Foto: EPA-EFE/HUGO DELGADO

Gol Dušana Vlahovića nedovoljan Juventusu za pobedu, Nemanja Gudelj ukrasio trijumf Sevilje, Strahinja Pavlović asistirao za slavlje Salcburga protiv Rome, a Luka Jović?

Svetsko prvenstvo kad mu vreme nije deluje kao daleka prošlost, evropski klupski fudbal je opet u centru pažnje – vratilo se ono najbolje. Samim tim su i naši fudbaleri opet na glavnoj pozornici, doduše ne onoj u Ligi šampiona, ali i druga dva evropska takmičenja su adekvatan poligon da se pokažu klasa i zavidno umeće.

Najviše se radovao Luka Jović u Ligi konferencija, kako zbog dva gola, tako i zbog ubedljive pobede njegove Fjorentine sa 4:0 na gostovanju Bragi. Mogao je da slavi i Nemanja Gudelj, strelac u ubedljivom trijumfu Sevilje nad PSV-om rezultatom 3:0 u Ligi Evrope, dok je u istom takmičenju strelac bio i Dušan Vlahović, ali je njegov Juventus remizirao sa Nantom 1:1.

PROČITAJTE JOŠ

Juve je poveo u prvom meču šesnaestine finala Lige Evrope i to je Vlahoviću bio treći pogodak u poslednje tri utakmice. Za ovaj mu je asistirao Federiko Kjeza, a napad je krenuo polako iz poslednje linije. Rabio je poslao loptu levo, Aleks Sandro mu ju je vratio u sredinu, a onda je Di Marija poslao čaroban pas kroz odbranu na bok za Kjezu. Veza iz Fjorentine je proradila odmah, pa je Kjeza glavom poslao loptu Vlahoviću, kome iz peterca nije ostalo ništa teško da kruniše akciju na najbolji mogući način.

Srpski internacionalac je iz prve zakucao loptu pod prečku i postigao prvi pogodak ove sezone u Ligi Evrope. To ipak nije bilo dovoljno za kapital pred revanš, jer je Nant preko Blasa u drugom poluvremenu došao do remija.

Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Evropsko veče srpskih fudbalera obeležio je Luka Jović kao dvostruki strelac u ubedljivoj pobedi Fjorentine. Doveo je svom tim u vođstvo u utakmici šesnaestine finala Lige konferencija na gostovanju Bragi tako što je iskoristio precizan centaršut Kristijana Biragija u nadoknadi prvog poluvremena.

Joviću je to bio peti gol ove sezone u Ligi konferencija, da bi u drugom delu pretekao Artema Dobviku i osamio se na prvom mestu liste strelaca. Došao je do lopte unutar peterca nakon čega mu nije bilo teško da je sprovede u praznu mrežu i bar malo je utišao kritičare koji ga već neko vreme sele iz Firence.

Treba napomenuti da se u toj situaciji odlično snašao, pošto udarac Saponare na koji je natrčao nije bio namenjen njemu, već je bio pokušaj da se savlada golman Magaljaeš.

Jović već skoro četiri godine, otkako je iz Ajntrahta bio prešao u Real, ne može da uhvati onaj pravi golgeterski ritam i pokaže zašto je bio član kraljevskog kluba. Odavno nije tinejdžer, ima 25 godina i čini da je došao sad ili nikad momenat da proradi i nekoliko godina bude na vrhunskom nivou. Deluje kao da mu treba i poverenje, da veže nekih desetak utakmica i zablista, u suprotnom bi razvoj karijere mogao da se nastavi u neželjenom pravcu.

PROČITAJTE JOŠ

I Nemanja Gudelj postigao je pogodak u meču Sevilje i PSV Ajndhovena, i tako bio treći srpski igrač koji se u četvrtak uveče upisao u listu strelaca na evropskim terenima. Sjajno je ispratio pas Lukasa Okamposa koji je petom odložio loptu u 55. minutu, a Gudelj je snažno šutirao sa desetak metara iskosa i bio precizan za 3:0, što je bio i konačan ishod.

Salcburg je uspeo da savlada Romu minimalnim rezultatom 1:0, takođe u Ligi Evrope, opet u režiji „orlova“. Niklasu Kapaldu asistirao je reprezentativac Strahinja Pavlović koji je odigrao još jednu sjajnu utakmicu.

Gostujuča ekipa koju sa klupe predvodi Žoze Murinjo bila je konkretnija, ali nije uspela da pogotka, pa će šansu za prolaz tražiti u revanšu na svom „Olimpiku“.

Ajaks Dušana Tadića odigrao je razočaravajuću utakmicu bez golova na svom stadionu protiv Uniona iz Berlina. „Kopljanici“ se nisu proslavili, naprotiv, za celu utakmicu nisu uputili nijedan šut u okvir gola.


LIGA EVROPE, baraž za osminu finala

Ajaks – Union Berlin 0:0

Barselona – Mančester junajted 2:2 (0:0)

(Alonso 50, Rafinja 76 – Rašford 53, Kunde 59ag)

Salcburg – Roma 1:0 (0:0)

(Kapaldo 88/

Šahtjor – Ren 2:1 (2:0)

(Kriskiv 11, Bondarenko 45+1pen – Toko Ekambi 59)

Juventus – Nant 1:1 (1:0)

(Vlahović 13 – Blas 60)

Leverkuzen – Monako 2:3 (0:1)

(Dijabi 48, Virc 59 – Hradecki 9ag, Dijata 74, Disasi 90+2)

Sevilja – PSV 3:0 (1:0)

(En Nesiri 45+2, Okampos 50, Gudelj 55)

Sporting L. – Midtjiland 1:1 (0:0)

(Koates 90+4 – Ašur 77)


LIGA KONFERENCIJA, baraž za osminu finala

Bodo/Glimt – Leh Poznanj 0:0

Braga – Fjorentina 0:4 (0:1)

(Jović 45+1, 60, Kabral 78, 90)

Karabag – Gent 1:0 (0:0)

(Leandro Andrade 78)

Trabzon – Bazel 1:0 (0:0)

(Larsen 65)

AEK Larnaka – Dnjepar 1:0 (1:0)

(Garsija 84)

Lacio – Kluž 1:0 (1:0)

(Imobile 45+4)

Ludogorec – Anderleht 1:0 (1:0)

(Igor Tijago 9)

Šerif – Partizan 0:1 (0:1)

(Rikardo 45)

BONUS VIDEO Sjajan gol Vladimira Jovovića na meču Slavija – Jablonec

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar