Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Sezona o kojoj bi mogao i film da se snimi.

Teren natopljen vodom, konfuzija momaka u crvenom, rezultat na semaforu koji pokazuje 2:0, navijači u žutom u transu…

PROČITAJTE JOŠ:

Sve je bilo spremno za veliku senzaciju i eliminaciju Liverpula u polufinalu Lige šampiona od strane Viljarereala i kraj sna o savršenoj sezoni.

Sat vremena kasnije, Klop i njegoava mašinerija slavili su ulazak u finale, a 12 minuta u drugom poluvremenu i sjajni Luis Dijaz koji je svojim ulaskom okrenuo momentum, bili su dovoljni za pobedu od 3:2 i brisanje već napisanih naslova o jednom od najvećih iznenađenja u fudbalu poslednjih nekoliko godina.

Liverpul će tako po treći put u poslednjih pet godina biti akter najveća utakmice evropskog klupskog fudbala i pokušati da po drugi put podigne ušati pehar.

Mohamed Salah želi finale sa Realom i priliku za osvetu bolnog poraza i još bolnijeg ramena, kada je Liverpul izgubio sa 2:0, a Egipćanin zaradio povredu.

Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Mogla bi istorija da im se ponovi u vidu engleskog finala od pre tri godine, kada je četa sa „Enfilda“ pobedila Totenhem sa 2:0 i da im protivnik bude najveći rival u rethodnih nekoliko godina, Gvardiolin Mannčester siti.

Kako god se završilo drugo polufinale u kom Siti brani prednost od 4:3 u Madridu, Liverpul i dalje juri svoj sveti gral, savršenu sezonu i ispisivanje istorije.

Prvi trofej već je osvojen. Posle dramatičnog izvođenja penala koje je okončano tragičnim promašajem golmana Čelsija Kepe Arizbalage u 11. seriji, „crveni“ su osvojili Liga Kup.

Sa istim rivalom će igrati u finalu FA Kupa u Londonu, dok će u Parizu igrati pomenuto finale Lige šampiona.

U toku je i borba za četvrti trofej, za Liverpul možda i najznačajniji, titulu prvaka Engleske.

Siti je lider Premijer lige sa bodom više i kontroliše sudbinu do kraja prvenstva. Sve pobede do kraja i titula ide u omraženi Mančester. Jedan kiks i ludilo na ulicama Liverpula može da počne.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

To znači da će četa Jirgena Kopa ove sezone odigrati maksimalan broj mečeva koji je bio moguć.

Pored 38 u prvenstvu, tu su i 13 mečeva u Ligi šampiona, šest u FA Kupu i šest u Liga Kupu što u ukupnom zbiru čini 63 utakmice od sredine avgusta.

Liverpul je postao prvi engleski klub u istoriji koji je u istoj godini uspeo da dođe do finala oba engleska Kupa i Lige šampiona.

Iako do tri trofeja koja su na dohvat ruke ima još mnogo prolivenog znoja i stresa, Klopova mašinerija je ispisala klupsku istoriju.

Nakon tri gola u revanšu protiv Viljareala, Liverpul je stigao do brojke od 139 postignutih golova u svim takmičenjima što je prosek od 2,44 pogotka po meču i najbolji je učinak u istoriji dugoj 129 godina od kako je tim osnovan.

Foto: EPA-EFE/VINCENT MIGNOTT

Kada su pojedinačni rekordi u pitanju, Klop je ušao u društvo trenera koji su igrali četiri finala Lige šampiona. Nemac je u prva dva, sa Borusijom Dortmund i Liverpulom izgubio, a pre njega su na najvećoj pozornici klupskog fudbala bili Marčelo Lipi, Aleks Ferguson i Karlo Ančeloti koji će imati priliku i za peto finale.

Sa druge strane Sadio Mane je golom protiv Viljareala stigao do brojke od 15 pogodaka u nokaut fazi Lige šampiona i tako prestigao Didijea Drogbu kao najbolji afrički strelac po tom parametru.

Liverpul je tako na putu da sezonu okončana način koji će se prepričavati generacijama.

Blokbaster u nastajanju, sezona Liverpula je do sada bila istinski materijal za Holivud. Navijači se nadaju da Klopov tim neće posustati na ulasku u iljnu ravninu i sve prevoriti u dramu sa tužnim krajem.

BONUS VIDEO Navijači Liverpula pevaju u Ronaldovu čast, podržali ga u trenutku najveće tragedije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar