao.

„Supruzi i deci se posebno svidelo na Novom Zelandu, u Velingtonu nam je bilo fenomenalno za život, školovanje dece… Baš san snova i mogao bih bez problema da živim tamo. Bilo je lepo i u Brizbejnu, mada sam zaista imao sreće da sam uvek živeo u lepim gradovima. Neostvarena želja mi je da zaigram još u Sjedinjenim Američkim Državama. Imam ambiciju da se okušam u MLS“.

Još jednako gladan golova

Centarfor rođen u Bačkoj Topoli ne skriva želju da aktuelna situacija što pre prođe i da se vrati na zeleni tepih.

„Tokom prinudne pauze se nisam osvrtao iza sebe, ali sam na Zvezda TV kanalu naišao na susret sa Ventspilsom i prisetio se tog perioda, odgledao sam celu utakmicu sa zadovoljstvom i uživajući. Bio sam mlađi, ali i dan danas imam istu glad za golovima. Verovatno sam tad mogao više da trčim, ali danas to nadoknađujem iskustvom“, kazao je Kaluđerović.

Spisak od 22 kluba i 14 zemalja urezan je u pamćenje fudbalskog pustolova i najboljeg strelca u istoriji Superlige.

„Imam odlično pamćenje, sećam se čak i utakmica iz kadeta i omladinaca, a kamoli iz seniorskog fudbla. Pamtim većinu utakmica, sve timove i države. Igrao sam u pregršt zemalja, obišao planetu zajedno sa porodicom i na našem putu stekli smo prelepa iskustva koja je nemoguće kupiti. Veoma sam srećan zbog toga“.

Iako su iskustva mahom pozitivna, fudbalski utisci bacaju senku na poslednje tri države u kojima je igrao.

„Fudbalski mi nije bilo dobro u Hrvatskoj. Taj klub mi nije trebao uopšte. Otišao sam preko prijatelja, kod lošeg trenera, neprofesionalca. Zaista mi je to ostalo u lošem sećanju. Odigrao sam šest utakmica i nisam postigao gol, to je jedina liga u kojoj nisam postigao pogodak. Generalno 2019. godina i boravak u Indiji, Letoniji i Hrvatskoj nisu mi ostale u fudbalski dobrom sećanju“, rekao je Kaluđerović.

Žal za ligama „petice“

Kaluđerović je naglasio da su retki povodi za setu pri osvrtu na karijeru.

„Obišao sam ceo svet, igrao za najbolji klub u Srbiji, za reprezentaciju, okušao se u pregršt zemalja i liga, a jedino mi ostaje žal što nisam bio član timova u ligama petice. Takođe, žao mi je što za reprezentaciju nisam odigrao više utakmica. Imao sam kvalitet da igram u nekoj od top pet liga i da upišem više susreta u nacionalnom dresu, ali se jednostavno nisu poklopile kockice“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar