Ben i Asano
Ben i Asano, Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Suspenzija sportskih takmičenja i zaustavljanje fudbalskih liga zadali su snažan finansijski udarac klubovima, a o posledicama je za Nova.rs govorio Ranko Stojić, fudbalski menadžer.

Brojni evropski klubovi već nedelju dana posle prekida prvenstva najavili su određene mere usled finansijske krize izazvane obustavom takmičenja zbog koronavirusa.

Sve je veći broj igrača koji se odriču dela primanja kako bi  timovima obezbedili normalno funkcionisanje, a u trenutnim okolnostima postavlja se pitanje kako će se celokupna situacija odraziti na letnji prelazni rok.

PROČITAJTE JOŠ

Ranko Stojić, nekadašnji golman, a sad fudbalski agent, otkrio je šta očekuje klubove u teškom finansijskom periodu koji predstoji.

„Šampionat je trebalo da se završi za mesec i po dana i da počne prelazni rok, a naši klubovi, nažalost, uvek su vezani za fudbalsku pijacu i na osnovu odrađenih transfera prave planove i budžet za sledeću godinu. U ovom trenutku ne mogu da primene raniju praksu i kreiraju plan, ali doduše i navikli su da se dovijaju jer bez igrača najčešće ostaju u poslednjem momentu. Često se snalaze, kombinuju i prave budžete u poslednjem trenutku“, počeo je priču za Nova.rs Stojić, koji je potom naglasio da će početak prelaznog roka zavisiti od fudbalskih giganata:

„Postoji univerzalno pravilo koje traje već dvadeset godina da najveći klubovi, finansijski najmoćniji, pokreću ceo prelazni rok. Sa prvim većim transferom igrača iz nekog manjeg kluba novac počinje da cirkuliše i ka drugim klubovima. Tim koji je prodao igrača automatski je u obavezi da kupi zamenu na toj poziciji za manje novca i tako se pokreće niz“.

Ranko Stojić
Ranko Stojić, Foto : Nenad Mihajlovic/ Starsport

 

Finansijski udarac used pandemije koronavirusa primoraće klubove da racionalnije troše novac pa Stojić ne očekuje senzacije tokom predstojećeg leta.

„U ovom prelaznom roku sigurno nećemo videti neki od spektakularnih transfera, čak nisam siguran ni da će se klubovi odlučivati za značajne transfere. Kod svih ozbiljnih klubova prioritet prioriteta je obezbeđenje budžeta za plate igrača koji su već pod ugovorom. Tu se ne radi samo o poštovanju finansijske kontrole koju ozbiljne lige i klubovi imaju na svaka tri meseca, ili o uslovu za dobijanje licence, već je stvar poslovnog morala koji utiče na kompletan imidž kluba. Ozbiljni klubovi sebi ne dozvoljavaju da kasne jedan dan, a kamoli da ne mogu da isplate deo plata“.

Nema prodaje ulaznica i dresova, televizijska prava siguran prihod

Stojić je sumirao na kojim sve poljima klubove čeka finansijski gubitak narednih nedelja.

„Ekonomska kriza povlači i manje sponzora, ali ugovori po pitanju televizijskih prava moraju da se poštuju. Televizijske kuće neće biti gubitnici, jer će se ljudi uželeti i još više pratiti sportske događaje, pogotovo fudbal. Međutim, ozbiljni klubovi imaju i ozbiljne gubitke kad je u pitanju prodaja ulaznica, pa između 20 i 30 odsto budžeta obezbeđuju na taj način. Takođe, stala je prodaja dresova i suvenira što isto ima uticaj. Sve zajedno se značajno odražava na budžete i sve govori da će klubovi biti mnogo oprezniji kad je u pitanju prelazni rok i angažovanje igrača“.

Posebnu neizvesnost prelazni rok će doneti na domaćoj sceni s obzirom na to da srpski klubovi u velikoj meri zavise od prodaje igrača.

„Da biste uspešno prodavali morate da imate uspešan proizvod za šta je neophodno uspešno da stvarate. Partizan je napravio Pavlovića i prodao ga vrlo kvalitetno. Zvezda pravi Gavrića, Nikolića, Petrovića i samo je pitanje vremena kad će ti momci imati vrednost i doneti klubu profit. Međutim, to je ipak proces i iziskuje vreme. Problem su veliki ugovori igrača i ogromne obaveze koje pristižu“.

Stojić dalje kaže:

„Dani brzo prolaze, čak i meseci, a svaki dan mnogo košta… Suština svega je da naš fudbal mora da se okrene akademijama i formiranju igrača i trenera. Da se mnogo više uloži u razvoj talenata. Dobra strategija mora da se napravi čak i na nivou Fudbalskog saveza Srbije koji bi postavio neku vrstu uslova klubovima da moraju mnogo više da ulažu u omladinske škole i trenerski kadar koji stvara te mlade igrače“.

I dok bi prodaja talenata mogla da donese značajan priliv sredstava, najveći izdaci večitih rivala vezani su za strane igrače.

„Kad pogledate koliko ima stranaca u Partizanu i Zvezdi i koliko koštaju, pitanje je ukoliko, ne daj bože, bude neuspešan prelazni rok, na koji način će klubovi uspeti da pokriju troškove plata. Iz te perspektive ovo je odlična opomena svima da trebaju da naprave balans između sportskih ambicija i zdrave sportske i finansijske politike. Uvek sam pre za to da 60 odsto bude zdrava finansijska politika, a 40 rezultati, nego da prioritet bude na trenutnim uspesima uz rizik šta će biti sutra ili prekosutra“, istakao je Stojić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram