Foto: EPA-EFE/KOEN VAN WEEL

Fudbaleri Hrvatske plasirali su se u finale Lige nacija pobedom nad Holandijom 4:2, u meču na stadionu De Kujp u Roterdamu.

Hrvati su slavili posle velikog preokreta i produžetaka, a šest meseci pošto su završili Mundijal kao treći na svetu, nastavili su da blistaju na fudbalskoj sceni.

PROČITAJTE JOŠ:

Holandija je prokockala priliku da ode na megdan pobedniku okršaja između Italije i Španije, pa će za treće mesto igrati sa poraženom od te dve selekcije.

„Lalama“ nije pomoglo ni to što su prve došle do prednosti u 34. minutu i time krunisali inicijativu koju su sporadično imali na početku meča. Nije ih spasilo ni to što su u 96. minutu uspeli da izbore produžetke.

To jednostavno nije poremetilo izabranike Zlatka Dalića, koji znaju da pronađu smirenost i izvuku iz svojih nogu kvalitet potreban da se meč završi u produžecima, iako su na poslednjim velikim takmičenjima mnoge nokaut utakmice dobijali posle penala.

Hrvati su prvi zatresli mrežu kada je Luka Modrić pogodio gol, ali je prethodno Mario Pašalić udario Akea po licu i pogodak je poništen.

Tada se igrao 24. minut, da bi deset minuta kasnije Donijel Malen iz prvog pravog napada Holandije dao gol.

Ake je poslao dobru loptu sa leve strane, Modrić nije stigao na vreme da reaguje i Mats Vifer je namestio gol Malenu za 1:0.

Drugo poluvreme donelo je drugačiju sliku. Andrej Kramarić je u 55. minutu realizovao penal koji je izdejstvovao Modrić ukravši loptu Gakpu.

Foto: EPA-EFE/KOEN VAN WEEL

Ištvan Kovač se nije mnogo dvoumio, a Kramarić je bio siguran sa bele tačke za 1:1. Preokret „vatrenima“ doneo je Pašalić koji je u 73. minutu bio precizan posle dodavanja sa levog boka.

Hrvati su i pre ovog pogotka mogli da povedu, samo dva minuta ranije. Tada je idealan centaršut Modrića završio na nozi Ivana Perišića, ali je lopta otišla preko gola.

Tek u tim trenucima su Holanđani shvatili da moraju da idu na sve ili ništa, Hrvati su bili sigurniji tim na terenu i osim šuta Gakpa pored stative u nadoknadi, nisu mogli da ugroze Dominika Livakovića sve do pravog šoka u završnici.

Noa Lang je u 96. minutu bacio navijače u narandžastim dresovima u trans. Sudija je tačno šest minuta produžio utakmicu i 40 sekundi pre kraja jedan udarac glavom Virdžila Van Dajka i onda realizacija Langa vratili su dramu u meč.

Holanđani su izdejstvovali produžetak, ali im se tada desio Bruno Petković. Junak „vatrenih“ iz meča sa Brazilom i ovoga puta se pokazao u pravom trenutku i u 98. minutu savladao golmana protivničkog sastava.

Hrvatska je povela sa 3:2, a onda je Luka Modrić penalom u 116. minutu potpuno dotukao protivnike. Hrvati su do kraja još jednom zatresli mrežu, u 122. minutu ali je tada utvrđeno da je Petković bio u ofsajdu.

BONUS VIDEO: Atmosfera u Istanbulu pred finale fudbalske Lige šampiona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar