Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Fudbaleri Srbije protiv Mađarske i Danske igraju prve utakmice u 2022. godini.

Srbija gostuje Mađarskoj u četvrtak od 19.30 na „Puškaš Areni“, a već 29. maja igraće i u Kopenhagenu protiv Danske od 18 časova.

PROČITAJTE JOŠ

Od standardnih reprezentativaca, nema Darka Lazovića i Nemanje Maksimoviće zbog povreda, i duže odsutnog Filipa Đuričića, ostali su svi tu.

Predstojeći mečevi reprezentacije mogli bi da „ožive“ Luku Jovića i Nemanju Radonjića koji su u Realu i Benfiki totalno u drugom planu i nemaju gotovo nikakvu minutažu.

Kako je i selektor Dragan Stojković rekao, nema on šta mnogo da proverava izabranike, jer ih odlično poznaje. Tačno zna ko koliko i šta može od „orlova“, pa bi predstojeće dve prijateljske utakmice mogle da posluže za dodatno uigravanje, ali i razigravanje pojedinaca.

Među njima svakako nije Dušan Tadić, jer lider i „desetka“ nacionalnog tima u kapitenskoj formi stiže na okupljanje. Vrlo moguće da igra fudbal života, predvodi i Ajaks ka tituli, a proteklog vikenda je priredio majstoriju iz slobodnjaka u Piksijevom stilu, u preokretu za trijumf nad Fejenordom (3:2) u najvećem derbiju holandskog prvenstva.

Ove sezone blista i Aleksandar Mitrović, rekorder Srbije po broju pogodaka. Čini čuda u dresu Fulama, iz meseca u mesec je proglašavan za najboljeg u Čempionšipu, čiji je najbolji strelac sa neverovatnih 35 golova ove sezone. Mitrogol ruši rekord za rekordom, iako je malo zatajio na poslednjim mečevima.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Srpski golgeter je jednom zatresao mrežu na poslednja četiri prvenstvena susreta, ali je opet na četiri gola u poslednjih šest utakmica u drugom po jačini rangu engleskog fudbala.

Tadić i Mitrović sigurno nisu za brigu, naravno, ni raspucani Dušan Vlahović koji gotovo sam gura Juventus ka vrhu Serije A i Ligi šampiona posle debakla u elitnom takmičenju. Torinska „stara dama“ je trenutno četvrta u Kalču sa 59 bodova, sedam manje od vodećeg Milana, pa iako titula deluje daleko, srpski špic radi ono što je do njega.

Može da brine forma Sergeja Milinković-Savića, koji se malo „ugasio“. Roma je potpuno razbila njegov Lacio (3:0) u nedelju, visoki vezista je bio prilično nemoćan da bilo šta promeni na terenu. Na poslednjih šest utakmica u Seriji A ima samo jednu asistenciju, a njegova ekipa sve je dalje od mesta koja vode u Ligu šampiona.

Ofanziva kod Piksija nije problem, ali defanziva jeste uz pojedine napadčke uloge, pa bi dueli u Budimpešti i Kopenhagenu mogli da budu idealni da konačno proigraju pojedini „orlovi“.

Tu se pre svega misli na Luku Jovića i Nemanju Radonjića. Napadač Reala i krilo Benfike su apsolutno u drugom planu u svojim klubovima, te bi reprezentativna akcija mogla da im prija, kako zbog minutaže, tako i zbog nekog konkretnijeg učinka.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Jović je u 2022. godini upisao samo 73 prvenstvena minuta u La Ligi, nije starter ni kada je Karim Benzema povređen, zbog čega je njegova klupska sudbina prilično maglovita.

U istom košu je i Radonjić, ima ukupno 306 minuta ove sezone u Benfiki, od čega svega 39 u nepuna tri meseca tekuće kalendarske godine. Jasno je da ga na leto čeka nova selidba, jer portugalski velikan nema nameru da otkupi njegov ugovor od Marselja koji ga je u Lisabon poslao na pozajmicu.

Dueli sa Mađarskom i Danskom mogli bi da posluže i da se stabilizuju Starhinja Pavlović (na pozajmici u Bazelu) i često povređeni Matija Nastasić. Mladi štoper je prelaskom iz Monaka u Švajcarsku vezao tri utakmice, onda je „zakucan“ za klupu, ali njegov klupski status ni najmanje ne brine selektora Stojkovića.

„Teško da iko može da promeni moje mišljenje o njemu. Pavloviću je slična situacija bila i pre utakmice u Lisabonu, pa je tamo odigrao maestralno“, rekao je Piksi i dodao:

„Kada bih gledao koliku ko ima minutažu u klubu, bolela bi me glava. Zašto ne igraju više, to je pitanje za njihove trenere, ali to neće promeniti moje mišljenje o njima. Pre svega o njima kao ličnostima, a onda i kao igračima koji imaju kvalitet, koji zaslužuju da nose dres sa državnim grbom“.

Ni Nastasić se nije naigrao u Fjorentini, ove sezone je sakupio 306 minuta, a dva više ima mladi levi bek i njegov saigrač iz Firence Aleksa Terzić.

BONUS VIDEO Piksi o Zvezdinom dvomeču sa Glazgov Rendžersom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar