Foto:EPA/PETER KLAUNZER

Napoli nije bio šampion Italije od 1990. godine, a ova sezona počela je obećavajuće za sanjare sa juga "čizme".

#related-news_0

Dijego Armando Maradona izgradio je najveći kult ličnosti u Napulju, kom je doneo jedine titule u storiji kluba 1987. i 1990. godine.

Kakvo je slavlje tada priredio Napolitancima, dobro je poznato. Danima se lumpovalo i slavilo 1987. i tada je zabeležen jedan od najčuvenijih poteza u istoriji navijačkih pokreta.

Na groblju u Napulju, istaknut je transparent na kom je pisalo „ne znate šta ste propustili“.

Mnogi tako nešto nisu ni doživeli decenijama kasnije, Napoli je nekoliko puta bio blizu titule, držao se do završnice, ali je večito posustajao.

Pre nekoliko dana, Juventus je umakao Napolitancima iako su sve imali u svojim rukama.

Napoli je pobedio Juventus u direktnom duelu sa 1:0 u 34. kolu, ali je onda izgubio od Fjorentine i sve prosuo.

Dan pre poraza od Viole, Stara dama je savladala Inter u gostima sa 3:2, posle preokreta u poslednjih pet minuta utakmice.

Tu utakmicu su gledali i fudbaleri Napolija, a sutradan su izgubili u Firenci.

Foto: EPA-EFE/GABRIELE MENIS

„Trebalo je ranije da odemo na spavanje. Tim je pretrpeo psihološki udarac, zbog načina na koji je ta utakmica dobijena. Razočaran sam jer smo titulu izgubili u hotelu, a ne na terenu. Moramo da budemo mentalno jači, a manje osetljivi, ali mora i Serija A da načini pomak. U poslednjih 16 kola smo imali termine posle Juventusovih 14 puta. Kako je Juve dobio većinu tih mečeva, to nam je bila otežavajuća okolnost. Ne mogu da kažem da je Juventus najbolja ekipa i da je zaslužio titulu, jer ih nisam dovoljno gledao. Ali su svakako najmoćniji, u svakom pogledu“, rekao je tadašnji trener Maurisio Sari.

Sada tim vodi Lučano Spaleti, iza kog su dve godine pauze. Deluje da mu je odmor prijao, nikad više elana nije pokazivao i to je donelo start od  sedam pobeda u Seriji A.

Juventus je odavno poljuljao svoju dominantnu ulogu i sada je situacija daleko izjednačenija, što Napoliju dodatno otvara mogućnost da dođe do toliko željene ittule.

Sa 18:3 u sedam utakmica, startovalo se na idealan način, a poslednji trijumf zabeležen je protiv Fjorentine ovog vikenda sa 2:1.

Prethodno, od 1. do 7. kola, padali su redom Venecija (2:0), Đenoa (2:1), Juventus (2:1), Udineze (4:0), Sampdorija (4:0) i Kaljari (2:0), Spaleti je proglašen za trenera meseca.

Prvi put u karijeri je startovao sa 7/7, u Interu je jednom sezonu otvorio sa šest pobeda uz remi, Napoli je jedini u top pet liga sa stopostotnim učinkom, četiri puta je sačuvao mrežu, pokazao je i efikasnost.

Foto: Tanjug/Alfredo Falcone/LaPresse via AP

Odbrana je ukomponovana i Napoli u ovoj sezoni na terenu može profitirati od toga što nije prodat Kulibali, Viktor Osimhen je postao zadužen za golove, Spaleti još računa ozbiljno na Insinjea, Lozana i Ruiza, koji su po dva puta tresli mrežu, tu su još Zjelinski, Mertens i ostali igrači, a Spaleti se trudi da spusti južnačku euforiju, jer je put do 38.  kola prilično dug. Uz to, Napoli nema najveću širinu igračkog kadra i pojedine povrede ili suspenzije mogu tim uvesti u problem, pa će važan biti i zimski prelazni rok.

„Sezona je još duga, ali tim ima kvalitet. Možda nam nedostaju igrači koji nam mogu dozvoliti da izvršimo zamene, održavajući nivo ekipe na visokom nivou. I moramo biti konstantni. Koliko mečeva možemo da igramo na ovom nivou? Ovo će napraviti razliku. Milan je veoma jak, Inter je dobro radio uprkos nekoliko velikih prodaja. Doveli su važne igrače i imaju jak vezni red. Naša snaga je naše okruženje. Preplavljeni smo ljubavlju koja može postati gorivo za igrače“, rekao je Spaleti.

Ako jedan grad može pružiti ljubav, to je Napulj.

To je i Maradona najbolje znao, a na ovoj generaciji je da mu napravi omaž i vrati titulu, na stadion koji se sada zove po velikom Dijegu.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar