Dragan Stojković
Foto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nije vic, ali - koja je razlika između Novaka Đokovića i fudbalera Srbije? To smo najbolje videli na delu u još jednoj košmarnoj noći u Minhenu kao još jedan dokaz fudbalske impotentnosti koju predvodi selektor koji u poslednjih 15 dana izgleda kao popularna naduvača.

Igrajte kod nas Fudbalski Fantazi i zabavljajte se uz Euro 2024 i najbolji fudbal na kontinentu.

Previše informacija odjednom? Krenimo redom da shvatimo sve ove teze koje izgledaju nabacane bez ikakvog smisla, zlobnici bi rekli da je tekst sastavljen kao Stojkovićeva postava…

PROČITAJTE JOŠ

Novak Đoković godinama pokazuje da veruje u srpske sportiste i sve reprezentativne akcije. Setite se samo prethodnog leta i ko je jedini koji je odmah prognozirao medalju košarkašima pre puta u Manilu. Ispostavilo se da je video nešto što mnogi nisu, ali ovog puta ni njegov optimizam nije mogao da da dodatni vetar u leđa.

Ipak, Đoković možda nije plenio optimizmom, ali je ukazao na nešto što će postati pravi lajtmotiv svega što se dešavalo na terenu.

Uključio se u program RTS (možda svojom monumentalnom pojavom i skrenuo previše pažnje na sebe i bacio fudbalere malo u senki, ali je to odmah pokušao da izniveliše) i tom prilikom rekao nešto što je posle meča peklo duplo više.

„Slažem se, timski sport je drugačiji od pojedinačnog kojim se ceo život bavim, ali suštinski su stvari iste, pogotovo kad se igra za Srbiju, svoju zemlju. Tu nema prevelikog razmišljanja tako da kažem. Najvažniji je onaj deo koji se uradi pre utakmice, priprema je 50 posto završenog posla. Momci su imali četiri, pet dana da se spreme za današnjeg protivnika, taktički i da urade ono što su zamislili. Prosto, u ovakvim utakmicama gde je svaki minut važan, tu je ponos, srce, želja da se zemlja predstavi na najbolji način. Rezultat ne može da se predvidi, ali kad sportisti daju maksimum to se vidi i jednostavno ljudi to osete. Onda niko ne može da zameri kad je rezultat loš“, objasnio je Đoković.

Novak Đoković Euro 2024 Srbija vs Danska Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Ko će bolje razumeti potrebu pripreme od Đokovića. Srbin koji ima isplanirano u svakom trenutku četiri godine unapred, od toga godinu dana do gotovo poslednjeg sata, najbolje zna koliko je to bitno. Uostalom, tako je postao najbolji teniser svih vremena i možda čak i najbolji sportista svih vremena. Dobijao je većinu mečeva upravo zbog takve detaljne pripreme koju je radio sam, a onda je „zatezao“ sa trenerima.

Ipak, čini se da selektor Dragan Stojković Piksi nije smatrao da je to toliko bitno. Nije video potrebu da uigrava ekipu nego je na tri utakmice izveo tri potpuno različite postave sa razlilčitim formacijama. Ma, nije video ni potrebu da informiše igrače ko će igrati sa kim i u kojoj formaciji. Stojković je saopštio igračima sat i po pre utakmice ko će igrati.

Koliko je to zapravo neozbiljno? Pa, recimo da je Španija sadašnju startnu postavu i selektora bukvalno „gradila“ 10 godina kroz sve mlađe kategorije.

Recimo i najbanalnije moguće da duže traju pripreme za gledanje filma, duže traje damama šminkanje za svadbu, duže predavanje na fakultetima, pa da se ne lažemo nekada se duže čeka i autobus od toga. Duže spremam nedeljni ručak (jednom sedmično to radim) nego što se selektor priprema za najvažniji meč u 21. veku. E, to je već jasan signal na nešto ne valja. I to što je izašlo iz Piksijeve kuhinje sada je gorko, ljuto i nejestivo.

Dragan Stojković Piksi Euro 2024 Srbija vs Danska Foto:EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Poznato je da Piksi veruje u fudbalske obrasce i šablone u kojima igrači treba da donose odluke sami na terenu (nešto naprednija verzija je u primeru Tijaga Mote), ali to ne znači da ne sme da postoji globalna taktika. Dušan Vlahović je nesnađen, Aleksandar Mitrović često odsečen, vezni red je izgledao kao da ne zna kako da reši situacije (zbog toga su se navijači šalili da će na kraju Stojković poslati Đokovića na teren u 75. minutu)…

I znate šta je najluđe od svega? Stojković se ponašao kao razredna na ekskurziji, poručio je igračima da „samo uživaju“. Pa, kako da uživaju ako nije sve pripremljeno kako treba? Kada se sve menja naglavačke iz kola u kolo. Selektor kao da iz novina i komentara sa društvenih mreža donosi odluke ko će igrati. Svaka čast selektore, ali zašto ste pali u ruke populizmu. Da ne pominjemo šale koje su nemuesne i koje su od reprezentacije Srbije napravile poligon za ismevanje.

I nekako sada imam utisak kao da udaram na nejač. Nekako oseća čovek kao da je greh posle takve revije impotentnosti u napadu sa čitavih šest šuteva u okvir gola za nešto više od 270 minuta fudbala da udara na nejač. Ali, kako drugačije promeniti stvari nego da se na njih ukaže. Dosta više zatrpavanja i izjava da ovo nije neuspeh. Jeste neuspeh i to ne sme da se dovodi u pitanje. Otišli smo na prvenstvo gde je skoro svaka druga selekcija imala mesto i to pobedama nad Litvanijom i Crnom Gorom.

„Mislim da se nismo obrukali, niko nas nije pobedio 5:0, da nam se smeju i vređaju. Protiv Engleza smo bili baš dobri, zaslužili više. Posle toga specifične i teške utakmice, kao i ova, izuzetno takmičarske. Znao sam da neće biti šansi kao protiv Slovenaca, ta jedna ili dve polušanse, da ih nekako smestimo u mrežu. Ovo je veliki uspeh za srpski fudbal, da smo uopšte došli ovde posle toliko godina“, poručio je Stojković.

Euro 2024 Srbija vs Danska Foto:Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Nismo se obrukali, ali jesmo. Teško da je ovo veliki uspeh za srpski fudbal, uostalom, pazite sada podatak. Mladen Krstajić kao selektor ima više pobeda na velikim takmičenjima od Piksija. Uostalom, ta pobeda protiv Kostarike sa 1:0 na Mundijalu u Rusiji 2018. godine je poslednja pobeda na velikim takmičenjima. Stojković za sada ima tri remija i tri poraza.

I tu imamo sindrom ribe naduvače. Kada je ugrožena ona višestruko poveća svoju zapreminu i tako predatori ne mogu da je progutaju. Ovaj sistem je razvila kako bi opstala, a to „duvanje“ sada postaje i jedna od karakteristika Stojkovića.

On ne vidi nikakav problem, živi u ružičastom svetu gde je bitno što je „odbrana maestralno odradila posao“, bitno je da je „tim pokazao karakter“, i tvrdi da nismo bili „vreća za udaranje“.

„Nema ni trunke razloga da se stidite nečega ili tražite alibi“, poručio je Stojković. Da li smo nešto propustili, da li je Srbija u nokaut fazi?

Dragan Stojković Piksi je mnogima posle ovih izjava zazvučio kao da je postao Dragan Stojković Bosanac. Činilo se kao da je upravo muzičar sastavljao tim, pa čak je i jedna pevačica imala prilike da uoči više problema od selektora kome su pred očima uvek bile neverovatne želje.

Selektore, možda ne bi bilo loše da poslušate bar neki savet od Đokovića. Možda zna šta priča.

Ipak je osvojio gotovo 100 titula u karijeri – tačnije 98. Reprezentacija je od 2006. godine upisala ukupno 90 pobeda računajući i prijateljske mečeve za punoletstvo…

To sve govori.

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Foto: Promo

BONUS VIDEO Strahinja Pavlović posle ispadanja Srbije sa Evra 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare