Foto: EPA-EFE/Peter Powell

U modernom fudbalu retkost, nekada praksa. Način na koji je Nemac Jirgen Klop saopštio da će napustiti Liverpul zaista je poseban u vremenu kada se jedino novac u najvažnijoj sporednoj stvari ceni.

Klop je jednostavno čovek koji ne dobija otkaze. U Liverpulu je uradio isto ono što i u Borusiji iz Dortmunda pre devet godina.

Pre kraja sezone saopštio je svima da će napustiti klub i uz emotivnu poruku navijačima polako se sprema za tu poslednju utakmicu na čuvenom „Enfildu“.

PROČITAJTE JOŠ

Nemac je pre devet godina stigao u Englesku, a sa Liverpulom je osvojio titulu Premijer lige, trofej Lige šampiona, a stigao je i do finala Lige Evrope.

Podigao je jednom i trofej Liga kupa, kao i FA Kupa, dok je proglašen za najboljeg trenera sveta dva puta u tom periodu.

Foto: AP Photo/Alberto Pezzali

Liverpul je do ovog momenta vodio na 465 mečeva, upisao je 289 pobeda, 96 nerešenih rezultata i 80 poraza.

Zaista ne treba puno govoriti o tome koliko je Klop omiljen u Liverpulu i koliko su ga navijači zavoleli tokom prethodnih devet godina.

“Ono što sigurno znam je da nikada neću voditi nijedan drugi klub u Engleskom osim Liverpula, to je 100 odsto sigurno. To nije moguće. Prevelika je moja ljubav prema ovom klubu, moje poštovanje prema ovim ljudima. Ne bih mogao. Ne bih ni sekund razmišljao. Nema šanse. Ovo je deo mog života, svi smo mi deo ove porodice, ovde se osećam kao kod kuće”, rekao je Klop.

Jirgen Klop
Jirgen Klop; Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Upravo je ta veza između Klopa i navijača nešto što će oni zauvek pamtiti. Posle svake pobede Klop se okrene i simbolično proslavlja sa čuvenim „Kopom“ trijumfe, ali samo nekoliko puta će se to još desiti.

Klop je sada u januaru saopštio da će napustiti Liverpul, dok je rastanak sa Borusijom objavio u aprilu.

Na klupu nemačkog bundesligaša stigao je 2008. godine iz Majnca. Sa Dortmundom osvojio je dve titule prvaka Nemacke – 2011. i 2012. godine, Kupa Nemačke – 2012. i finala Lige šampiona 2013. godine.

Klopu je ugovor sa Borusijom trajao do 2018. godine, ali je i tada smatrao da ne može više da pruži Borusiji ono što zaslužuje.

Pariz, Liga šampiona, Liverpul, Real Madrid
Foto: REUTERS/Dylan Martinez

Sada je razlog drugačiji, ali način na koji se rastaje sa klubom isti.

“Ovaj posao možeš da radiš samo ako si 1.000 odsto posvećen, ako si ceo svoj život posvetio poslu. Ovde sam došao kao normalan čovek, i dalje sam normalan, ali već predugo ne živim normalan život. Ne želim da čekam da budem previše star da bih opet vodio normalan život. Moram barem da probam, da vidim da li će mi nedostajati. Ovo je pravi trenutak i za mene i za klub”.

Jedino što zna jeste da će sada napraviti pauzu od godinu dana.

“Sve ostalo, da li ću uopšte raditi opet? Sada bih rekao da neću. Ali naravno da ne znam kako bi se osećao u tom slučaju. Naravno, znam sebe, ne mogu samo da sedim po ceo dan. Naći ću možda nešto da radim. Ali sigurno neću voditi klub ili reprezentaciju barem godinu dana. Ne mogu to i ne želim to”.

Pre Borusije i Liverpula, Klop je bio prvi trener Majnca koji je takođe vodio sedam godina.

BONUS VIDEO Svašta se ovde dešavalo, ali… Gol je!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar